Nyhetsmedia eller allmänhetens intresse - Tidningen Kulturen
Foto Hebriana Alainentalo

Media
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

2016 sammanfattas i mörka tongångar och framförallt på grund av Brexit och Trump:s framgångar. Det brittiska eller det amerikanska folkets åsikter tycks dock sakna betydelse. Man måste fråga sig om det är rimligt att en sådan liten krets av människor som mediebranschen utgör ska ges detta enorma utrymme för sina reportrar, journalister och redaktörers personliga åsikter.
Jag tror att nyhetsmedia väljer en mycket ohållbar och farlig väg. Det sviktande förtroendet för samhället riskerar att öka och vi kommer att få ännu värre demokratiska och politiska problem.

Själv drömmer jag om att en dag få ta del av ett nyhetsmedia vars syfte är att tjäna allmänhetens intresse. Där jag som individ ges så många nyanserade bilder av omvärldens skeenden som möjligt så att jag själv med bästa möjliga beslutsunderlag kan bilda mig en egen uppfattning.

Efter Brexit och valet i USA har det tydliggjorts hur snäv och partisk den politiska informationen varit. Man kan tycka vad man vill om Trump (mediafel, Clinton: mediarätt) eller om Brexit (mediafel). Personligen sympatiserade jag inte med någon av de två presidentkandidaterna. Men större än jag och mina värderingar är väl ändå medborgarna i stort. Demokratins bas och parlamentarikernas uppdragsgivare.

Istället för att ge människor en så allsidig information som möjligt så matas de med skandaler, rykten och ensidiga politiska ställningstaganden. Det har ju gällt alla nyhetsmedia, från vänster till höger och även public service.

Istället för skärpning och eftertanke över denna mediala nödtorft så har nu fokus förflyttats till ett fåtal faktafel på sociala media och spekulationer om att Trumps seger var ryssarnas fel medan åratal av likriktad politisk massinformation/”reklam” till miljoner människor liksom aldrig existerat.

Jag tror att nyhetsmedia väljer en mycket ohållbar och farlig väg. Det sviktande förtroendet för samhället riskerar att öka och vi kommer att få ännu värre demokratiska och politiska problem.

 

 Mats Sederholm

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen