Regeringsfrågan - Tidningen Kulturen
Stefan Löfven

Politik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det politiska läget i landet är nu något brydsamt. Vi står möjligen inför en regeringskris. Misstroendeförklaring riktas mot tre statsråd, och statsminister Stefan Löfven kan ställa kabinettsfråga. I värsta fall får regeringen gå, men det är knappast troligt att de partier som ligger bakom förslaget till misstroendeförklaring önskar bilda regering så snart in på ett ordinarie val till riksdagen. Inte heller ett nyval synes lockande av samma skäl.
Den här temporära lösningen är helt och hållet konstitutionell. Den innebär inget systemskifte. Den kan lägga mer tyngd i riksdagens händer än på bra länge. Och partipiskan måste inte hela tiden vina. Förändringen kan också verka uppfriskande på den idag tämligen låsta opinionsbildningen.

Någon ny regeringskonstellation förefaller inte heller trolig. Tanken att Socialdemokraterna och den borgerliga Alliansen skulle bilda ett slags samlingsregering faller på att Sverigedemokraterna då skulle framstå som det enda reella oppositionspartiet och därmed växa ytterligare i attraktivitet och styrka. En stor koalition mellan socialdemokrater och moderater, som i Tyskland, har nackdelen ur ett partitaktiskt perspektiv att båda skulle förlora stort i väljarstöd. En minoritetsregering med få små partier – och de tre stora utanför – skulle skapa en väldig politisk instabilitet och knappast utgöra ett regeringsalternativ i september 2018.

I krislägen finns det emellertid en ytterligare utväg som har prövats blott vid två tillfällen sedan parlamentarismens genombrott i Sverige (men oftare i Finland), nämligen en ämbetsmannaministär. Den måste betraktas som en krislösning av temporärt slag – en sådan regering kan enligt författningen inte utlösa nyval och skulle i det tänkta läget få sitta endast fram till nästa allmänna val, det vill säga under ett år. Då får regeringsfrågan prövas på nytt. En ämbetsmannaministär av modernt snitt ska ha riksdagens förtroende, som alla andra regeringar, och måste ta hänsyn till rådande parlamentariska styrkeförhållanden när den lägger sina förslag. Riksdagens talman utpekar regeringsbildare.

Kommer övriga partier att tolerera en sådan ordning? Det är inte helt uteslutet. Den nuvarande ordningen med ett block av partier som inte har en majoritet av riksdagsmandaten och som inte i sin helhet regerar (Vänstern är ju utesluten) har varit ytterligt dysfunktionell. Med en ämbetsmannaministär startar nästa valrörelse från noll, och en ny regeringsbildning kan då ske relativt förutsättningslöst. SD:s bekymmersamma vågmästarroll skulle därmed kunna elimineras.

Den här temporära lösningen är helt och hållet konstitutionell. Den innebär inget systemskifte. Den kan lägga mer tyngd i riksdagens händer än på bra länge. Och partipiskan måste inte hela tiden vina. Förändringen kan också verka uppfriskande på den idag tämligen låsta opinionsbildningen.

Det finns en, som vi ser det, vägande invändning mot en sådan icke-permanent nyordning. Var ska man finna ministerämnena? Själva den stundande regeringskrisens upphov är ju en inkompetent och kriminell generaldirektör. Många toppar inom den svenska ämbetsmannakåren har råkat ut för den ena fadäsen efter den andra, och inte sällan är dessa avsuttna politruker. Sant. Men det finns två motinvändningar: 1. Svenska ämbetsmän är internationellt sett välutbildade och okorrumperade – det finns med andra ord att ta av. 2. Gör man en vid tolkning av ämbetsman hamnar inte bara höga statstjänstemän, domare, landshövdingar i den kategorin utan även företrädare för bransch- och intresseorganisationer, ledande akademiker, präster, kommundirektörer, advokater, personer verksamma inom media och så vidare.

En del sådana har under senare decennier fått plats även i renodlade partiregeringar, och ett statsråd i den sittande har alla kvalifikationer att ingå också i en ämbetsmannaministär, och varför inte och leda den: Anna Ekström, statssekreterare åt en socialdemokratisk regering, av Reinfeldtregeringen utnämnd till generaldirektör i Skolverket, dessemellan ordförande i Sveriges Akademikers Centralorganisation (och, enligt ryktet, tillfrågad att bli statssekreterare åt finansminister Anders Borg).

Idén om ämbetsmannaministär kommer förvisso att motarbetas, kanske också av diverse partiledningar. Men talman Urban Ahlin, som ansågs för lättviktig att bli utrikesminister, kan förmera sitt politiska kapital genom att agera skickligt och berömvärt i en besvärlig situation.

Sven Hofman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts