Litteratur: Nils Thorsen; Geniet – Lars von Triers liv, filmer och fobier - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Rövmytologiskt om Lars von Trier

Politiken-journalisten Nils Thorsen har under ett års tid följt och intervjuat Lars von TrierNils Thorsen
Geniet – Lars von Triers liv, filmer och fobier
Arkad

Minns ni de gamla biografierna om författare, musiker, artister? Det gamla sättet att berätta om artistens liv och mirakler, de härliga biografierna, fyllda med fakta, bilder, anekdoter, vittnesbörd, släktforskning, skvaller och, ofta, falskheter?

Bra, därför att den här boken är inte en sådan biografi.

Boken är närmast strukturerad som en film, en roadmovie. Lars von Trier talar oftast, Nils Thorsen lyssnar och ställer frågor men ibland citerar han från andra böcker, eller berättar om egna erfarenheter. En minst sagt rörlig bok, aber rolig och intressant.

Lars von Trier är ett psykiskt fall, det säger många, och det säger han själv i denna bok.

Förhållandet han hade med modern var av den sorten som skulle fått Zigmund Freud att gnida händerna av behag. ”Det är inte så konstigt att jag hatar kvinnor”, säger Trier med mycket ironi...

Vi får veta att Trier är toalettfobiker som Ingmar Bergman (han har svårt att använda offentliga toaletter), att han lider av tvångssyndromet OCD, klaustrofobi och ångest.

O, jag glömde, han har också vissa fadersgestalter som Nietzsche, Strindberg och Bergman som förföljer honom.

En annan sak som säkert har anknytning till psykoanalysen är att Trier hade en judisk far.

Han brukade frekventera den judiska församlingen i Köpenhamn, även om han som tonåring gillade att klä sig à la David Bowie med bland annat naziuniformer.

Som vuxen, men även i de tidigare filmerna han gjorde, har han haft svårt att dölja den djupa fascinationen för allt som var germanskt. Det var därför som läraren på filmskolan började kalla honom Lars von Trier.

En vacker dag kallar Triers mor honom vid sin dödssäng och berättar för den förtvivlade sonen att hans far inte är hans biologiska far! Året var 1989 och Lars von Trier hade just fyllt 33 år och just fått sitt första barn. Ett trauma? Säkert var det något som inte gjorde honom glad. Han älskade sin styrfar mer än den biologiska.

Och sedan, religionen. Inte så att det andades fromhet och tro i hans familj, nej, det var precis tvärtom. Men Lars von Trier har alltid varit intresserad av mystik och religion.

Han konverterade till katolicismen samma år, 1989.

Trier betraktar katolicismen som en sundare tro än protestantismen: ”Här kan man gå till olika gudar med olika problem. I den protestantiska finns bara en gud som aldrig svarar.”

Så blev Lars von Trier också besatt av tre viktiga gestalters andar: chassiden, riddaren och shamanen. Han känner den Helige Anden störta ner över honom.

Imago mundi

Vad vore en film utan bilder? Frågan är: vilka bilder? Trier använder varje bild som en mandala, en mentalbild full av skönhet och skräck. På det är sättet liknar han Tarkovskij.

Om man inte känner igen något i en film blir den obegriplig, känner man igen allting blir den förutsägbar. Konsten är att finna balansen. Balans eller harmoni är bildens väsen. Om bilden betyder mer än tusen ord beror detta på att bilden visar det som orden bara sammanfattar.

Jag tänker på en film av Robert Bresson, jag minns inte titeln; regissören visar en närbild på en man som går över en bro, plötsligt händer något, mannens ansikte börjar lysa transfigurerat, han fortsätter fram fortare och fortare, han är glad. Kameran vänder sig och närbilden förvandlas till en halv panoramabild där vi ser mannen lyfta upp en liten flicka i sin famn och titta glatt mot en kvinna bredvid. En familj som förenas. Skönheten börjar med en antydan, annars hade bilden inte varit vacker, den hade inte haft samma djupa betydelse.

Så händer det ofta i Triers filmer. Den kognitiva terapin som han genomgår/gick applicerar han också på filmen, han lämnar skådespelaren fri att överraska honom och sedan betraktar han det hela utifrån.

Det är i montagestunden som filmen (bilderna i rörelse) intar den rytm som är så speciell hos Lars von Trier, den som skapar en balans mellan enstaka bilder så att en sekvens skapas.

Ett spel mellan olika jag? Knappast, det finns ingen gräns mellan jaget och underjaget hos Trier, precis som i Triers många filmer: Det som Lars von Trier är stolt över är de stunder (i filmen) då han lyckas med något som han inte har tänkt ut. De ögonblicken av liv som plötsligt uppstår.

Filmer

Boken, som jag tycker mycket om, är en sorts film över Triers filmografi. Regissören berättar inte bara om det som skedde under inspelningen utan han försöker framför allt själv förstå varför han gjorde filmerna han gjort.

Kan man älska Gud så högt att man knullar ihjäl sig? ”I Breaking the Waves var avsikten att pröva melodramen för att ställa frågan: Hur är det med sentimentaliteten? Kan vi provocera oss själva genom att göra det som för helvete är så jäkla överdrivet att man knappast tror sina ögon? Jag försökte driva sentimentaliteten så långt det bara gick. Ösa på förnuftet. Det var det som var provokationen.”

Trier är i för sig en ateist som gör religiösa filmer, eller är han som ateist närmare Gud än prästen? Ingen vågar vara oborstad.

Dancer in the Dark är Triers musikal, filmen vann i Cannes men den är långt ifrån hans bästa film. Han var som en manipulatör och Björk var en diktator. Han var tvungen att lura henne för att kunna göra filmen han ville, till slut blev det som hon ville, åtminstone på det musikaliska planet.

Dogville var en extremt matematiskt komponerad film. Nicole Kidman var en gudagåva, hon gav sig helt hän åt filmen. Professorn Peter Bronette skriver om Lars von Trier: ”Jag tycker att han är ett slags geni och på samma gång ett slags charlatan, hans genialitet består i att han har så stor fantasi. Han får flera idéer på fem minuter, än de flesta regissörerna får under ett helt liv. Och så är han fullständigt orädd.”

Antichrist. Räven säger: Kaos råder. Naturen är Satans kyrka. Naturen döljer krafter som är starkare än Gud... Gränsen mellan galenskap och mystik blir subtilare hos von Trier. Ett bevis är filmen Antichrist. Läsaren kan gärna läsa min tidigare essä om filmen:

http://tidningenkulturen.se/component/content/article/177-veckans-artikel/11584-mellansprakligheter-sakralitet-och-galenskap-hos-lars-von-trier

Och sist har vi Melancholia. En film som Trier gjorde för att bota sig efter Antichrist.

En svagt, ljuvt skanderad film. Jag tänker på Wagner och på orkidéerna när jag lyssnar på Mild und leise medan någon dör på ett orkidéfält (ett sexualiserat fittfält?).

Man blir inte älskad när man är extrem.

 

Guido Zeccola  

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen