Litteratur: Jimmy Wilhelmsson och Kenneth Grönwall; Generation 64: Commodore 64 gjorde mig till den jag är - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

När datorn var baby

ursprunget till det svenska IT-musik- och spelundret vi i dag gärna skryter omJimmy Wilhelmsson och Kenneth Grönwall
Generation 64: Commodore 64 gjorde mig till den jag är
Bokfabriken

Commodore 64 var inte bara en hemdator, det var ett kulturfenomen. Datorn blev inte bara världens mest sålda i slutet av 80-talet utan skapade också en generation som kom att förändra det svenska kulturella landskapet. Idag är det svårt att tänka sig en värld där vi inte har datorer och internet, där vi inte kan kommunicera, producera och konsumera kultur, nöje och nyheter utan en dator.

Så har det inte alltid varit. Det var med Commodore 64 som datorn fick en plats i folkhemmet och det var den dator som den första hemdatorgenerationen växte upp med.

Generation 64 är en bok som översköljer mig med nostalgi. När jag bläddrar i den ser jag spel, tidningsomslag och citat som väcker känslor till liv. Under mitt drygt 40-åriga liv har jag ägt ett antal olika datorer, men det är bara min gamla ”limpa”, min C64 som jag fortfarande har känslomässiga band till. Mina andra datorer har bara varit opersonliga verktyg för att använda i jobbet eller på fritiden. Jag tror att många från min generation upplever samma känslomässiga band till C64 och att detta förklarar att datorn fortfarande lever som ett kulturfenomen. Wilhelmsson och Grönvall har i boken intervjuat kända personligheter som Henrik Schyffert, Orvar Säfström och Richard Söderberg, men även mer ljusskygga individer som låg bakom de notoriska crackergrupperna som Fairlight och Triad.

Det gemensamma är att oavsett vad man använde datorn till så skapade den sociala nätverk, starka vänskapsband och minnen för livet hos användarna. C64 generationen upplevde att man var med om något nytt och revolutionerande. En helt ny outforskad värld som de vuxna stod utanför och inte hade tillgång till. C64 blev därför en dator som kom att prägla den generation som använde den. Många av de intervjuade har kanske inte oväntat fortsatt inom dataområdet och arbetar idag som It-tekniker och programmerare medan andra försörjer sig som jurister, forskare, grafiker, musiker eller andra yrken. Så 80-talets föräldrar och makthavares farhågor om att datoranvändning hos ungdomar skulle få förödande konsekventer för framtiden visade sig då liksom nu vara helt obefogade.

Boken Generation 64 är ett praktverk. Det är en bok som har en coffee-table känsla, med ett stort format med fin formgivning och mycket bilder. Texterna är informativa, roande och lättillgängliga. Har man någon gång ägt en C64 så är det här ett framtida standardverk. Naturligtvis finns det en liten nördvarning i boken, men uppgifter om kostanden för att ringa ut på internet på 80-talet eller hur en turboloader fungerade, men det är nästan ett måste i den här typen av böcker. Om man nu har haft oturen och inte tillhör den generation som växte upp med en C64 så är det nog hög tid att läsa på. För ska man förstå dagens retrotrend, med pixelkonst, demoscenen, chipmusik, dataspel och retrospelmässor så behöver man i alla fall känna till grunderna om datorn som startade det hela. Boken om Generation C64 är ett historiskt viktigt tidsdokument och en utmärkt introduktion i ämnet.

Mathias Jansson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen