en ny sorts medialitet behövs - Tidningen Kulturen
Media
Verktyg
Typografi

Den nytillträdde amerikanske presidenten Donald Trump hyser ett djupt misstroende mot de etablerade massmedierna, och det misstroendet är i stora stycken befogat. Det fåniga sätt på vilket de – svenska medier inte undantagna – bevakade förra årets presidentvalskampanj i USA belyser hur pass rätt han har i sitt medieförakt. Att medierna föraktar honom är en sak för sig, men detta borde inte ha fått gå ut över en allsidig belysning av den aktuella politikens innehåll.
Inte indoktrinera befolkningen i ett upplyst högre intresse, inte driva kampanjer, inte favorisera kelgrisar.

Ty så är det ju alltför ofta: att journalistiken inte är sakorienterad utan inriktad på sensationer. När medierna misslyckades med att karaktärsmörda Trump (han vann ju valet!), såg de givetvis detta som ett kollektivt nederlag, för vilket det krävs revansch. Mediernas egen makt är inte oväsentlig, men det är en makt som inte är förutsatt i den liberala författningsstaten. Medier ska de vara granskare av makten – offentlig och annan – men inte lierade med olika maktcentra. De ska vara fora för opinionsbildning, inte diktera opinionerna.

Inte indoktrinera befolkningen i ett upplyst högre intresse, inte driva kampanjer, inte favorisera kelgrisar.

Den seriösa journalistiken borde vara fokuserad på ämnet i första hand, inte på ämnesföreträdaren, på konstverket, inte på artisten, på idéer, inte på känslor. Men denna normativa ståndpunkt stämmer synnerligen illa med den mediala verkligheten, den som representeras av vad som i allmänhet kallas mainstreammedia, och det är de allra flesta, vilka baserar sig på professionell journalistisk yrkesutövning. Nota bene att detta inte är en plädering för alternativa (”sociala”) medier, det är att konstatera fakta.

Medialiseringen av den iakttagbara verkligheten – det vill säga förmedlingen av i princip kontrollerbara fakta via en yrkesgrupp som håller sina medlemmar om ryggen – är ett genuint demokratiskt problem. Problemet är att det därmed har uppstått en svårforcerbar ideologisk överbyggnad. Andra auktoriteter experter än de journalistiska, eller som är lierade med dessa förmår nästan inte tränga igenom. Granskningen av dem som skulle granska förekommer i stort sett inte annat vid uppenbara medieskandaler, som Thomas Quick-affären, som också är en rättsskandal, eller Julian Assange-affären, som är en rättsskandal men ännu inte en medial skandal.

”Journalismen” – termen myntad av professor Olof Petersson – borde diskuteras oupphörligen och som företeelse underkastas vetenskaplig analys. Och journalisters anspråk på att utöva ett professionsyrke skulle under inga omständigheter godtas. Den tilltagande kommersialiseringen av nyhetsförmedling och ideologiproduktion har korrumperat en hel bransch. Den uppträder kolossalt stöddigt. Den brukar den som är osäker göra. Och branschens framtid är ytterst osäker.

Det är i detta läge naturligt och rimligt att det uppstår nya organ och arenor. Vi tänker alltså inte på floden av alternativa medier som kommunicerar inbördes och med varandra utan någon stor eftertanke men med desto större omedelbart (och tillfälligt) genomslag. Vi tänker på vad som kan uppstå ur de faktiskt existerande dissidentkulturerna, ingalunda obefläckade men i betydande grad oprövade, som virrhjärnorna och privathatarna aldrig torde bry sig om att uppsöka. Sådana finns också i Sverige.

Salongen och seminariet kunde vara förebildliga för denna typ av efterfrågad ”medialitet”. Där skulle sådana honnörsbegrepp som redaktionellt oberoende, sanningssökande och intresse- (inte konsekvens-)neutralitet få nya innebörder. Den skulle också kunna bli tillhåll för dem önskar vårda det svenska språket som vardagskonst.

Sven Hofman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts