Litteratur: Ajohan Lahti, En grundläggande anatomisk harmoni - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Män som måste ligga med alla de möter.

 

altEn grundläggande anatomisk harmoni
Ajohan Lahti
Charlie by Kabusa


Harmonin är en kedja av noveller och uppslag med dikter, eller åtminstone tillräckligt lyrisk prosa för att den ska komma undan. Novellerna, som lika gärna skulle kunna rubriceras som en postmodernistisk roman, binds ihop av ett och samma mycket personliga språk; de binds ned av beröringspunkter inom sig.

Människorna sitter ihop. De är som en och samma. Runtom kretsar vi identitet, osynligheten som det innebär att inte fastna ordentligt i varandra.

Trots att vi ligger med och letar landskap på varandras nakna kroppar, stöter i varandra - hårt, mjukt, mest hårt; det blir som om personerna inte riktigt får grepp om det de tar på.

Hela verket är en beskrivning av det där korta ögonblicket mellan utlösning och kladd - ett kort, utdraget, observerat ögonblick, fyllt av medvetande. Det struliga och upplösta medvetandet i en gränslös värld; en värld där gränserna vi skapat, vi raderat, vi tänjt ut till bristning. Med bristning kommer behovet av spegling, som för att lära oss nya gränser.

Baksidan talar, ovanligt väl, om innehållet: att leva på gränsen, men inte veta var gränsen går; det tycks leda till att gränserna för könskonstruktion och parnormalitet dimmas ut. Skönt. Det är svårt att göra det rättvisa. Skönt att få läsa om hur världen borde vara, trots att de människor som befinner sig i den inte riktigt har lösgjort sig själva från de kedjor som binder ned dem och in i den cancerogena indoktrineringen vi ställs inför vareviga dag. Men seklet är nytt och tiden är på vår sida. Dessutom är det en fruktansvärt närgånget och närmast obehagligt kittlande, sexuellt kittlande, skildring av levernet i det moderna Sverige, i den moderna, i den nu närvarande världen. Det gör ont, det är roligt och oroligt; fyllt av töntiga kaffesorter - men det är värt det.

Freke Räihä

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts