SR lanserar app för lättkränkta - Tidningen Kulturen
Media
Verktyg
Typografi

Diskussionerna om vilka uttryck och ord som kan upplevas som kränkande och stötande har varit intensiv den senaste tiden. När nu Sveriges Radio ska göra hela sitt stora radioarkiv tillgängligt för allmänheten uppstår många frågor då materialet i många fall kan innehålla ord som idag upplevas som stötande och olämpliga för vissa människor. Man har därför utvecklat appen Fläcker som lyssnaren kan installera på sin smartphone. Fläcker fungerar som ett filter som sorterar bort olämpliga uttryck och ersätter dem med andra.


 

"April, april..." är en passande bok för dagen och den är både underhållande, intressant och allmänbildande. Men man kan inte låta bli att undra om aprilskämtet har passerat bäst före datumet?

Annons:Eftersom programmet analyserar rösterna i inslaget kan den också härma rösterna vilket gör att lyssnaren knappt märker att vissa uttryck har bytts ut. Fläcker provades i skarpt läge i det uppmärksammade fallet med pjäsen "Ungdom utan Gud" som är baserad på en roman från 1937 av den antifascistiske författaren Ödön von Horváth. Efter att pjäsen hade spelats in och skulle sändas upptäckte SR:s ledning att man använt det stötande uttrycket "neger" i pjäsen, men istället för att spela in programmet igen använde man sig av Fläcker som enkelt kunde justera pjäsen efter inspelningen och ersätta ordet med det mer neutrala uttrycket "de i kolonierna." Efter det lyckade försöket finns redan planer på en uppdaterad version av Fläcker som i realtid ska kunna filterera bort olämpliga uttryck i direktsändning. Med dagens datorkraft räcker det med en fördröjning på en 1/10 sekund för att Fläcker ska hinna analysera talet eller sången och ersätta olämpliga ord eller uttryck med mer passande och tidsenliga ord.

Det låter som ett aprilskämt, och visst är det frågan om ett sådant. Det är trots allt 1:a april idag. Skämtet är dessutom en modernisering av ett aprilskämt som gjordes redan 1943 då Sven Jerring på Sveriges Radio berättade för lyssnarna att man skulle börja använda en "Svordomskompressor" som när den monterades på mikrofonen ersattes alla svordomar med en kvinnoröst som utbrast "Hoppsan". Det nya filtret demonstrerades genom att man läste en mustig historia av Albert Engström med och utan filtret.

Aprilskämtet har en lång historia och det är inte ovanligt att dem anspelar på teknik. Ett av de mest kända är förmodligen när TV-profilen Kjell Stensson 1962 informerade TV-tittarna, som på den tiden bara hade en TV-kanal, som dessutom var svart-vit, att de nu enkelt kunde skaffa sig färg-TV. Det enda som behövdes var en nylonstrumpa som man klippte sönder och trädde över TV-skärmen, och efter en viss kalibrering skulle man nu kunna se färger, beroende på att materialet i nylonstrumpan bröt ljuset som en prisma och fördelade färgerna över skärmen.

Det var ganska många kvinnor som fick frysa om benen dagen efter när deras strumpbyxor hade klippts sönder. Aprilskämtet om nylonstrumpan har letat sig in på plats nummer tre på Museum of Hoaxes 100-lista och står sig alltså väl internationellt. Det är också den här listan som har legat till grund för Olle Hagmans bok "April, april...120 aprilskämt som belyser förhållandet mellan samhälle och teknik" (A-Script förlag, 2015).

Hagman presenterar många dråpliga aprilskämt från olika länder i sin bok. En del av boken är upplagd kronologiskt och här får man ta del av aprilskämt från Thomas Edisons matmaskin från 1878 till ICAs smarta glassögon från 2014. Det finns väl få områden som speglar sin samtid som tekniken och därför blir denna kronologi också en vetenskapshistoria om olika uppfinningar och tekniker och människors förhoppningar eller önskningar om hur de ska förbättra våra liv. Vem skulle inte vilja ha en flygande cykel, en färg-TV eller kunna läsa hela morgontidningen på Twitter?

I en annan del av boken presenterar Hagman olika tematiska aprilskämt med anknytning till teknik. Det kan handla energiförsörjning där drömmen om evighetsmaskinen återkommer eller trafiksäkerhet där diverse nya lagar eller krocksäkra bilar dyker upp. Inom området IT och internet gjorde tidningen PC för Alla 2009 en variant av den klassikska nylonstrumpan. Tidningen påstod att man inte behövde köpa en ny datorskärm för att utnyttja den som pekskärm som stöddes i den nya versionen av Windows. Funktionen fanns redan en inbyggd i skärmen det enda användaren behövde göra var att aktivera den genom att klicka på en länk och ladda ner ett program. Det enda som hända med skärmen när man klickade på skärmen var dock att det stod "April, april..." med stora bokstäver på den.

"April, april..." är en passande bok för dagen och den är både underhållande, intressant och allmänbildande. Men man kan inte låta bli att undra om aprilskämtet har passerat bäst före datumet?

I dagens fragmenterade medialandskap är det svårt att lura många människor samtidigt, eftersom vi tittar på så många olika nyhetskanaler. Det finns också ett överflöd av information och i vår vardag möter vi redan så många olika nyheter och bilder som är osanna, vinklade och påhittade att det klassiska aprilskämtet riskerar att drunkna i denna flod av falsk information.

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts