Litteratur: Daniel Pennac; Dagbok om min kropp - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En intim resa genom livet

en humoristisk skildring av en sjuårings utveckling från pojke till gammal manDaniel Pennac
Dagbok om min kropp
Översättare: Ingvar Rydberg
Sekwa

Den franske författaren Daniel Pennac, född i Marocko 1944, har under sin karriär som författare hunnit med att skriva ett stort antal romaner och ungdomsböcker. Speciellt känd har han blivit för sin barnboksserie om syndabocken Benjamin Malausséne som växer upp med sin familj i Belleville i Paris. Daniel Pennac har mest blivit känd för sin humoristiska och fantasifulla stil och en hel del av detta går igen i den nya roman som han nu skrivit med inriktning på en fullvuxen läsekrets.

Dagbok om min kropp (Sekwa Förlag 2014) är en fantasifull skildring om det mest intima som vi alla delar, våra kroppar och kroppsfunktioner och det oundvikliga åldrande som vår ständige följeslagare, kroppen, måste genomlida innan döden till sist tvingar den att lägga ner ruljangsen. Den sorgliga successiva avvecklingen av alla de organ som håller oss vid liv är bokens centrala tema, men Pennac lyckas med att skildra kroppens, födelse, utveckling och död med glimten i ögat och berättelsen om det som händer med dagboksskrivarens konstitution under en lång livstid, blir långt ifrån tråkig eller skrämmande.

Dagboken inleds när skribenten är tolv år gammal, efter en genant fadäs när han drabbas av en rent fysisk skräck ute i skogen med scoutkåren, bestämmer han sig för att aldrig mer vara rädd för något. Mest rädd är han för sin mamma och allra mest älskar han familjens hushållerska, Violette. Styrkan i hans kärlek och skräck beskrivs ingående genom hans rent fysiska förnimmelser.

Skräcken går, pinsamt nog, rakt igenom magen och kärleken förmedlas och växer i styrka genom doft och känsel. Under de många år vi får följa dagboksförfattaren ägnar han sig åt att tolka sitt liv genom sin kropp. Alla känslor av glädje, stark smärta, sorg eller bara vardagliga små problem och glädjeämnen beskrivs genom de nervtrådar och organfunktioner som håller igång skalet runt människans själ och resultatet har blivit en högst underhållande utvecklingsroman. Vi får följa författarens väg genom livet, lära känna hans familj och vänner, även den tidiga låtsaskompisen som han tror sig kunna känna av med en rent kroppslig närhet, och när vi till sist tar avsked av honom är vi väl införstådda med de mest intima delarna av hans liv som fysisk person.

Daniel Pennac har lyckats skapa en relation mellan det yttre skal som vi alla är beroende av och den inre verklighet som gör oss unika. Resultatet har blivit en högst underhållande roman, med mycket humor, men med en underliggande melankolisk reflektion över det öde som till sist drabbar oss alla, både de rika och fattiga och de vackra liksom de fula. Inuti våra kroppar är vi alla lika.

Elisabeth Brännström

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen