Hur kunde de välja Trump till President? - Tidningen Kulturen
Richard Conricus.

Media
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den frågan ställer sig många efter det amerikanska presidentvalet. Här följer skribenten och mediaexperten - aktuell med sin essä Globaliseringsångest (http://conricus.com/globaliseringsangest/) - Richard Conricus, intressanta analys. ( Anne Edelstam )


 

Populisten rider på att "eliten" i form av tongivande opinionsbildare och politiska ledare inte vågar benämna saker vid dess rätta namn. Populisten utnyttjar människors ångest inför den oundvikliga globaliseringen och hävdar att makthavarna inte lyssnar till eller förstår medborgarnas oro.

Annons:Frågorna hopas


efter Trumps seger i den smutsigaste presidentvalskampanjen i USA:s 240-åriga historia. Lögner, sexism, svartmålning och smutsiga personangrepp har haglat över Hillary Clinton och alla andra som inte fallit Trump i smaken.  Enligt Politico  11/10/16 fick Trump 59,704,886 Popular Votes och Clinton 59,938,290 Popular Votes vilket ger Clinton 233,404 fler röster, men beroende på det amerikanska valsystemet med elektorsröster, tog Trump hem presidentämbetet för de närmaste fyra åren i världens största och viktigaste demokrati.

TV- och nyhetskanaler världen över har rapporterat om hur världen vaknat upp till en ny realitet. Populism har vunnit över förstånd. Korttänkthet över vett och sans. Katastrofen från 9/11 blev med en historisk nyck 11/9.

Trump är resultat av ökat motstånd mot etablissemanget och korrumperade politiker som glömt varför de innehar sina poster. Tolv av Västeuropas arton stora västliga demokratier har populistiska högerrörelser. Trump har med all sannolikhet inspirerats av dessa krafter. Hans verbala fadäser under presidentvalskampanjen har vägt lätt i jämförelse med hans enkla budskap mot allt etablerat. Inte i någon fråga har han kommit med genomförbara förslag på åtgärder. Trumps signum är att han är mot allt som inte är amerikanskt. Han är protektionistisk och nationalistisk. Han vill göra USA stort igen. Liknande tongångar hörs från populister i andra länder.

Populismen sprider sig


Trump, Marine Le Pen i Frankrike och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är exempel på populister som utnyttjar ett glapp i folks medvetande och tack vare retorisk begåvning lyckas dupera vanligt folk. Populisten rider på att "eliten" i form av tongivande opinionsbildare och politiska ledare inte vågar benämna saker vid dess rätta namn. Populisten utnyttjar människors ångest inför den oundvikliga globaliseringen och hävdar att makthavarna inte lyssnar till eller förstår medborgarnas oro.

Då "eliten" inte förmår att lyfta sig ur den västerländska hegemonins humanistiska världsbild och sätta sig in i konkurrerande kulturvärldars hegemonier, gagnar det därför dessa rörelser. Då "eliten" söker sympati för de utsatta utifrån humanismens krav på förståelse, tolerans, medmänsklighet, försoning och respekt för individen istället för att skärskåda agerande som är dess motsats, retar det en växande skara människor som ser sitt kulturarv utarmas. De som känner sin samhällsposition mest hotad är också de som faller för populistens löften. I det amerikanska presidentvalet röstade en majoritet av vita män och kvinnor i åldersgruppen 45-65+ på Trump.

Populisten lägger snaror för samförståndslösningar och presenterar subversiva lösningar på globaliseringsångestens som eldar på oförståndets sjudande kittel. Medborgaren som egentligen bara vill vara lycklig, lyssnar gärna till lyckorop men verkar ha stora problem med att urskilja ropen och ha tillit till det öppna samhället. Trump har ropat både bäst och högst. Folket har lyssnat. En nyttig läxa för det politiska och mediala etablissemanget som tydligen inte lyssnat tillräckligt till och förstått vad folk oroas över.

Richard Conricus

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen