Litteratur: Daniel Galera; Med blod i skägget - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En resa i det förflutnas skugga

Daniel Galera. Foto Renato ParadaDaniel Galera
Med blod i skägget
Översättning Örjan Sjögren
Norstedts

En man börjar söka efter sitt livs skugga, detta i kraft av att hans far bestämt sig för att ta livet av sig. Fadern önskar att sonen skall ta hand om hans hund när han tar sig av daga. Dessutom vill han att sonen skall utröna vad som hände med hans egen far som mördades i Garopaba, denna lilla stad som är en badort vid den brasilianska Atlantkusten. Detta utspelades kring 60-talet. Sonen motsäger sig faderns målsättning men fadern framhärdar:

”Det är oåterkalleligt, det ska du har klart för dig. Jag bestämde mig för några veckor sen i ett ögonblick av den renaste klartänkthet. Jag är trött. Jag är utled. Det började nog med den där hemorrojdoperationen tror jag. När läkaren gick igenom resultaten vid min senaste hälsoundersökning såg han på mig med en dödsblick, en blick som uttryckte besvikelse över hela mänskligheten”

Här ges exponeringar av hur våra livs essens skapas genom generationers agerande, att minnesbryggor och sjäsliga broar slås över till våra liv genom tidigare generationers handlingar, där nedärvda minnen, uttalade och genomlevda liv uttryckta och gestaltade i överförda insikter och erfarenheter får verkan. Man kan säga att dåtiden äger nutiden och nutiden svarar mot denna dåtid. Så om man söker svar på nutidens svåra frågor, kommer dåtiden att vara nutidens förebild, uppvisa dess ursprung, och ultimata kärna och förhoppningsvis bringa förståelse.

Huvudpersonen försöker ta tag i sitt liv och förändra detta efter faderns självmord, samtidigt som han vill söka efter sin farfars öde. När han slår sig ned i den stad där hans farfar sägs ha mördats är det till en början sitt eget liv han tar i tu med. Han lever sig sakta in i en tillvaro vid havet i den lilla kuststaden och närmar sig samtidigt farfaderns öde genom att delta i traktens liv, ställa frågor och söka kontakt med folk som kände hans farfar eller kände till vad som hände honom och med hjälp av detta utröna sanningen. Han tar sig samtidigt in i sin egen fars motiv att avsluta sitt liv för egen hand och kanske kan han där finna orsaken till farfaderns dramatiska avslut. Livet vid kusten blir självklart också ett liv inte bara vid utan också i havet, liksom farfadern levde det:

”När han kommer fram till skären tar han ett djup andetag, dyker och lyssnar till de havslevande djurens vibrerande symfoni, ett ljud han hört andra gånger när han simmat nära klipporna vid några stränder, men aldrig så här intensivt./.../Enligt hans far kunde hans farfar hålla andan i tre fyra minuter eller till och med längre”

Är det frågan om återfödelse av farfadern, att han lever i en repris av dennes liv för att förstå? Att han blir en levande länk mellan de två döda, fadern och farfadern, en spång av mänskligt liv som lever i kraft av näring från dessa två levda liv? Att deras identiteter äger en kvarvarande verkan och att det egna livet som kräver en omdaning, en ny väg i nutiden, till exempel just uttryckt som ett liv vid havet, med långsamma dagar och simturer, får kraft ur det förflutna?

Färden genom nutiden med denna samtidiga tillbakablick till dåtiden sker i de dödas skugga och skapar en nästan vällustig men också sakta expanderande spänning och intimare närvaro i läsandet. Detta trots de skrämmande incitament ur farfaderns liv som tycks växa fram. Det görs också i denna intrig en resa i kraft av huvudpersonens nutida rörelser, att flytta in i sin nya plats i livet både själsligt och rent lekamligen. En oerhört välskriven och mustig läsning som sakta ledsagar läsaren till en punkt där ingen återvändo finns att gripa tag och hålla sig i när sanningen uppenbaras.

Daniel Galera föddes 1979. Med blod i skägget är hans internationella genombrott. Han har vunnit ett av de största brasilianska litterära priserna, Premio Sao Paulo de literatura. 2013 utsågs han av Granta till en av de bästa brasilianska författarna i sin generation.

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts