Litteratur: Gabriel Kuhn(red); Rån för revolutionen. Blekingegadegruppen inifrån - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Revolutionär kriminalitet

Denna grupp var en sammanslutning i Danmark under sjuttiotalet.Gabriel Kuhn(red)
Rån för revolutionen. Blekingegadegruppen inifrån
Koloni/Verbal

Det revolutionära motivet var att stödja tredje världens frihetskamp. Det var vad som föresvävade den danske Blekingegadegruppen, enligt dem själva benämnd KAK Kommunistisk Arbejdskreds, en avfälling från det dåvarande danska, moskvavänliga kommunistpartiet (DKP). Deras resonemang att stödja tredje världens fattiga, ansåg de motivera och ge friplåt åt de mest kriminella handlingar, som sprängningar, bankrån och i förlängningen till och med mord. Denna grupp var en sammanslutning i Danmark under sjuttiotalet.

Några av dess mest ledande företrädare redogör i ”Rån för revolutionen” i noggranna utläggningar för sin revolutionära position och hur de i slutänden hamnade i ett kriminellt förhållande till det danska samhället. Deras politiska analys deklarerade att arbetarklassen i detta fall i Danmark och följaktligen även i övriga industrivärlden, företrädesvis i Europa var 'köpt' och/eller 'lurad'. Denna så kallade 'snyltarteori' byggde på litteraturhistorikern och maoisten Gotfred Appels idé om den 'korrumperade' västerländska arbetarklassen. På grund av det relativa välstånd som hade uppnåtts i den industrialiserad världens arbetarklass blev denna blind och ointresserad av de hårda förhållanden som de koloniserade folken i tredje världen levde under. De välbeställda europeiska arbetarna fick därmed också enligt Appel gemensamma intressen med kapitalisterna att bevara det koloniala förtrycket och blev därför obenägna till 'kamp' mot förhållandena.

Utifrån denna 'analys' såg Blekingegadegruppen/KAK sig skyldiga att deklarerar sig som en självutnämnd och enligt eget förmenande mycket medveten 'förtrupp' i revolutionen med legitimitet att utföra handlingar i solidaritetens namn som var kriminella, som bankrån, sprängattentat etc. I förlängningen gjorde Blekingegadegruppen sig också skyldiga till mord vilket i sin groteska verklighet vara helt enligt mottot 'när ändamålen helgar de revolutionära medlen'

I ”Rån för revolutionen' har några av de direkt inblandade i Blekingegadegruppen, eller KAK, efter mångåriga fängelsestraff, själva önskat komma till tals och berätta sin version om sin verksamhet. Gabriel Kuhn nämner att de intervjuade och medverkande i denna bok: Niels Jorgenson, Torkil Lauesen och Jan Weimann, alla medlemmar i gruppen, önskade komma med ett svar på Peter Ovig Knudsens 'massmediala bild' av gruppen i boken 'Blekingegadeligan'. Detta gjorde de först i tidskriften 'Social kritik' 2008 i en artikel under rubriken ”Det handlar om politik'. En förkortad version av denna text finns också i ”Rån för revolutionen”.

Det intressanta med denna bok ”Rån för revolutionen” är, till skillnad från innehållet i boken Blekingegadeligan (2009, Peter Ovig Knudsen), att autentiskt få ta del av hur resonemanget konkret egentligen gick bland de direkt inblandade. Och man kan inte undgå att notera hur storvulet expansiva resonemangen är anlagda i den lilla gruppen. Det tycks som en genomgående regel för dessa revolutionskriminella är att ju mer isolerad gruppen blir och ju färre antal medlemmar den har, desto grandiosare och mer allomfattande och världsomspännande blir de storskaliga analyserna. Det är stolta honnörsord som 'kamp' och det är 'folken' och det är 'solidaritet' med åtaganden för den lilla gruppen som sträcker sig vida utanför Danmarks gränser. Detta trots att det rör sig om en mikroskopisk grupp vilsna människor som har noll kontakt med det danska folket eller det övriga samhället överhuvudtaget. Detta beskriver man emellertid helt frankt som nödvändigt för att skydda dess illegala verksamhet. Lustigt är då att vid ett tillfälle beskriver gruppen sin ovilja mot kontakt med en falang i den palestinska kampen ledd av en herre vid Wadi Haddad, därför att Haddads aktioner var: ”långt ifrån inriktade på att mobilisera de palestinska massorna. Istället för att bygga ett folkligt motstånd mot den israeliska ockupationen som exempelvis under interfadan, valde Haddad att utföra elitistiska aktioner.” Detta bör ses i relation till den danska gruppens egna oerhört isolerade aktioner i sitt hemland Danmark med noll stöd bland 'massorna'. Där kunde man verkligen tala om utstuderad och markerad 'elitism'.

Gabriel Kuhn motiverar tillkomsten av denna bok 'Rån för revolutionen' som sammanställd inte minst på grund av de i många delar 'felaktiga massmediala skildringarna' av gruppen i Peter Ovig Knudsens bok.

”Rån för revolutionen” appellerar egentligen helt till Peter Ovig Knudsens bok Blekingegadeligan på 800 sidor i två delar. Jag recenserade del 2 så här i Tidningen Kulturen i september 2009 under rubriken: ”När ändamålet helgar de revolutionära medlen”:

”Under sjuttiotalets föddes många politiska rörelser och kamporganisationer av de mest brokiga och skilda slag som alla på något sätt var sprungna ur det faktum att dess upphovsmän och kvinnor vill förändra samhället och ändra på orättvisor i världen. Man diskuterade, demonstrerade, agiterade och agerade. Och ur dagliga och nattliga diskussioner smiddes tankar som på vissa händer blev alltmer extrema där otåliga själar som inte kunde invänta det långsamt lunkande reformistiska samhället bröt sig ur och bildade alltmer radikala grupper. Det stod oftast mellan svart-vita poler, mellan reformism och revolution, mellan passivitet och aktion. Ett intellektuellt och moraliskt mycket högtravande allvar blandades med otålig lust till konkret handling och direkt aktion. Man ville att förändringens vindar skulle blåsa och man var otålig. Att skramla med insamlingsbössor i solidaritetsarbetet för att få in pengar till befrielserörelser eller utsatta och svältande folk runt om i världen var ett sätt men som alltid föds galna idéer i det otåligas kölvatten.

Om man studerar denna danska grupps interna diskussioner som skildras ingående i Knudsens böcker kan man se hur storslagna teorier som presenteras av karismatiska ledare i hermetiskt tillslutna grupper kan förvända synen på de mest städade själar. Detta finns det många andra historiska exempel på.”

Läs vidare här:

http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/5011-litteratur-peter-ovig-knudsen-blekingegadeligan-2den-harda-kaernan

Grabriel Kuhn född i Österrike, bor i Stockholm. Har skrivit fler böcker. Bland annat ”A documentary history of the German Revolution of 1918-1919. Detta är hans första bok på svenska.

 

Benny Holmberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen