Hur kunde de välja Trump till President? - Tidningen Kulturen
Richard Conricus.

Media
Verktyg
Typografi

Den frågan ställer sig många efter det amerikanska presidentvalet. Här följer skribenten och mediaexperten - aktuell med sin essä Globaliseringsångest (http://conricus.com/globaliseringsangest/) - Richard Conricus, intressanta analys. ( Anne Edelstam )


 

Populisten rider på att "eliten" i form av tongivande opinionsbildare och politiska ledare inte vågar benämna saker vid dess rätta namn. Populisten utnyttjar människors ångest inför den oundvikliga globaliseringen och hävdar att makthavarna inte lyssnar till eller förstår medborgarnas oro.

Annons:Frågorna hopas


efter Trumps seger i den smutsigaste presidentvalskampanjen i USA:s 240-åriga historia. Lögner, sexism, svartmålning och smutsiga personangrepp har haglat över Hillary Clinton och alla andra som inte fallit Trump i smaken.  Enligt Politico  11/10/16 fick Trump 59,704,886 Popular Votes och Clinton 59,938,290 Popular Votes vilket ger Clinton 233,404 fler röster, men beroende på det amerikanska valsystemet med elektorsröster, tog Trump hem presidentämbetet för de närmaste fyra åren i världens största och viktigaste demokrati.

TV- och nyhetskanaler världen över har rapporterat om hur världen vaknat upp till en ny realitet. Populism har vunnit över förstånd. Korttänkthet över vett och sans. Katastrofen från 9/11 blev med en historisk nyck 11/9.

Trump är resultat av ökat motstånd mot etablissemanget och korrumperade politiker som glömt varför de innehar sina poster. Tolv av Västeuropas arton stora västliga demokratier har populistiska högerrörelser. Trump har med all sannolikhet inspirerats av dessa krafter. Hans verbala fadäser under presidentvalskampanjen har vägt lätt i jämförelse med hans enkla budskap mot allt etablerat. Inte i någon fråga har han kommit med genomförbara förslag på åtgärder. Trumps signum är att han är mot allt som inte är amerikanskt. Han är protektionistisk och nationalistisk. Han vill göra USA stort igen. Liknande tongångar hörs från populister i andra länder.

Populismen sprider sig


Trump, Marine Le Pen i Frankrike och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är exempel på populister som utnyttjar ett glapp i folks medvetande och tack vare retorisk begåvning lyckas dupera vanligt folk. Populisten rider på att "eliten" i form av tongivande opinionsbildare och politiska ledare inte vågar benämna saker vid dess rätta namn. Populisten utnyttjar människors ångest inför den oundvikliga globaliseringen och hävdar att makthavarna inte lyssnar till eller förstår medborgarnas oro.

Då "eliten" inte förmår att lyfta sig ur den västerländska hegemonins humanistiska världsbild och sätta sig in i konkurrerande kulturvärldars hegemonier, gagnar det därför dessa rörelser. Då "eliten" söker sympati för de utsatta utifrån humanismens krav på förståelse, tolerans, medmänsklighet, försoning och respekt för individen istället för att skärskåda agerande som är dess motsats, retar det en växande skara människor som ser sitt kulturarv utarmas. De som känner sin samhällsposition mest hotad är också de som faller för populistens löften. I det amerikanska presidentvalet röstade en majoritet av vita män och kvinnor i åldersgruppen 45-65+ på Trump.

Populisten lägger snaror för samförståndslösningar och presenterar subversiva lösningar på globaliseringsångestens som eldar på oförståndets sjudande kittel. Medborgaren som egentligen bara vill vara lycklig, lyssnar gärna till lyckorop men verkar ha stora problem med att urskilja ropen och ha tillit till det öppna samhället. Trump har ropat både bäst och högst. Folket har lyssnat. En nyttig läxa för det politiska och mediala etablissemanget som tydligen inte lyssnat tillräckligt till och förstått vad folk oroas över.

Richard Conricus

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen