Självförvållad stress? - Tidningen Kulturen
Thomas Silfving. Foto Privat

Media
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I en tidning kunde man läsa om en 5-åring som tröttnat på sin mamma som hela tiden satt och höll på med sin mobil när de två var ute och åkte kommunalt. Kanske han blivit hämtad från sin förskola.
Främst tänker jag på alla reportageserier om hur sönderstressade storstadskvinnor, män och ungdomar upplever att de är idag. Och hur denna självpåtagna aktivitet gör att man känner sig så pressad att den psykiska ohälsan ökar. Som om stressen vore epidemisk till sin karaktär och helt verklighetsbaserad, gör oss sjuka.

Efter han blivit less på att bara titta ut genom fönstret vänder han sig till sin självabsorberade mamma och påminner henne om att hon lovat att de ska ha kvalitetstid, och att hon bara ska ägna sig åt honom. Mamman skäms inför de andra medtrafikanterna och lägger bort sin mobil.

Om samma tendens upprepar sig på jobbet, med vänner och partners, i snabbköpet, under ensamma stunder, på gymmet, i lekparken, i bilen, i hemmet och diverse andra ställen, ja, med andra ord överallt där våra barns oskuldsfullt kritiska blick inte kan eller orkar fånga upp hur självupptagna vi ständigt gör oss agerar och reagerar vi nog både överdrivet, och inte särskilt trovärdigt.

Främst tänker jag på alla reportageserier om hur sönderstressade storstadskvinnor, män och ungdomar upplever att de är idag. Och hur denna självpåtagna aktivitet gör att man känner sig så pressad att den psykiska ohälsan ökar. Som om stressen vore epidemisk till sin karaktär och helt verklighetsbaserad, gör oss sjuka.

Här får man nog ändra fokus något, och i stället börja prata om en ostoppbar och osund trend som oförblommerat sprider ut sig i det offentliga rummet. Samt i våra hem och på våra arbetsplatser och rekreationsytor. Ja, helt enkelt en självförvållad narcissism av storvulna mått. Och inser man inte att man här också är ett rov för ett självbedrägligt beteende med vilket man uppjagat försöker hitta alternativa förklaringsmodeller för att därigenom rättfärdiga sitt mobil- och skärmberoende uppträder man väl också aningen nonchalant och faktaresistent.

Som om ens beteende vore acceptabelt. Och vet man inte vad det betyder kan man ju alltid slänga sig över sin mobil igen och googla på ordet faktaresistens/t. Eller varför inte omedelbart ringa eller sms:a och fråga någon du känner så ger du också sken av att du är intresserad av begreppet fast du instinktivt per autopilot bara oreflekterat fortsätter att trycka, scrolla, peka, ringa och googla eftersom du är slav under ett osunt och självförvållat stress- och vanebeteende.

Vilket man självklart inte gärna vill erkänna för man är ju så stressad så att håller man inte på att gå in i väggen så har man i alla fall definitivt förlorat sig själv i sitt tvångsmässiga (n)appberoende. Och du (!) är inte ensam: mörkertalet och igenkänningsfaktorn är hög, vilket också ger dig en massa nya medresenärer och likes som oreflekterat motiverar dig att obehindrat bara köra på i oförminskad takt. Never a dull moment! YES!

Om du har några synpunkter på min insändare (som jag vet att du har) är du alltid välkommen att sms:a och visa tummen upp eller ner, eller på annat sätt snabbt leverera vad du tänker och tycker om det jag skriver. Tveka inte! Dina synpunkter är viktiga för mig i kvantitets- och inbillningssyfte.

 

 

Thomas Silfving är författare och psykolog

 

 

 

Thomas Silfving

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen