Litteratur: Michał Witkowski, Margot - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Med en bestämd handrörelse avslutade jag lavemanget som jag hade i baken

Michał WitkowskiMichał Witkowski
Margot
Översättning: Stefan Ingvarsson och Emi-Simone Zawall
Natur & Kultur

Det är möjligen tänkt att vara roligt. Det beskrivs som att det är roligt med Margot på baksidestexten. Värderingar är dock inte gestaltande och jag blir mest förvirrad när jag börjar läsa. Dessutom är det egentligen skrivet och översatt med ett häpnadsväckande driv och en kärlek till berättandet. Till karaktären och karaktärerna. Översättningen känns som om den glider snyggt mellan Svea rike och vårt älskade Polen. Att texten, kanske också författaren, väljer att skriva om de växande marginalerna är naturligtvis mycket sympatiskt. Att dessutom; och dessutom skriva och beskriva om hur de allra mest utstötta driver sig själva fram – som på en motorväg – och blir stjärnor i stora och mindre världar är som att dra blod från den amerikanska drömmen.

Kanske är det dags att börja omdefiniera drömmen och dess namn; den kan heta framgångsdrömmen: Landsortskillen med sina billiga fyllor och en busshållplats som vardagsrum vilken blir super-mega-stjärna-på-tv med en tendens till tröstknullande och isterberoende. Barnhemsflickan som med sin hårda uppväxt i bagaget blir en vägarnas breda och könsinmundigande drottning med en tendens till att låta sig väl smaka av livets goda. Gruppsexscenerna är fina och bisarra på ett sätt som, också språket, får mig att tänka på Dahlström, Bukowski och Paasilinna. Mest spektakulär är kanske den rullstolsbundna flickan Johanna som av nyfikenhet, med en tendens till katolsk gudsskuld, reser sig upp ur sin sjuksäng – i blivandet av lastbilschaufförernas helgon, kusinbarn till S:t Kristoffer – och går ut för att leta upp den röst som hon förälskat sig i. En röst hon snappat upp genom luften. Verkligheten är både när och fjärran.

I stort är det en lättläst, om än inte helt lättsam, bok om kärlek och den sträcker sig över allt det som vi kallar gränser – som egentligen inte finns, annat än i strukturer och i socio- och ekonomiskgeografiska sinnebilder – och kärleken är, tillsammans med dess gränser, den kraft, den storhet, som binder ner och övertar våra liv. Boken är också, naturligtvis, en djupt förorättad skildring, uppfylld av svordomar, av vår samtids krassa kommersialism, vårt behov av att ha någonting – vadsomhelst – att tro på och samtidigt denna försonande kärlek som möjlig flyktväg.

Texten är i sin tur berättad av en novellförfattare. Det är plågsamt tydligt. För sig är de tre berättelserna utmärkta, det är sammanbindningen av dem som en, eller åtminstone förlagens tolkningsrätt av dem, som gör att den inte riktigt håller som en roman. Men som fragment i limbindning är den en njutbar produkt. Tyvärr skrattade jag inte så mycket – jag är inte lagd åt det hållet och textens undangömda bitterhet gör att skrattet gärna fastnar i halsen – men jag fascinerades av bara farten. Språket är genomsyrat av en sarkastisk slaskighet och ett jordnära och medryckande drömmande. Boken vibrerade ändå när jag läste den. Könet också.

Freke Räihä

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen