Perspektivlöshet och kvalitetsförluster - Tidningen Kulturen
Sven Hofman

Politik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I polska städer har människor demonstrerat mot att en majoritet av ledamöterna i sejmen velat pensionera domarna i landets högsta domstol och ersätta dem med nya. Flera av de nuvarande anses ha haft för nära band till den regim som störtades 1989 (och vara för flata mot den rådande korruptionen). Det är dock ingenting mot den massutrensning inom statsförvaltning, rättsväsende och akademi som genomfördes av makthavarna i det förenade Tyskland, sedan DDR-staten hade gått i graven. Där månades ej om rättssäkerheten.om Polen med mera


Den ensidigt-monolitiska mediebilden av vår tids politiska rörelser och systemskiftningar har gett faktiskt tolkningsföreträde åt en samling vettvillingar som trivs i de sociala mediernas undervegetation och smutsar ned samtalen om politiska, ekonomiska, sociala och kulturella ödesfrågor. De förråar diskursen och präglar i tilltagande utsträckning även etablerade språkrör. Detta hänger samman med kvalitetsförluster i opinionsbildning och nyhetsförmedling. Fram tonar bilden av ett samhälle som har upphört att ta sig självt på allvar och blivit offer för billiga underhållningspoänger.

Folk oroar sig också – enligt den rapportering som når oss – för att de nya domarna ska tillsättas politiskt. Men det år ju precis så som ledamöterna av högsta domstolen i ”världens största” demokrati har utsetts alltsedan USA:s konstitution tillkom för cirka 230 år sedan: efter nominering av landets president och godkännande av senaten, kongressens högsta kammare. Redan när Polens regering ville avskaffa författningsdomstolen, hojtades det om hot mot rättsstaten; fast då glömde man bort att många länder, exempel Storbritannien och de nordiska länderna, rätt stabila demokratier, inte har eller har haft någon författningsdomstol alls. I Storbritannien var parlamentets överhus fram till får några år sedan landets högsta domstol (genom de så kallade laglorderna).

Rapporteringen från Polen och andra länder i vårt nära eller fjärran grannskap är ofta perspektivlös. I Ryssland döms personer till fängelse för extremism. Ja. Men i vårt eget land pågår en jakt efter politiska extremister, och som bekant sattes ett antal lagliga demonstranter i finkan genom riggade rättsprocesser efter de så kallade Göteborgskravallerna 2001. Sverige sticker också ut på annat sätt, genom att ha de längsta häktestiderna i Europa, fram till dom eller frisläppande, och flera exempel på manipulerade domar har framlagts på senare tid. I Sverige diskuteras nu på allvar förbud mot motbjudande politiska organisationer, en metod i den politiska kampen som vanligen förknippas med auktoritära åskådningar.

Även andra inskränkningar av demokratin lanseras, såsom graderad rösträtt i allmänna val eller borttagande av rösträtten för dem som inte är tillräckligt väl informerade i politiska frågor. Än så länge är det företrädesvis i fackfilosofiska kretsar som den diskussionen förs, men ”anti-populismen” torde förr eller senare utmynna i sådana ställningstaganden mer allmänt. Medborgarna röstar inte sällan ”fel”, och vilka ska korrigera ”felen” om dessa inte själva är beredda att göra det? Redan gällande hetslagstiftning innebär en betydande begränsning av yttrande- och tryckfriheten i riket, och om några Pussy Riots hade uttalat sig vanvördigt om exempelvis homosexualitet i teori och praktik hos oss, skulle de förvisso ha blivit åtalade av en svensk åklagare och troligen straffats. Ännu får bettlare utöva sin verksamhet på gator och torg oantastade, men hur länge till?

I Sverige går utvecklingen sedan flera år tillbaka otvetydigt mot ökad domstolsmakt på bekostnad av lagstiftarens. Detta sägs vara en följd av vår anslutning till EU:s mer teknokratiska rättssystem, men denna ”politikens juridifiering” är också önskad och framkallad av inhemska makthavare. Det finns en groende misstro mot det representativa politiska systemet. Den urgamla lekmannanämnden i domstolarna är en nagel på experterna. Försvagningen av det folkliga inflytandet i de offentliga miljöerna märks inte minst på lokal nivå, där kommunfullmäktiges föredragningslistor blir allt fattigare på substans. Besluten är redan fattade när ledamöterna samlas. Transparensen är minimal eller kommer först i efterhand, som i skandalen med Nya Karolinska, världens dyraste sjukhus i Solna.

Det dagliga gnället på Förenta staternas president Donald Trump hakar upp sig på att denne i allt väsentligt försöker genomföra det program som han gick till val och blev vald på. Hans kontakter med ett främmande statsöverhuvud betraktas av förorättade medieimperier i hemlandet, och deras eftersägare hos oss, som nära nog landsförräderi, när de rimligen ingår i som ett naturligt inslag i internationell diplomati på toppnivå. Man upprörs över oborstade fasoner när denne herre vågar ta journalister i upptuktelse, men det var ju sådant som Tage Erlander och Gunnar Sträng ägnade sig åt med liv och lust i Konungariket Sverige så sent som på 1960- och 70-talet. Är det bättre när politiker gör allt för att vara till lags? Jeremy Corbyn heter en förtalad person som tog strid mot tidningsdrakar och förståsigpåare och lyckades slå dem alla på käften.

Den ensidigt-monolitiska mediebilden av vår tids politiska rörelser och systemskiftningar har gett faktiskt tolkningsföreträde åt en samling vettvillingar som trivs i de sociala mediernas undervegetation och smutsar ned samtalen om politiska, ekonomiska, sociala och kulturella ödesfrågor. De förråar diskursen och präglar i tilltagande utsträckning även etablerade språkrör. Detta hänger samman med kvalitetsförluster i opinionsbildning och nyhetsförmedling. Fram tonar bilden av ett samhälle som har upphört att ta sig självt på allvar och blivit offer för billiga underhållningspoänger.

Och det här följer ingen naturlag! Man kan vägra att förflackas och förråas. Man kan peka på komplikationer, man kan uttryck sig nyanserat. Man kan kämpa för goda institutioner och en god medborgerlighet. De flesta människor skulle sätta värde på detta.

Sven Hofman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen