Litteratur: Aylin Bloch Boynukısa; Min käft är fylld av tänder och tid - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En varelse vaknar upp på ett sjukhus med otydliga minnen av ett tidigare livSkräckromantik

Aylin Bloch Boynukısa
Min käft är fylld av tänder och tid
Dockhaveri

En varelse befinner sig innanför de vita väggarna på ett sjukhus. I ganska korta, prosalyriska stycken växer en berättelse fram. Det handlar om att förlora kontrollen över sin kropp, om att vara helt utlämnad till sjukhuspersonalen. Aylin Bloch Boynukısa inleder sin bok med ett citat ur Alfred Edmund Brehms Djurens lif från 1929, där ett, i betraktarens ögon, motbjudande djur beskrivs. Texten för tankarna till förra sekelskiftets cirkuskultur där människor och djur som avvek från normen exponerades för folk som ville bli underhållna och äcklade. Jaget i Min käft är fylld av tänder och tid blir betraktad av äcklade och förundrade sköterskor och läkare. Hen blir mer som ett objekt än som en individ.

Bloch Boynukısa beskriver tydligt och exakt hur jaget upplever ljus, färger, ljud och lukter. Sinnesförnimmelserna förstärks när medvetandet inte fungerar som det ska. Det är en mycket trovärdig skildring av ett sjukdomstillstånd. Så småningom smyger hen runt i korridorerna eller försöker minnas sitt tidigare liv. Hen har böcker med sig men får inte ha dem ifred, nyfikna medpatienter är där och pillar med sina långa fingrar.

Boken igenom vet man inte vad som är dröm och vad som är verklighet. Djurliknelserna förstärks, jaget har tassar och hugger som en hund eller en varulv, men det är oklart om det händer på riktigt. Det påminner om när ett barn leker rollekar.

Jag tycker om Min käft är fylld av tänder och tid för sina exakta beskrivningar. Boken väcker tacksamhet över varje dag då man har makt över sin egen kropp. Det är också häftigt att det finns en skräckromantisk stämning över hela berättelsen.

 

Marja Beckman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts