Litteratur: Arkadij Babtjenko; Dagar i Alchan-Jurt - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Kriget som alltings fader och alltings förgörare

krigsbilderArkadij Babtjenko
Dagar i Alchan-Jurt
Översättning Ola Wallin
Ersatz

Boken är knapp till formatet allt som allt 120 sidor men dess verkan är drabbande och monumental. Här översköljs man på intet sätt av blodiga detaljer, excesser av våld, action… tvärtom lyckas Babtjenko skapa den olidliga känslan av total meningslöshet, ovisshet och ångestfylld tristess i den dödliga skräcken inför en fiende som aldrig blir konkret synlig eller möjlig att bekämpa, en fiende som lömskt kan göra sig påmind men dock förblir osynlig ogripbar och därför är ansiktslös, spöklik och samtidigt allestädes närvarande och samtidigt helt frånvarande.

På något märkligt sätt kompletterar detta Svetlana Aleksejevitj märkliga skrifter baserade på intervjuer och berättelser. Men medan hennes skildrar just de detaljer som bjärtast berör krigets malande dödsmaskineri, beskriver Babtjenko den inre verklighetens obönhörliga process inför det obegripliga, meningslösa… Och för den som varit i krig eller i militärtjänst är just denna outhärdliga olidliga eviga väntan det välbekanta. Den nedbrytande kvaliteten består just i detta att inte veta varför, var när och hur allt skall ske och detta ickeskeendets ständiga antiklimax. Att ständigt vistas i dödens väntrum inför en dörr som närsomhelst blixtlikt öppnas och tillsluts.

Babtjenko skriver om exakt det han själv varit med om i det Tjetjenska kriget 2000. Basajev, terroristen bakom skol- och teaterockupationerna lever och är den skugga man förföljer. Alchan –Jurt är en obetydlig by där 600-terrorister blivit inringade av ryska trupper. Den enhet Babtjenko är soldat i kommenderas ut i ett kärr för att hindra ett möjligt utbrytningsförsök den vägen. Tröstlöst strilande regn, kyla, väta, rädsla för prickskyttar… sedan skall man ge sig in i byn. För att försöka få kontakt med den osynliga fienden.

Babtjenko, ja han föds som författare av dessa upplevelser av skräck, ångest och skuld… han skriver enligt egen utsago för att kunna sova. Han måste berätta. Inte om händelserna i sig, han pekar inte finger mot någon. Han moraliserar inte, anklagar inte. Tonen är lågmäld, stilla som regnet och kylan, sugande som träsket. Han är enbart ett vittne. Artiom är den person berättelsen byggs upp omkring. Alter ego? Förmodligen den Arkadij var innan han återgått till det civila och då börjat på allvar ansättas av minnets demoner. Väl stämmer detta in på vad jag förstått av min fars knapphändiga berättelser från våra krig, något han ogärna talade om. Som alla. Just detta med den osynliga fienden, väntan, ovissheten. Mardrömmarna decennier efteråt då han vaknade av hänsynsfullt tysta smygande steg i natten vrålande av skräck.

Och dock skillnaden i stämning hos dem som vet vad de kämpar för och emot… studerat i jämförelse en bok och sett en film om Vinterkrigets Taipale där varenda soldat visste exakt varför han var där. Och givetvis den historiskt dokumentära boken om de psykiska störningarna hos våra soldater i Vinterkriget och Fortsättningskriget där man kan se att det fanns mera problem i det senare. Trots bättre utrustning, strategisk kunskap och att vi då inte kämpade ensamma utan med bistånd av en stark bundsförvant, visserligen tvivelaktig och osympatisk och dessutom en som kunde visa sig överraskande ineffektiv och räddhågsen i skogsmark… Vad man kan se och lära av detta är att hur väl en trupp eller arme eller ett folk beror på dess moraliska övertygelse. Propaganda och rykten kan tjäna initialt och ge angriparen svepskäl men då människan framträder, fienden får ett mänskligt ansikte faller lätt moralen samman om den grundar sig på falska premisser. Min far berättade att det i den ryska vokabulären fanns vaggvisor för de ryska barnen vilka berättade om den grymma tjetjenen som lurade på tillfälle att komma och skära halsen av dig… så sov nu snällt

Dessa gick tillbaka till de ryska kejsarnas försök att erövra området… Vad Babtjenko skrivit är en djupt mänsklig och berörande bok om vad kriget gör med en aningslös unga man. En bok om ångest, tristess, skräck och inre förvandling… Den bör läsas. För de krigsskadade och för de fredsskadade ( som George Klein definierat de svenske) är detta en terapeutiskt verkande helande skrift.

Samtidigt drabbande. Boken är vacker, lätt att bära med sig, och elegant i formgivningen som även den är av Ola Wallin med ett expressivt omslagsfoto av Heidi Bradner.

Oliver Parland  

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts