Bilder och sköna skogar - Tidningen Kulturen
Media
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Apropå den "krossade Sverigebilden utomlands": Det är få saker som får igång skenheliga svenska journalister så mycket som de mer eller mindre orättvisa skildringarna av Sverige som presenteras i andra länders press.
Vi "oskuldsfulla" svenskar kan nu tillsammans, med vår lika småkränkta journalistkår, i alla fall trösta oss med att om nu "Sverigebilden" inte omnämns i så positiva ordalag långt därborta hos er så är åtminstone våra "svenska tomtar bäst i världen".

Orättvist, tycker vi, i vårt sätt att inte riktigt våga se hur det faktiskt kan stå till med oss utifrån den andres perspektiv. Här verkar vi vissa prov på faktaresistens; känslor, fåfänga och skenhelighet triumferar över förnuftet och nyfikenheten att lära oss om oss själva av andra och deras sätt att se vilka vi inte kan acceptera att vi är, men bedrägligt tror oss vara. Andras fakta om oss ska liksom ske genom våra egna ögon, och på våra egna villkor.

Att vi inte riktigt vet vilka dessa är, eller lätt blandas samman med trender, gör oss också blinda för att det kan ligga något i det som sägs och skrivs. Den förfördelade känslan hämmar vår nyfikenhet. Vi blir otillgängliga för oss själva genom att vi förnekar den mest dyrbara insikt som finns: andras kloka, nyktra och lärorika uppfattning om oss bortom den egna självgodheten: Vi blir därför gruppbedrägliga, och kan inte ta till oss fakta och nyanser vi behöver som ett folk bland andra folk för att bli bättre och utveckla oss som både individuella människor och som nation. Och att det är svenska journalister som oförskämt grymtar i mjugg gör bilden än mer suddig och skråbedräglig:

De som dagligen hittar på att den eviga RYSSEN bunkrar upp kärnvapen i båthamn i sommarsolparadiset Gotland, och hotar med ett tredje världskrig mot vår redan lilla kritiserade och utsatta nation Sverige  bryr man sig inte om i sitt "oskuldsfulla" fabulerande om andra människor och nationer. Att krossa andra länder efter eget gottfinnande går minsann bra och ska inte ifrågasättas.

Man har lösnummer i blick. Men att man själv som nation och yrkesgrupp är ur skick verkar mer känsligt och sårbart provocerande. I stället för grupp- och självrannsakan känner man sig orättvist behandlad, kränkt. Och det jag, du, och vi ALLA missar är: ATT DET KANSKE LIGGER NÅGOT I HUR ANDRA FAKTISKT UPPFATTAR OSS OCH ATT DET ÄR GOTT!!! 

Vi "oskuldsfulla" svenskar kan nu tillsammans, med vår lika småkränkta journalistkår, i alla fall trösta oss med att om nu "Sverigebilden" inte omnämns i så positiva ordalag långt därborta hos er så är åtminstone våra "svenska tomtar bäst i världen".

 Det, minsann, skildras i våra svenska tidningar härhemma hos oss. Vilket värmer, och är något vi alla gemensamt kan instämma i och glädjas åt nu i juletid. Eller hur.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

 

 

Thomas Silfving

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen