Litteratur: Leonora Miano; Sorgsna själar - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En roman om kolonialism och det afropeiska dilemmat

Leonora Miano Foto Laurent ZabulonLeonora Miano
Sorgsna själar
Översättare: Marianne Tufvesson
Sewka

Den afrikanska diasporan är ett ämne som den fransk-kamerunska författaren Léonora Miano ständigt återkommer till i sina romaner. Hon skildrar med både raseri och medlidande den mänskliga vilsenhet som först och främst orsakats av det västerländska kolonialväldet. Afropèerna från söder om Sahara och deras rotlösa flackande mellan två kontinenter formar grundtemat inom hennes författarskap. Hon har skrivit sju romaner, varav tre hittills översatts till svenska och hon har vunnit två betydande franska litteraturpriser. Léonora Miano föddes i Kamerun 1973 men flyttade till Frankrike när hon var arton år gammal och hon tillhör själv den grupp afrikaner som förflyttat sig över till Europa för att söka efter en framtid.

Sorgsna själar är den tredje romanen av Léonora Miano som getts ut på svenska av Sewka förlag och handlingen rör sig runt en familj från det fiktiva, fattiga Mboasu, ett våldshärjat land söder om Sahara-öknen. Huvudpersonen är den själviske Antoine Kingué eller Snow som han också kallar sig, en modemodell och Tv-kändis som nedvärderar och utnyttjar de kvinnor som attraheras av hans vackra utseende. Snow har mer eller mindre vuxit upp i Frankrike och hans förakt för hemlandet Mboasu är lika kompakt som hans latent liggande kvinnohat. Relationen till den frånvarande, alkoholiserade modern, Thamar, är extremt dåligt och det är också hans syn på den duktige brodern Maxime. Snows hämnd ska bli berömmelse. Han går konstant och väntar på sitt stora genombrott i kändisvärlden men allt detta vänds upp och ner när Maxime, som levt som papperslös i Frankrike, utan förvarning bestämmer sig för att flytta tillbaka till Afrika tillsammans med sin utslitna, svårt plågade mamma. Snow befinner sig helt plötsligt ensam i Europa, utan de släktingar som han tidigare betraktat som sina antagonister och hela hans livssituation förändras oväntat snabbt.  

Detta blir inledningen till att han tvingas börja ta kontakt med sitt hemland och sina rötter. Återbesöket i Mboasu, där hans mormor och övriga syskon fortfarande bor blir inte friktionsfritt. Snow hatar till att börja med mer eller mindre allt i sitt gamla hemland. Fattigdomen, det färgstarka, röriga gatulivet och språket, som han inte längre förstår. Den enda han inte tycker illa om är mormodern, Modi, som bott kvar i huset där hans mor växte upp och tagit hand om de oäkta barn som Thamar fött efter ett antal våldtäkter. När en tragedi, sprungen ur en gammal förbannelse som hängt över Modi sedan ungdomen, till sist drabbar familjen är Snow på väg att motvilligt acceptera sitt afrikanska ursprung och han börjar långsamt ta itu med att skaffa sig ett liv som kan inkludera en kontakt med hans afrikanska rötter.

Léonora Miano har skrivit en stark roman av episkt snitt som behandlar ett viktigt ämne. När jag lade ifrån mig Sorgsna själar kände jag att jag hade lärt mig en hel del om subsaharierna och de problem som uppstått på grund av västvärldens syn på Afrika och afrikansk kultur. Samtidigt fick jag pejling på den våldsamma form av övervåld som kolonialismen burit med sig. Romanen är välskriven och berör de problem som både papperslösa och mer fast rotade afropèer konfronteras med i sina gamla och nya hemländer och de svårigheter som möter dem som ständigt måste vara i mental rörelse mellan två kontinenter och två vitt skilda kulturer.

 

 Elisabeth Brännström  

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen