Litteratur: Delphine de Vigan; Ingenting kan hindra natten - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Att leva i mörker

Delphine de Vigan. Foto Hannah Assouline OpaleDelphine de Vigan
Ingenting kan hindra natten
Översättning: Helén Enqvist
Sekwa

Att skriva om vansinne är att utforska mänsklighetens mest vanskliga, missförstådda och på samma gång skrämmande och fascinerande sinnesvidder. Här finns inga rätt eller fel, i galenskapen existerar inte de regler vi är vana vid – i galenskapen skymtar människans djupaste mysterier. Den här boken gör inga försök att på djupet analysera psykets innersta hemligheter, men den är en mycket vacker berättelse om ett liv som leder till och sedan präglas av psykisk sjukdom. Den skildrar utan att döma.

Delphine de Vigan både skapar och återberättar historien om sin mor, Lucile, och de demoner hon kämpade mot ända till slutet, när hon tog sitt liv, 61 år gammal. Författaren är ständigt närvarande med kommentarer till sitt eget skrivande och betonar om och om igen hur svårt det är att återge en ”korrekt” historia, trots de noggranna undersökningar och intervjuer hon företagit sig för att försöka kartlägga Luciles barndom och liv. Alla intervjuade personers historier skiljer sig från varandra och i många fall tycks ”sanningen” om vad som hände ha gått förlorad. Delphine de Vigan är själv mycket väl medveten om att hon när hon skriver om sin mor och den familj hon kommer från hanterar ett mycket känsligt ämne. Flera av Luciles syskon lever, vilket också ger en viktig dimension till boken, eftersom dessa personer också är de som både utgör delar av och bidrar till berättelsen om Lucile. Alla familjer har sina hemligheter och att låta flera hundra tusen människor läsa om dem, eller rättare sagt om en familjemedlems version av dem, kan inte vara lätt.

Författaren kommenterar också sitt eget skrivande på ett annat sätt, då hon nämner ett inlägg mot den gamla föreställningen om att alla konstnärer är vansinniga. Protesten består i ett enkelt påstående om att en psykossjukdom påverkar ett konstnärligt skapande lika negativt som den skulle påverka vilket annat arbete som helst. Kanske kan jag hålla med om att en psykisk sjukdom kan tänja på gränserna, öppna luckor för fantasin och ge skjuts åt kreativiteten, men till syvende och sist misstänker jag, efter att jobbat lite inom psykiatrin, att en psykisk sjukdom för det mesta bara är enormt hämmande och nedbrytande. Flera av de verk som skulle kunna bli någonting faller om intet och tavlor och texter blir aldrig färdiga. På så vis är kanske Delphine de Vigan exemplet på hur hon, i sin relativa friskhet, kan berätta den berättelse modern (trots försök) aldrig kunde färdigställa.

Boken börjar och slutar med modern, Luciles, död. Inom denna ram löper berättelsen om den milda, tysta och stundom vansinniga Lucile kronologiskt. Hon är nummer tre av Georges och Lianes sammanlagt nio barn (varav ett adopterat). Hennes barndom beskrivs som en salig blandning av glädje, ångest, idyll, frihet, kontroll och tragik. Bilden av den livfulla och lyckliga familjen blir inte bara befäst genom de modelluppdrag som främst Lucile, men också flera av hennes syskon, får under sin barndom, utan också genom en dokumentärfilm om uppfostran. Bortom moderns ständiga leenden och barnens ljust blonda änglalika hår, är dock familjen full av konflikter och hemligheter. Där finns ångesten och döden. Lucile förlorar tre bröder under sin barndom och ungdom, någonting som Delphine är övertygad om att påverkade Luciles, och hennes kvarvarande syskons, framtida liv.

Berättelsen om den bipolära Lucile, om barnstjärnan och den unga moder hon kom att bli är både närvarande och fylld av känsla. Som läsare är det omöjligt att inte låta sig ryckas med. Hur håller hon ut? De två döttrarna, författaren själv och systern Manon – men kanske i synnerhet Lucile själv? Frågan blir inte varför hon tog sitt liv, utan varför hon inte gjorde det tidigare? Hur kan en människa bära på så mycket mörker utan att gå under, hur kommer det sig att Lucile kunde hindra natten så länge som hon gjorde?

Det här är en mörk och föga lättsam berättelse. Men samtidigt finns det enorm styrka i boken, kanske egentligen inte i själva texten, utan snarare i det själva faktum att den skrevs. Att någon vågar och vill formulera berättelsen med all sin tragik och mörka hemligheter. Att någon vill blottlägga galenskapen och kärleken, kampen för överlevnad och det slutgiltiga beslutet. Jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste vara att skriva så naket om sin mor.

 

Sofie Niemi

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen