Litteratur: Friedrich Hölderlin; Kom nu, eld! - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Att lustvandra tidlöst

Friederich HölderlinFriedrich Hölderlin
Kom nu, eld!
Översättning: Aris Fioretos
Ersatz

Jus loci, jus sanguinis, inte vet jag. En gång blev jag arg när jag kom tillbaka från semestern och folk frågade: Har du varit hemma på semestern?

För mig som bott här nästan lika mycket som där och levt utan nostalgi, lät frågan löjlig och till och med en aning fientlig: även om du finns här sedan decennier har du alltid ditt hem någon annanstans.

Men nu blir jag inte arg längre.

Ingestans känner jag mig hemma för att lustvandra tidlöst.

Jag tror, jag vill tro, att Aris Fioretos upplever en liknande känsla när han översätter och kommenterar Hölderlins kaotiska men högt poetiska anteckningar samlade i det så kallade Homburghäftet. Hölderlin, hypokondrikern, den fattige vandraren.

Kom nu, eld! är en samling av disparata dikter som Hölderlin skrev under en intensiv men trist period i sitt liv. Åren strax före ”sjukdomen”. Hölderlin (1770-1843) som utan tvekan kan sägas vara den mest betydande tyske skalden, påverkade litteraturen, filosofin och politiken mycket mer än vad han själv kunde ana.

Mellan skalden och Fioretos charmar ett mycket subtilt och renat förhållande, båda två saknar ett moderland i ”fattigdomens tid”. Hellas var heligt för Hölderlin och Grekland är, säg vad ni vill, Fioretos sanguinis.

Diktandet är någonting som alltid relateras till diktarens själ. Den psykosomatiska förnimmelsen, tillsammans med en sinnesrörelse och reaktion mot det existerande kan förvandlas till poetisk nödvändighet oavsett ”tiden”. Det är inte ett behov, det bara ÄR. Mer än ett konkret landskap, handlar det om en inre geografi. Ljuset i ögonen hos dem han mötte var någonting outhärdligt.

Hölderlin kunde tolerera kränkningen men bara om han kunde berätta om det, bara om han kunde vittna.

Men, förutom dessa ”krig” för vilka diktandet är absolut oändamålsenligt, finns den vardagliga ”privata” kampen.
I detta kampfält krigar Hölderlins maktlöshet mot sakernas tillstånd och nödvändigheten att vara, att hålla ut, att säga åtminstone det som är möjligt att säga. Hölderlin ser dekadens och desperation i ett Europa där Grekland eller myten om Hellas uppenbarar sig genom krig och despoti. En tid när gudarna lämnat oss åt vårt eget öde.

Är denna situation som Hölderlin upplevde inte brinnande aktuell?
Att skriva poesi är för de stora poeterna ett sätt att säga det osägbara.
Att säga det som inte kan sägas på ett annat sätt.

Detta betyder att Hölderlins ord, poetens ord, kan tolkas på ett helt annat sätt än det han avsåg.
Kunde han acceptera detta?

Låt mig säga så. Om läsaren förnimmer en möjlighet att ansluta sig till texten, då är detta inte en ny tolkning utan någonting som berikar texten, det är en ny synvinkel, någonting extra. Läsaren fullständigar texten. 

Kom nu, eld!
Ivriga är vi
Att skåda dagen,
Och när prövningen
Fått knäna att svikta
Kan man ana skogens skri.
Men vi sjunger, komna
Från fjärran Indus
Och Alfeios, länge har vi
Sökt det passande,
Utan vingar kan man inte
Omedelbart
Gripa det närmaste
Och nå andra sidan.

Genom att finna en egen sanning ger läsaren poeten en ny kropp.  

Kom nu, eld! – detta underbara verk är inte bara en översättning utan också en filologisk bekännelse.

Ja, Aris Fioretos lämnar för en stund sina postmoderna geografier och finner liv hos Hölderlins återkommande tillstånd av neuros och tankeflykt, hos dåren som ingen kunde förstå ty ingen talade änglarnas språk.

 

Guido Zeccola

 

 

 

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen