Kvinnliga förebilder? - Tidningen Kulturen
Mindfulness har sin upprinnelse i en buddhistisk meditationsteknik som kallas Vipassana

Media
Verktyg
Typografi

Akta dig för karlar!

Så sa mormor. Det var på den tiden. Mormor Hilda var född på 1800-talet och gifte sig, mot alla varningar, med en tjusig djävel.
Ett par decennier och fyra, då vuxna, barn senare, skilde hon sig, djupt desillusionerad.

På kvasten runt Blåkulla.


Påskkärringar 2008 och 1958 Foto BY SA 3.0

Påskkärringar 2008 och 1958 Foto BY SA 3.0

Denna Årets kvinna säger nämligen att mindfulness inte kan förebygg cancer. Inget fel på det yttrandet, egentligen, men från vilken källa kommer påståendet? Varför måste det sägas, tycker hon? Och vad är mindfulness, egentligen? Vet hon det? Det verkar inte så, enligt mig.
Loka Ehnmark 1960 Foto Public Do9main

Loka Ehnmark 1960 Foto Public Do9main

Annons:Mitt liv har bland annat . innefattat resor och långvariga vistelser i skilda kulturer . Mot slutet av 20:e seklet kom jag i kontakt med vad jag vill kalla ny-feminismen. "ny" för att feminism, i en eller annan form, tycks ha funnits genom tider och epoker.

På senare tid får jag två feministiska förebilder mig kastat i ansiktet, utan att jag bett om det. Nej, förstås, vem ber att få nåt kastat i ansiktet?

Den ena förebilden är ena halvan av ett destruktivt par. Två sjuka exhibitionister som tagit plats i kulturen. Hon: professor i litteraturhistoria, han: ledamot av svenska Akademin. De tycks puckla på varann så det står härliga till. Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl i varsin ringhörna.

Den andra förebilden är utnämnd till "Årets Kvinna." Hon heter Agnes Wold, professor och läkare.

Detta skrives påsken 2016.

Och medan jag följer med häxorna runt Blåkulla skall jag nu, här från min kvast, söka reda ut begreppen.

Påskveckan 2016 har onekligen haft sina feministiska poänger. Askonsdagen eller dymmelonsdagen presenterades E W-B:s uppmärksammade holmgång med sitt ex, denna vissa akademiledamot.

Långfredagen presenteras TV-filmen om Kerstin Thorvall, hon, som 50 år gammal skrev "Det mest förbjudna." Och liksom en skugga från någon vecka tidigare i mars 2016, blandar sig en text kring Simone de Beauvoir i denna lustiga dans.

 De båda akademikerna – handlar det om en uppgjord kamp? Ett win-win på de sjuka härskarteknikernas slagfält.

Årets kvinna: hon yttrar sig, med stor självsäkerhet, om sådant hon inte begriper ett dugg. Eller är hon möjligen felciterad i media och tvingas stå för formuleringar som inte är hennes? Denna Årets kvinna säger nämligen att mindfulness inte kan förebygg cancer. Inget fel på det yttrandet, egentligen, men från vilken källa kommer påståendet? Varför måste det sägas, tycker hon? Och vad är mindfulness, egentligen? Vet hon det? Det verkar inte så, enligt mig.

Mindfulness har sin upprinnelse i en buddhistisk meditationsteknik som kallas Vipassana, och kan översättas med "iniskts meditation" eller "klart seende. ." Historiskt sägs den ha sin början i Buddha, som genom just den tekniken vann upplysningen om tillvarons natur under ett träd i Bodh Gaya, Indien.
Vipassana har alltså under 2600 år präglat tradition, samhälle och kultur i flera asiatiska områden. Att avläggaren "mindfulness" praktiseras som en psykiatrisk behandlingsmetod är, enligt mig, både intressant och besynnerlig. Något som förtjänar djupare diskussion.

Förebyggt cancer? Om så har skett, kan vi ju aldrig få veta det. Men att Vipassana praktiserats under århundraden i klimat, natur, geografi, traditioner och samhällen som är ganska olika det västerländska verkar tydligt. Något som knappast tycks intressera denna "Årets Kvinna."

Denna påsk handlar det också om kvinnors lust, olust och skrivande.

SVT presenterar Kerstin Thorvall. som en kvinna som röjt vägen för efterkommande systrar.
Har hon verkligen det? Jag menar, vad har blivit annorlunda, bättre? Inte mycket, Annars skulle programmet om K.T. inte presenterats med sensationens dofter viftande i näsborrarna. "Hon som gav menopausen ett ansikte."!

Eftersom jag kände Kerstin Thorvall var jag nyfiken på filmen. Jag träffade henne allt som oftast i samband med författarmöten, och hon hade intervjuat mig vid min debut.
Jag väntade mig inte mycket av filmen, men att den skulle vara så nästan outhärdligt tråkig!? Jag orkar nog inte se alla avsnitt till slutet. Eller var det så? Var Kerstin tråkig?

När hon gjorde sensation hade jag gjort mitt i den vägen. Porrnovell om Rödluvan, romaner där både hetero-sex och lesbisk kärlek spelade roll, men där kärnan i grunden utgjordes av uppror mot förljugenhet och hyckleri.

Sett ur mitt perspektiv i dag saknar vi andlig kultur.

Hur länge har detta pågått, kan jag fråga mig. Jag menar, om man förknippar yoga eller indianska traditioner med new age, är det något som sitter snett, eftersom varken Yoga eller indianska traditioner är nytt.

Jag minns också en av Kerstin Thorvalls artiklar, som handlade om hur meditation inte var något för henne, eftersom det bara ökade hennes ångest. Jag minns en man, journalist och terapeut, som prövat meditation, sa han, och "bara blev kåt."

Så är det . I meditation stiger såväl ångest som kättja. Alltså: Vi blir det vi är. Eller framkallar ökad medvetenhet av det vi faktiskt bär med oss inombords. Detta kräver ledning, erfarenhet, stöd och kunskap om just bl.a. kättja och ångest som de mänskliga komponenter de är.

Jag hade, måhända, större tur, eftersom jag ficks en kärleksfull och erfaren lärares guidning genom mina helveten och paradis. Hon hade varit i Asien tillräckligt länge för att kunna praktisera deras traditioner under erfarna lärares hjälp.

Kättja och ångest är två mänskliga tillstånd.

Liksom ett annat ovälkommet läge, nämligen ilska. Vipassana ger verktyg, både att hantera dem och lösa upp dem. I den processen går många vilse, och det finns konkreta psykologiska risker om vi saknar kunniga vägledare.

Vipassana handlar om att gå in i sin egen psykofysiska process, lösa upp den och komma bortom den i ett djupare medvetande. Hela tiden klättrande på de egna reaktionernas trappsteg och inte tappa fotfästet.

Ibland kan dessa trappsteg kännas sneda och vinda. Ibland finns de inte alls, och meditationen blir en enkel kanal in i stillheten.

En bok: Cave in the Snow av Vicki Mackenzie skildrar en brittisk kvinnas (Tenzin Palmo) väg till meditationsgrottan i Himalaya. Tre år tillbragte hon i denna grotta, och blev mångas förebild.

Meditationen kan vara ett varmt strömdrag genom hela vårt väsen. Förutom Vipassana finns andra praktiker. Avgörande möten öppnar möjligheterna. Men också atmosfärer, kulturella dimensioner, traditioner och vanor sedan århundraden. Ett tillåtande i sinnet att ta den andliga dimensionen på allvar.

Jag var med om den sexuella revolutionen i Sverige. I dag är jag med om något annat, när anden, med intresse för meditation och esoteriska traditioner alltmer tränger sig på. Ett mänsklighetens arv som inte får förkastas.

"Sex är viktigt, men inte så viktigt" för att citera en annan av mina kontroversiella kolleger från den tiden: Loka Ehnmark. Ja, sex är viktigt. Framför allt är det viktigt att inte förneka, varken sex eller ande. För om vi gör det, stannar hela den andliga processen upp och vi kommer inte igenom motstånden mot den väg som till himla bär, eller till Nirvana.

Annakarin Svedberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts