Litteratur: Jan Mårtenson; Tid att älska - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Kärleken spirar bland Ales stenar

Time to loveJan Mårtenson
Tid att älska
Beijbom Books

Shakespeare diktade om tonårskärlek i Romeo och Julia. Vare sig du kartlägger finkultur eller populärkultur (ibland överlappar de två), vare sig du kartlägger kärleksskildringar i böcker eller de på film, så är de flesta skildringarna av unga människor och det mesta handlar om första, största kärleken. När Unfinished Song (En sång för Marion) gjorde succé först i Storbritannien och sedan i resten av världen stod som vanligt experttyckare och gapade: Detta handlar ju om gamla människor, det stämmer inte med våra marknadsföringsprofiler om vad folk vill ha! Men marknadsföringsprofilerna kan dra något gammalt över sig, för faktum är att även äldre personer blir förälskade och det är minst lika viktigt att dikta om deras erfarenheter.

Jan Mårtensons fina lilla diktsamling, vars omslag går i lila och rött (mogna färger!) handlar mycket riktigt om kärlek på äldre dagar eller “mogen kärlek” som det också kallas.

Inspirationen för dikterna är när Mårtenson själv träffade en stor kärlek på gamla dagar. Egentligen har de inte så mycket gemensamt, en hedonist från Tidaholm och en av islams sekulariserade döttrar från Norge, som Mårtenson själv uttrycker det, men till skillnad från match.com-liknande sajter är det väl ingen som tror att man ska vara exakt likadana typer för att trivas tillsammans?

Anne Sofie Roald, Jan Mårtensons “Julia“, är professor i religionsvetenskap och konverterade till islam vid 28 års ålder - 22 år senare bestämde hon sig för att kasta slöjan. Mårtenson själv är inte speciellt religiös. Även om en del naturlyriska partier som skildrar det skånska landskapets skönhet skulle kunna karakteriseras som panteistiska.

I många finstämda små dikter fångar Mårtenson både vardagen och det magiska mötet, liksom de möten som aldrig blev av, som det mellan de äldre släktingarna som gått vidare och den nuvarande, levande kärleken:

Från tid till tid

Mormors och morfars hjärta

slutar aldrig slå för mig

och dem jag älskar.

Ni har aldrig mötts

men jag tror att de vet

vem du är.

Tiden har stannat

i klockorna jag fick ärva,

det ljudlösa tickandet

En del av oss.

Mycket mer än kärlek,

mycket mer än vi.

Det finns däremot saker i Skåne som är äldre än mormor och morfar och deras tid. Det finns Ales stenar. Det var där Jan Mårtenson och Anne Sofie Roald vigdes och Mårtenson har fångat det hela i en jordnära, skånsk dikt med äkta tyngd:

Vigsel vid Ales stenar

Vi valde just den här platsen

“där kusten stupar mellan hav och himmel”

för vår vigsel.

Här förenades vi,

en av islams sekulariserade döttrar

och en hedonist från Tidaholm,

i famntaget som innesluter

både urtid och framtid.

En romantiker står alltid

med båda fötterna på jorden,

här mycket stadigt

bland 50 ton tunga stenblock.

Vi färdas hela tiden

mot det gränslösa.

Det är viktigt att de äldre och deras känslor också får ta plats. Det som är “äldre” har ju ett stort värde - vare sig det gäller människor eller stenar, men just nu verkar det som om stenarna är mer vördade. Det kanske är tid att rucka på marknadsföringsprofilerna?

 

Belinda Graham  

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts