Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Författare: Lenn Christerson
Titel: Elden är tusentals år
Förlag: Bokförlaget Siljan

Författaren Lenn Christersons diktsamling "Elden är tusentals år" är en nog så vacker volym, liten och stark, fin utanpå och till innehållet extra. Gillar t.ex. mycket hans dikt "Resanderum", med andra dessa som har idel eggande vändningar där en korkskruv inte skulle vara det helt galna i analysverktyg av jämförelse, ty det vänder så förbaskat i tanke och bild, av grovt skruvtag då, och det har vänt samtidigt lika runt som åter tillbaka till utgångspunkter (med läge till t.ex. etikettens sida framifrån sett, men vad hänt emedan riktigt) om än neråt gått alltid och bränt med, men av något stort åt, just som det måste hägra och härja öppning utan ljushål, vem som vet mera om det än närmast av innehåll enkom förutom att det snart är upppumpat och just ljusare sett, samt finns med den lätta surrealismen taget (just vändningarna om) som spelar ut av spänningsförhållanden oanat grepp, inte sällan målade mot något i naturen. Sådan är han Lenn att måla in!

Annons:

Det speciella är just Christersons särart på ett område, då viss ordinär diktsymbolik tagits över blott i halvt retfulla manér, något surrealistiska, lite anekdotiskt ännu, varpå ställt det hela uttryckligen mot naturbilder. Notera bara det spännande med titeln, elden är tusentals år, men inte lågan som sådan aldrig, inte ens teoretiskt fastän elden skulle ha matats på, utan något som måste överföra, ge den en ny plats, överförbart med hoppen i nånting mellan, det som även vänder i dikterna tillika oavsett heligt förbund av eld och låga starkt.

Härom den egna lågan är Christerson bra, skickligare än och spännande med, en unik man på naturdiktningens evigt upprepade område. Dikter om lökar brukar också kunna falla mig i smaken, liksom hans, och Wislawa Szymborskas unika ordinära om, likt som den rotfrukten är mycket och ganska sällan användbar diktsymbol med sina spännande skal och egenskaper. Det är överhuvud mycket mogen och klok diktning näst genomgående hos Christerson. Märker genast ett garvat handlag, att han bemästrat diktningen förmer, förfaller inte till fjantiga uttjade grepp trots kända teman.

Liksom inte illa att han får med så korta rader massor utskrivet i handling av det diktade, utan att ens bli japan för det, de som brukar så. I hans diktning har jag nog inte fått spader (mycket gott betyg det redan). Christerson har från tidigare flera tiotals böcker utgivna, bosatt vid Siljan någonstans om rödmålat hus.

Annons

Annons

Kultur. Fredag kl 21.00 uppläsning med musikern och poeten Mattias Alkberg, författaren Mikael Berglund samt de bloggande systrarna Victoria och Elizabeth Lejonhjärta. Konferencier: Pernilla Berglund, en av redaktörerna för Provins. De norrbottniska tvillingarna Elizabeth och Victoria Lejonhjärta har ett instagramkonto med över tjugotvåtusen följare och de har nyligen börjat blogga. I sitt bidrag till Provins nr 2/2015, ”Tystnaden” fördjupar sig systrarna Lejonhjärta i den norrländska historien och de norrländska berättelser som det är tyst om: ”Ständigt en historia om vithet. / Aldrig en historia som är din egen. // Aldrig någonstans där du kan se dig själv.” På sin blogg beskriver de sig som afrosamiska cyborger som tycker om att skriva poesi, skapa alternativa, visuella världar och vara med på bild ibland.
Mikael Berglund romandebuterade i vintras med den uppmärksammade berättelsen om Judith i 1600-talets Västerbotten, Ett föremåls berättelse om obesvar (Albert Bonniers förlag). Mattias Alkberg är låtskrivare, musiker och poet. Hans samlade dikter 1992-2012 utkom hösten 2014 med titeln Vart ska vi det vet jag men när är vi framme (Wahlström & Widstrand).
Läs mer...

Inrikes. Uppsala kommun kommer under de kommande åren satsa ännu mer än tidigare på cykelfrågor. Mellan 17 augusti och 30 september är en webbenkät öppen där man kan lämna förslag och synpunkter på hur Uppsala kan nå det högt ställda målet.
Läs mer...

Film. Tillsammans med Tempo Dokumentärfestival arrangerar Marabouparken konsthall en utomhusvisning i Marabouparken  (Sundbyberg). På bioduken visas dokumentärklassikern Grey Gardens (1975, 100 min). Onsdagen den 26 augusti kl. 19 – filmvisningen är helt gratis
Läs mer...

Scen. Regissören och skådespelaren Lars Amble, född 1939, har natten till idag avlidit i en ålder av 76 år.
Efter sin utbildning vid Dramatens elevskola 1963-65 knöts han till Dramatens ensemble, och var under sin teaterbana regelbundet och återkommande verksam vid Dramaten. Han gjorde över femtio roller med regissörer som Alf Sjöberg, Ingmar Bergman och Per Verner Carlsson. Han var på Dramaten även verksam som regissör, bland annat med Arthur Miller i dennes En handelsresandes död 1992.

Redan under 1960-talet inledde han sitt arbete inom privatteatern som skådespelare, regissör, författare och översättare. Under åren 1984-1994 var han konstnärlig ledare för Maximteatern. Han var även brett verksam inom tv och film. Tre gånger mottog han Guldmasken för bästa regi, och år 2003 tilldelades han den kungliga medaljen Litteris et artibus för framstående konstnärliga insatser.

I april 2015 gjorde han sin sista roll på Dramaten i föreställningen Den girige på Stora scenen.
Läs mer...

Annons