Finns det en utväg? - Tidningen Kulturen
Abdel-Qader Yassine

Politik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den 15:e maj väcker mer än något annat datum sorgsna minnen till liv hos palestinierna. Den dagen 1948 utplånades och raderades Palestina formellt från världskartan. Efter denna dag 1948 blev inget mer sig likt för palestinierna.
I Palestina har det judiska folket, som ofta skapat stor historia, vägrat lära sig av denna, och hemfallit åt att utsätta palestinierna för en förföljelse av brutalaste slag. Som ”dröm” har sionismen lyckats förflytta ett verkligt stort antal av världens judar till Landet av mjölk och honung, men som politisk doktrin måste den nu ställas inför fakta och uppmärksamheten måste riktas på det palestinska folkets nationella strävan och intressen - det folk vars rötter i detta land inte är en vision utan smärtsamt verklighet.

I denna nationalstaternas tidsålder, dehumaniseras ett folk vars nation förnekas. Det blir fredlöst i en värld det inte längre passar in i. Dess blotta existens blir ett problem. Det blir ett problem för palestinierna också. De blir främlingar överallt, nästan som utomjordiska varelser. Hela livet blir till en fråga om lidande, inte om rättigheter.

Palestinierna saknar inte ett hemland. De har verkligen ett hemland från vilket de avhysts med vapenmakt. Detta är själva kärnan i den konflikt som hemsökt Mellanöstern de senaste 69 åren. Det första steget på rätt väg till fred är att vara på det klara med vad som utlöst konflikten. Den viktigast orsaken till att konflikten hittills visat sig olöslig var det faktum att en följd av amerikanska regeringar inriktat sig på följderna, snarare än på vad som orsakat konflikten. Det finns ingen annan rationell förklaring till amerikanernas ansträngningar att avkräva eftergifter från offren i fåfängt hopp att kunna blidka deras plågoandar, istället för att göra tvärtom.

Palestina som utplånades måste återinsättas. Vad som i princip är oförlåtligt och i praktiken farligt är att låtsas som om det inte begåtts något misstag, som måste rättas till.

I en tid som denna, när palestinierna utsätts för outhärdliga påtryckningar för att få dem att ge upp sin sak, måste vi göra den 15 maj till en dag som tillägnas det faktum att det mål palestinierna arbetar för är legitimt och att kampen förs för en rättvis sak. De som kämpar mot orättvisa och längtar efter fred kommer att inges nytt mod när palestiniernas 69:e år av lidande slutförts.

I Palestina har det judiska folket, som ofta skapat stor historia, vägrat lära sig av denna, och hemfallit åt att utsätta palestinierna för en förföljelse av brutalaste slag. Som ”dröm” har sionismen lyckats förflytta ett verkligt stort antal av världens judar till Landet av mjölk och honung, men som politisk doktrin måste den nu ställas inför fakta och uppmärksamheten måste riktas på det palestinska folkets nationella strävan och intressen - det folk vars rötter i detta land inte är en vision utan smärtsamt verklighet.

Det borde stå klart för Benjamin Netanyaho att fred i Mellanöstern kan inte uppnås genom att ge palestinierna ett begränsat självstyre, utan genom att den grundläggande filosofin bakom Israels politik granskas tillsammans med dem som hårdast drabbats av den - palestinierna.

Rättvisan är odelbar, och vad som är rättvis för judarna också är rättvis för palestinierna. För 24 år har Israel fördröjt Osloavtalets genomförande, och inte tog itu med sina egna religiösa fundamentalister, som bevisligen mördat och bedrivit terror mot palestinier. Israel fortsätter att bygga ut och förstärka sina bosättningar på ockuperade områdena, något som självfallet strider mot andan i fredsavtalet, och att uppmana nya bosättare att flytta dit. Syftet är naturligtvis att försvaga Mahmoud Abbas och den palestinska myndighet som varken har militär makt eller ekonomisk styrka att sätta emot. Benjamin Netanyaho räknar ut att en försvagad palestinsk myndighet bara kan leda till ett försvagat Palestina.

Jag såg Benjamin Netanyaho säga på TV att Israel känner en ”hunger efter fred”. Palestinierna kan stilla Israels ”hunger efter fred” om Netanyaho bara överger sin aptit på deras land. Fred i Mellanöstern förblir en omöjlig dröm, om det inte råder fred mellan israeler och palestinier. För första gången sedan det bildades har Israel nu chansen att upprätta en rättvis och varaktig fred och stabilitet. Om palestinierna till slut får den stat de med rätta kräver, så skulle de ha föga motiv att fortsätta den våldsspiral som krävt så många oskyldiga liv och lett till att så många hem splittras.

Abdel-Qader Yassine är en palestinsk forskare bosatt i Borås

 

Abdel-Qader Yassine

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts