Litteratur: Daniil Charms; Brev ur rockärmen - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En kort text som överlevde censuren i Soviet

Ett fåtal brev har räddats från glömskanDaniil Charms
Brev ur rockärmen
Ersatz

Från Leningrad den 9 september 1940 skriver Daniil Charms till Nikolaj Chardzjiev: ”Det finns de som samlar på böcker, det är bibliofiler, sådana som samlar på pengar, de blir rikemän; och det finns de som samlar på sina egna arbeten, det är grafomaner och genier. Bli en sådan som samlar på sina egna arbeten.”

Nu blev inte Chardzjiev en som samlade på sina egna arbeten utan en konstsamlare och samlare av avantgardistiska verk från de olika konstnärer som han rörde sig bland i Sovjetunionen. Denne man skulle senare figurera i världspressen när han lämnade Sovjet. Han gjorde också så att den svenske författaren och översättaren Bengt Jangfelt fick sitt rykte nedsolkat och inte bara var ett namn som man kopplade hop med poeten Majakovskij och de som rörde sig i hans omkrets.

Chardzjiev beskyllde nämligen svensken för att ha stulit tre tavlor, emedan denne hävdade att han hade fått dem. Det var vid ett möte under Kalla kriget som Jangfelt fick dessa tre till låns eller som gåva; därom strider de. Tavlorna var värdefulla och skulle enligt Chardzjiev kunna säljas om han flydde och skulle därmed kunna inleda ett liv i asyl med pengar på fickan. När så konstsamlaren gav sig av ville han ha tillbaka tavlorna, men fick inte det eftersom man inte kräver tillbaka gåvor.

Vad som är rätt och fel i denna historia vet de bäst själva. Men vi som läser Charms brev stöter ständigt på dessa karaktärer och öden som samlades kring honom i 20-talets Sovjet.

Han var en märklig och udda person som, berättar Wsewolod Petrov i Sinn und Form 1/2014, gick i plommonstop och utgjorde sig för att vara utlänning. Något som var ytterst farligt under Stalin regimens paranoida öga.

Detta såg honom, hjälpt av ett illasinnat brev. Han blev förvisad till Kursk för ”antisovjetisk verksamhet”, ett straff som egentligen skulle vara i tre år, men som avslutades redan efter åtta månader. Utifrån de brev man läser som sändes därifrån till en av de många damerna han älskade och förärade förstår man inte att det var en förvisning utan bara att han befinner sig där och har tråkigt.

Han tycks ha varit en obeveklig person som trotsade sitt samhälles sken och valde sina egna kulisser. I Leningrad blev han inspärrad två gånger, innan dess hade han blivit förvisad. Men samtidigt skapade han en frizon för sig själv och de sina och det var där som ovan nämnde Petrov fick inträde.

Petrov var också, enligt egen utsaga, hans sista vän och de två satt ofta på nedgångna hak, vilket de båda hade en förkärlek för, och diskuterade. Charms hade med sig egna bestick och mugg. De drack vodka och öl och åt korv och ärtor. Charms skrev liksom flera andra av regimen illa sedda författare barnböcker som brödföda.

Breven är ofta underfundiga och hans absurdistiska och surrealistiska tendenser träder ofta vilket gjorde att jag läste dem som små korta textstycken.

Förutom ett brev till Boris Pasternak inleds samlingen med brev han skrev till Tamara Meyer-Lipavskaja som han tydligen älskade och som han underbart inleder ett brev:

”Kära Tamara Aleksandrovna,

Jag älskar Er. I går var jag rentav på väg att säga det till Er, men då sa Ni att jag hade ett utslag i pannan och då kändes det genast pinsamt. Men efteråt, när Ni åt rättika, tänkte jag så här: »Jag ser kanske inte särskilt fager ut i pannan, men å andra sidan är lilla Tamara just ingen gudinna hon heller.« Detta tänkte jag bara för att trösta mig själv. I själva verket är Ni en gudinna – lång, smärt, klok, småfinurlig och fullständigt ouppskattad!” 

Vem var hon? Var hon hans Beatrice? Hans fru hette Marina Wladimirowna Malitisch var enligt Petrov ”förtrollande”. Jag hade alltför lite kunskap om honom och om tiden och fotnoterna gav sällan fördjupande information mer än att den och den var poet, konstnär eller vad han personen han skriver till nu månne vara.

Det är en kort bok och har ett förord av översättaren Bengt Samuelsson. Men istället för att berätta om människorna och om personen beskrivs framför allt den konstnärliga strömning han tillhörde. Det är verkligen synd för runt om honom var en samling excentriker, musiker och bohemer vars mötesplats var Charms i lägenhet, en frizon från vardagens förtryck, där den enda regeln var att politik inte fick diskuteras. De musicerade och värden själv sjöng gärna sånger av Bellman.

För mig är det en sorgsen bok, trots att breven är underhållande. De utstrålar livskraft och kärlek till livet, samtidigt som jag vet att han svalt ihjäl inlåst i en fängelsecell i inledningen av tyskarnas belägring av Leningrad. För mig ser jag hur hungern biter och äter i honom. Celldörren är och förbliver stängd och han kan inte komma ut medan bomberna faller utanför.

Gustaf Redemo

 

 

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen