Partistatskris - Tidningen Kulturen
Bernie Sanders

Politik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den 12 juli beslöt senaten i USA:s kongress med röstsiffrorna 98 mot 2 att utvidga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Den ene av dem som röstade mot var Bernie Sanders, vilken manövrerades bort från det demokratiska partiets nominering inför förra årets presidentval. Den andre var den konservative senatorn Paul Rand, en av dem som försökte nå den republikanska nomineringen.En politisk kommentar


Partistaten befinner sig definitivt i kris, både här och var.

Enligt opinionsmätningar har Sanders under innevarande år legat högst i popularitet av alla amerikanska politiker, och det har också gjorts uppskattningar om att han skulle ha besegrat Donald Trump om han ställts mot denne i november förra året.

Trump har nu skrivit under senatens beslut som därmed har blivit lag, enligt uppgift ytterst motvilligt.

Detta säger kanske någonting om den representativa demokratins problem.

Trump är i mätningar redan nästan lika impopulär som president Gerald Ford var.

Å andra sidan tycks Vladimir Putin åtnjuta ett orubbat stöd hos den ryska opinionen – i ett land där de demokratiska procedurerna inte alls är lika rotfasta som i Förenta staterna. Man brukar förklara detta med att de flesta medier i Ryssland är regimstyrda. Men hur långt räcker en sådan förklaring? Under den amerikanska presidentvalskampanjen var de allra flesta av landets medier pro-Clinton, och det hjälpte inte.

Drevet mot Trump fortsätter och tycks faktiskt ha fått en viss verkan. I början av hans ämbetsperiod hånade man honom för att han i ursinnigt tempo lanserade den ena åtgärden efter den andra, det vill säga att han gick in för ett genomföra det program som han gått till val på. Efter ett halvår i Vita huset säger man att han inte har fått igenom någonting – sämsta första halvåret i presidentämbetets moderna historia.

Det är inte lätt att vara Trump.

Det var inte heller lätt att vara Jeremy Corbyn under hans första tid som Labour-ledare. I vårens valrörelse till det brittiska parlamentet hade han en samlad press mot sig. Ändå nådde han och partiet nästan ända fram (ökade mest i ett underhusval sedan Clement Attlee 1945), och sedan valdagen ligger hans stöd i opinionsundersökningar över den regerande premiärministerns.

Inga förståsigpåare har förstått sig den här dynamiken, alltså vad som faktiskt händer i folkdjupen.

I årets franska presidentval var det ju en populist som gick segrande ur striden – medan de etablerade partierna, inklusive Front National, bestraffades av befolkningen. Men redan har sympatierna för Emmanuel Macron och hans styre sjunkit, och nu kan man vänta sig utom-parlamentarisk oro – med ett sittande parlament som bara till ringa del består av parlamentariker!

I Sverige har experterna förklarat att Sverigedemokraterna kommer att stabiliseras på en nivå av högst 16 procent. Men det verkar som om de har en åtskilligt större potential Hur ska man annars förstå de övriga partiernas famlande, särskilt de borgerliga allianspartiernas? Ännu ligger hotet om misstroendeförklaring (en eller flera) över regeringen Löfven, men inga vill stjälpa honom.

En metod som övervägs från de etablerade partiernas sida inför riksdagsvalet 2018 tycks bli att ragga kändisar till kandidatlistorna, personer utan föregående erfarenhet av politiskt arbete. Det verkar närmast desperat. Ett sådant ”Macron-knep” kanske kan visa sig taktiskt lyckat, men hur hållbart är det på längre sikt, när kompromisser ska ingås och majoriteter säkras?

Partistaten befinner sig definitivt i kris, både här och var.

Sven Hofman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen