Det Obamska debaclet - Tidningen Kulturen
Adjö Barack Obama

Politik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Få amerikanska presidenter har fått samma internationella uppslutning som Barack Obama.

De förväntningar på USA:s första mörkhyade president var allt för stora. Obama har inte förmått nå upp till dem. Det beror dels på att det politiska systemets konstruktion hindrar allt för radikala förändringar, men även på att Obama aldrig velat veta av dem.
Det är högst troligt att Obama inte märkbart skiljer sig från andra demokratiska presidenter. Men även om Obama var en undantagspresident, med alla de ädla politiska ambitioner han tillskrivits i liberala medier, så skulle hans ämbete fortfarande vara nedtyngt av makt; en börda ingen människa orkar bära särskilt länge utan att förvandlas till en vanlig politiker. Som Lord Acton säger: makt korrumperar, absolut makt korrumperar absolut.

Endast på två sätt skiljer sig Obama-administrationen från föregångaren. Han är USA:s första mörkhyade president och en mycket skickligare retoriker än George Bush.

Kontinuiteten Bush-Obama märks bland annat i den senares upptrappning av krigsansträngningarna i Afghanistan, en konflikt Bush inledde. Trots att många av USA:s soldater kallats hem från Irak, så är det amerikanska militära och politiska stödet för den hårdföra regering ännu påtagligt genom USA:s assistans i övervakningen av landets oljekällor samt med militära rådgivare åt Iraks armé.

De CIA-drivna anonyma fånglägren runt om i världen har inte blivit färre; premiär-exemplet Guantanamo är inte stängt.

Man behöver inte vara hjärnkirurg för att inse att besvikelsen bland Obamas fans skulle bli stor. Det räckte gott med att vara politiskt intresserad och måttligt analytiskt lagd.

Säkerhetspolitik i allmänhet är en smutsig sysselsättning, envar som deltar får bruna fingrar. Presidenter utgör inget undantag.

Det fanns givetvis mängder av orsaker till det Obamska debaclet: Främst kanske att det faktum att radikala förändringar är omöjliga i ett land där företag och lobbygrupper sätter den politiska dagordningen genom sitt inflytande på de politiska partierna.

En annan orsak var säkert att folk var så glada att bli av med Bush att de inte hörde vad Obama egentligen sade.

Mötena med palestinierna var i kontrast sparsamma. Obamas administration har även i fortsättningen varit påfallande lojala mot sina Israeliska allierade. I sitt långa tal den 21 september 2011 pläderade presidenten mångordigt för regimens veto mot att Palestina skulle erkännas som fullvärdig medlem av FN.

Makt korrumperar

Det är högst troligt att Obama inte märkbart skiljer sig från andra demokratiska presidenter. Men även om Obama var en undantagspresident, med alla de ädla politiska ambitioner han tillskrivits i liberala medier, så skulle hans ämbete fortfarande vara nedtyngt av makt; en börda ingen människa orkar bära särskilt länge utan att förvandlas till en vanlig politiker. Som Lord Acton säger: makt korrumperar, absolut makt korrumperar absolut.

Sammanfattningsvis utgör Obamas administration en nyttig historielektion.

Folk protesterar, i stad efter stad i USA och i världen. Måtte det inte bara stanna vid protester - utan också leda till pånyttfödelse av de progressiva partier och rörelser som finns i USA och Europa.

Dessa har alltför länge accepterat den ojämlikhet och otrygghet som doktrinär marknadsliberalism leder till - och det har drivit många väljare i armarna på högerpopulisterna.

Vänstern och socialdemokratin i Europa och demokraterna i USA har en läxa att göra: Bli samhällskritiska på allvar och kanalisera ilskan rätt, innan det är försent.

 

 

 

 

Abdel-Qader Yassine

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts