(O)botligt sjuk? - Tidningen Kulturen
Erika Andreasson

Media
Verktyg
Typografi

2012 skulle bli året då jag blev diagnostiserad och intalad att jag hade den obotliga och autoimmuna sjukdomen Hypotyreos. Jag skulle få äta Levaxin livet ut och kanske kunde sjukdomen även dra med sig andra autoimmuna följdsjukdomar fick jag veta. Tiden innan hade varit kantad av läkarbesök och provtagningar, både på akuten och vårdcentralen.

 


För att kunna ha någon form av bevis på hur min kropp reagerat efter att jag slutat med medicinerna, lämnade jag nyligen ett blodprov för att få svart på vitt vad mina värden nu visade. Var jag frisk eller sjuk enligt läkarvetenskapen? Eftersom endast jag och Stefan visste att jag slutat med medicinen och jag ville få ett utlåtande utifrån läkarvetenskapens tro, sade jag att jag fortfarande åt mina mediciner. Bara någon dag senare damp ett välbekant kuvert ner på golvet genom brevinkastet, med ett meddelande från min läkare: "Hej! Vi har fått svar på dina tagna prover, som visade normala värden! Med vänlig hälsning Dr xx".

Någon gång på våren 2012 hade jag outhärdliga smärtor som främst var relaterade till bröstkorgen och ibland övermannade de mig helt. På akuten tog man EKG och alla andra möjliga prover, men inga tecken på vare sig hjärtinfarkt, lunginflammation eller annat man inledningsvis hade misstankar om kunde påvisas. Jag skickades hem med starka värktabletter och fick besked om att jag kanske hade något reumatiskt. Sommaren närmade sig och symtomen tilltog. Förutom bröstsmärtorna hade jag värk i leder, tappade hår och jag var fruktansvärt trött. Voltaren och Ipren var det som dämpade symtomen bäst och under flera månader gick jag på högsta dosen dagligen för att kunna stå på benen och fungera någorlunda normalt.

Mitt största fokus den sommaren var att lindra och bedöva den alltmer enträgna smärtan. På sensommaren sökte jag återigen läkarhjälp på en närliggande vårdcentral, vilka påbörjade en grundlig undersökning. Det togs en massa prover och svaren fyllde flera A4 sidor. Veckan efter ringde läkaren och gav mig beskedet att jag hade drabbats av den obotliga autoimmuna sjukdomen - Hypotyreos. Jag var glad över att de äntligen hittat något så jag kunde få bättre medicinsk hjälp. Jag blev ordinerad Levaxin och läkaren lät meddela att jag skulle få äta dessa mediciner livet ut.
- Ja, det är så det ser ut vid dessa sjukdomar, fick jag till mig.

Eftersom jag vid det laget hade varit yrkesverksam som medium och healer i fem år, kändes det lite skamset för att jag hade egna smärtor jag inte kunde bli fri ifrån. För det jag själv förespråkar och lagt min tilltro till, är att det inte finns annat än "temporära tillstånd" och att allt kan helas och läkas. Jag hade ju själv varit med om klienters läkningar från de mest omöjliga sjukdomar, värk och symptom. Av den anledningen drog jag mig för att berätta om mina egna bekymmer i den delen.

Under åren som gått sedan dess att jag blev diagnostiserad, ifrågasatte jag inte läkarens ordination av min medicinering något nämnvärt. Jag var rädd för att symtomen skulle komma tillbaka och jag fortsatte därför ta Levaxin med regelbundna kontroller av mina värden.

Tidigt på våren 2016, träffade jag en man som skulle komma att bli min sambo. Ganska snart blev jag medveten om att Stefan hade stora kunskaper om healing och praktiserade lite på egen hand. Han hade ingen utbildning på området, utan var helt och hållet självlärd. Vi pratade en del om healing och så småningom kom vi in på att jag åt mediciner för Hypotyreos. Han tyckte det var lite märkligt ihop med min yrkesverksamhet och berättade om sina egna erfarenheter kring att hela sig själv och rekommenderade mig att sluta med medicinerna. Och om jag ville kunde han vara ett stöd under helandet och jag kunde även få healing om jag ville. Det gjorde mig förstås nyfiken och inspirerad av hans förmåga till självläkning, vågade jag med tiden ta klivet ur medicineringen. Men, jag hade nog inte vågat det utan Stefans stöd och hjälp. Läkarens ord: "Du har en obotlig autoimmun sjukdom som du måste medicinera resten av ditt liv" upprepade sig som ett mantra emellanåt, men när jag märkte att symtomen inte alls kom tillbaka så som jag fasat för och dessutom avtog allt eftersom, blev jag mer och mer medveten om att jag inte behövde lyssna på den rösten, utan istället lita på vad min kropp förmedlade, enligt Stefans uppmaningar.

För att kunna ha någon form av bevis på hur min kropp reagerat efter att jag slutat med medicinerna, lämnade jag nyligen ett blodprov för att få svart på vitt vad mina värden nu visade. Var jag frisk eller sjuk enligt läkarvetenskapen? Eftersom endast jag och Stefan visste att jag slutat med medicinen och jag ville få ett utlåtande utifrån läkarvetenskapens tro, sade jag att jag fortfarande åt mina mediciner. Bara någon dag senare damp ett välbekant kuvert ner på golvet genom brevinkastet, med ett meddelande från min läkare: "Hej! Vi har fått svar på dina tagna prover, som visade normala värden! Med vänlig hälsning Dr xx".

Nu har jag inte ätit mediciner på snart tre månader och jag känner mig friskare än någonsin. Med Stefan som katalysator har jag fördjupat mig i min kunskap om healing genom min egen process och skammen över att jag inte kunde hela mig själv, har nu istället övergått i en större förståelse av healing och vikten av att inte blint lyssna på ett perspektiv, utan också våga känna efter vad kroppen har att säga.

Numera (o)botligt frisk?

Erika Andreasson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen