Litteratur: Anna Fock; Absolut noll - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Nikita, en ljusblå


Anna Fock Foto Cato LeinAnna Fock
Absolut noll
Ersatz


Nikita arbetar på biografen Dom Kino som maskinist och lever i övrigt ett inte så särskilt spektakulärt socialt liv som dock ständigt riskerar att ruskas om på grund av hans sexuella läggning. Han bor i S:t Petersburg. För en petersburgare gäller numera att de inte får hålla varandra i handen om de tillhör samma kön, inte heller göra andra åthävor eller exponeringar som vittnar om deras sexuella hemhörighet. Det är lagen från den 30 mars 2012 när S:t Petersburg införde förbud mot all form av sexuell propaganda för samkönad kärlek. Detta innebär också att organisationer som verkar för HBT-personers rättigheter måste arbeta i hemlighet. Det samma gäller för turister som vistas i landet.

Nikita rör sig med sina vänner på gaybarer, festar om och lever när han inte arbetar på biografen i vardagen.
”Ett dovt läte kommer från fartyget som nu är på väg in mellan stadens öar, och just som jag sitter där och tänker på att det låter som när någon blåser i en flaskhals hör jag en rap intill mig. Aljosjas lik kränger till i en våldsam konvulsion innan han drar ihop sig i fosterställning och spyr ur sig en närmast omöjlig mängd vodka och korv”
När Nikita ser hur Aljosja spyr blir han vansinnesglad, 'han lever han är inte död!' Nikitas liv rör sig i omfångsrika cirklar mellan arbetet på biografen och umgänget med vännerna. Denna natt har i princip och i praktiken slutat i rännstenen efter ett våldsamt festande, vilket också har handlat om misshandel i fyllcellen på polisstationen.

Anna Fock är debutant och skildrar med osedvanligt chosefri ton ett liv för unga homosexuella män i S:t Petersburg som pendlar mellan en friktionsfri vardag där deras kärleksturer rörs om och skapar förvecklingar i normal omfattning till att deras leverne placerar dem i en hiskelig utsatthet som innehåller potentiella hot om våld förnedring och förföljelse.
Anna Fock har lyckats skriva ett drama, i en fiktion där hon inte belastar intrigen och dess tyngdpunkter med tydliga och ständiga pekpinneanvisningar om vad detta är, en berättelse om en utsatt grupp unga män som lever ut en sexualitet som renderar dem förakt och förföljelse. Genom att hon koncentrerar sig på att berätta denna fiktiva historia just som en 'vanlig' historia, vilket det naturligtvis är, men som inte behöver styras ut för att betyda eller komma till sin rätt, uppnår hon starkare effekter än om hon ängsligt hade tyngt berättandet med 'den nödige författarens' uppfattning om innehållets dignitet. Denna avspända ton och därtill balanserade och sparsmakade underton vinner berättelsen på och Fock uppnår med råge eventuell önskan att skildra en grupp som är utsatt för något som måste skildras just för att öppna upp ett skikt av liv i S:T Petersburg som tar sig ut så här och drabbar unga människor hårt.

I Ryssland kallas en bög för 'ljusblå' i slangsammanhang. Och man kan säga att det bästa betyg man kan ge denna debutant är att hon värderar dessa personers liv och leverne just som om det vore 'ljusblått' i en annan betydelse, 'oskyldigt', med andra ord att frågan om en intrigs effekt och några ungdomars livsglädje och själsliga styrka som hon ville presentera bara genom att berätta, inte är något annat. Därmed får berättelsen sin tunga betydelse och fina ton och verkar också i sitt 'ärende' med effektfull stringens utan åthävor men med kraftfull styrka. Det är mycket avancerat av Anna Fock som ju ändå debuterar och verkligen tycks kunna skriva avspänt 'från höften' och få till det så vidunderligt bra. Hon säger själv om sitt förstlingsverk:

”Absolut noll kom till på drygt två månader. Jag levde i min roman medan huvudkaraktären Nikita blev en låtsaskompis som lufsade runt i min lägenhet./.../Det av hävd relativt öppna S:T Petersburg fick en gaycensurlag och blev symbol för förtryck/.../ Mina påhitt samverkade med verkligheten. Utan att jag haft en tanke på att göra någonting annat än att helt enkelt berätta om de människor jag hittat på och förälskat mig i, blev det så. När jag för första gången skrev en bok utan att tänka att jag borde säga någonting med den, då hände den av sig själv”
Anna Fock är född 1985 och bor i Göteborg. Hon översätter och studerar ryska.Benny Holmberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen