Kvinnliga förebilder? - Tidningen Kulturen
Mindfulness har sin upprinnelse i en buddhistisk meditationsteknik som kallas Vipassana

Media
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Akta dig för karlar!

Så sa mormor. Det var på den tiden. Mormor Hilda var född på 1800-talet och gifte sig, mot alla varningar, med en tjusig djävel.
Ett par decennier och fyra, då vuxna, barn senare, skilde hon sig, djupt desillusionerad.

På kvasten runt Blåkulla.


Påskkärringar 2008 och 1958 Foto BY SA 3.0

Påskkärringar 2008 och 1958 Foto BY SA 3.0

Denna Årets kvinna säger nämligen att mindfulness inte kan förebygg cancer. Inget fel på det yttrandet, egentligen, men från vilken källa kommer påståendet? Varför måste det sägas, tycker hon? Och vad är mindfulness, egentligen? Vet hon det? Det verkar inte så, enligt mig.
Loka Ehnmark 1960 Foto Public Do9main

Loka Ehnmark 1960 Foto Public Do9main

Annons:Mitt liv har bland annat . innefattat resor och långvariga vistelser i skilda kulturer . Mot slutet av 20:e seklet kom jag i kontakt med vad jag vill kalla ny-feminismen. "ny" för att feminism, i en eller annan form, tycks ha funnits genom tider och epoker.

På senare tid får jag två feministiska förebilder mig kastat i ansiktet, utan att jag bett om det. Nej, förstås, vem ber att få nåt kastat i ansiktet?

Den ena förebilden är ena halvan av ett destruktivt par. Två sjuka exhibitionister som tagit plats i kulturen. Hon: professor i litteraturhistoria, han: ledamot av svenska Akademin. De tycks puckla på varann så det står härliga till. Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl i varsin ringhörna.

Den andra förebilden är utnämnd till "Årets Kvinna." Hon heter Agnes Wold, professor och läkare.

Detta skrives påsken 2016.

Och medan jag följer med häxorna runt Blåkulla skall jag nu, här från min kvast, söka reda ut begreppen.

Påskveckan 2016 har onekligen haft sina feministiska poänger. Askonsdagen eller dymmelonsdagen presenterades E W-B:s uppmärksammade holmgång med sitt ex, denna vissa akademiledamot.

Långfredagen presenteras TV-filmen om Kerstin Thorvall, hon, som 50 år gammal skrev "Det mest förbjudna." Och liksom en skugga från någon vecka tidigare i mars 2016, blandar sig en text kring Simone de Beauvoir i denna lustiga dans.

 De båda akademikerna – handlar det om en uppgjord kamp? Ett win-win på de sjuka härskarteknikernas slagfält.

Årets kvinna: hon yttrar sig, med stor självsäkerhet, om sådant hon inte begriper ett dugg. Eller är hon möjligen felciterad i media och tvingas stå för formuleringar som inte är hennes? Denna Årets kvinna säger nämligen att mindfulness inte kan förebygg cancer. Inget fel på det yttrandet, egentligen, men från vilken källa kommer påståendet? Varför måste det sägas, tycker hon? Och vad är mindfulness, egentligen? Vet hon det? Det verkar inte så, enligt mig.

Mindfulness har sin upprinnelse i en buddhistisk meditationsteknik som kallas Vipassana, och kan översättas med "iniskts meditation" eller "klart seende. ." Historiskt sägs den ha sin början i Buddha, som genom just den tekniken vann upplysningen om tillvarons natur under ett träd i Bodh Gaya, Indien.
Vipassana har alltså under 2600 år präglat tradition, samhälle och kultur i flera asiatiska områden. Att avläggaren "mindfulness" praktiseras som en psykiatrisk behandlingsmetod är, enligt mig, både intressant och besynnerlig. Något som förtjänar djupare diskussion.

Förebyggt cancer? Om så har skett, kan vi ju aldrig få veta det. Men att Vipassana praktiserats under århundraden i klimat, natur, geografi, traditioner och samhällen som är ganska olika det västerländska verkar tydligt. Något som knappast tycks intressera denna "Årets Kvinna."

Denna påsk handlar det också om kvinnors lust, olust och skrivande.

SVT presenterar Kerstin Thorvall. som en kvinna som röjt vägen för efterkommande systrar.
Har hon verkligen det? Jag menar, vad har blivit annorlunda, bättre? Inte mycket, Annars skulle programmet om K.T. inte presenterats med sensationens dofter viftande i näsborrarna. "Hon som gav menopausen ett ansikte."!

Eftersom jag kände Kerstin Thorvall var jag nyfiken på filmen. Jag träffade henne allt som oftast i samband med författarmöten, och hon hade intervjuat mig vid min debut.
Jag väntade mig inte mycket av filmen, men att den skulle vara så nästan outhärdligt tråkig!? Jag orkar nog inte se alla avsnitt till slutet. Eller var det så? Var Kerstin tråkig?

När hon gjorde sensation hade jag gjort mitt i den vägen. Porrnovell om Rödluvan, romaner där både hetero-sex och lesbisk kärlek spelade roll, men där kärnan i grunden utgjordes av uppror mot förljugenhet och hyckleri.

Sett ur mitt perspektiv i dag saknar vi andlig kultur.

Hur länge har detta pågått, kan jag fråga mig. Jag menar, om man förknippar yoga eller indianska traditioner med new age, är det något som sitter snett, eftersom varken Yoga eller indianska traditioner är nytt.

Jag minns också en av Kerstin Thorvalls artiklar, som handlade om hur meditation inte var något för henne, eftersom det bara ökade hennes ångest. Jag minns en man, journalist och terapeut, som prövat meditation, sa han, och "bara blev kåt."

Så är det . I meditation stiger såväl ångest som kättja. Alltså: Vi blir det vi är. Eller framkallar ökad medvetenhet av det vi faktiskt bär med oss inombords. Detta kräver ledning, erfarenhet, stöd och kunskap om just bl.a. kättja och ångest som de mänskliga komponenter de är.

Jag hade, måhända, större tur, eftersom jag ficks en kärleksfull och erfaren lärares guidning genom mina helveten och paradis. Hon hade varit i Asien tillräckligt länge för att kunna praktisera deras traditioner under erfarna lärares hjälp.

Kättja och ångest är två mänskliga tillstånd.

Liksom ett annat ovälkommet läge, nämligen ilska. Vipassana ger verktyg, både att hantera dem och lösa upp dem. I den processen går många vilse, och det finns konkreta psykologiska risker om vi saknar kunniga vägledare.

Vipassana handlar om att gå in i sin egen psykofysiska process, lösa upp den och komma bortom den i ett djupare medvetande. Hela tiden klättrande på de egna reaktionernas trappsteg och inte tappa fotfästet.

Ibland kan dessa trappsteg kännas sneda och vinda. Ibland finns de inte alls, och meditationen blir en enkel kanal in i stillheten.

En bok: Cave in the Snow av Vicki Mackenzie skildrar en brittisk kvinnas (Tenzin Palmo) väg till meditationsgrottan i Himalaya. Tre år tillbragte hon i denna grotta, och blev mångas förebild.

Meditationen kan vara ett varmt strömdrag genom hela vårt väsen. Förutom Vipassana finns andra praktiker. Avgörande möten öppnar möjligheterna. Men också atmosfärer, kulturella dimensioner, traditioner och vanor sedan århundraden. Ett tillåtande i sinnet att ta den andliga dimensionen på allvar.

Jag var med om den sexuella revolutionen i Sverige. I dag är jag med om något annat, när anden, med intresse för meditation och esoteriska traditioner alltmer tränger sig på. Ett mänsklighetens arv som inte får förkastas.

"Sex är viktigt, men inte så viktigt" för att citera en annan av mina kontroversiella kolleger från den tiden: Loka Ehnmark. Ja, sex är viktigt. Framför allt är det viktigt att inte förneka, varken sex eller ande. För om vi gör det, stannar hela den andliga processen upp och vi kommer inte igenom motstånden mot den väg som till himla bär, eller till Nirvana.

Annakarin Svedberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen