Litteratur: Justine Lévy; inget allvarligt - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Svartsjukedrama med kändisinslag

Justine Lévy foto Tom WatsonJustine Lévy
inget allvarligt
Översättning Alexandra Dumas
sekwa

Louise och Adrien älskar varandra, en kärlek som plötsligt drabbas av ett oväntat intrång. Det hela utvecklas till en trasslig svartsjukehistoria som plågar Louise svårt, hon som i sin närhet också upplever sjukdom, död och sorg. Några saker kan påpekas: I denna självbiografiska berättelse engagerar inledningen av romanen mest. Huvudpersonen Louise´s liv presenteras i korta meningar med stackatoartade strofer bärande både sorg och svartsjuka som endast vilar med punkt vid behövlig paus:

”...och jag tänker bara tyst, tyst med er, jag gråter inte, varför gråter ni, jag tittar ner i backen, jag ritar i sanden med gympaskor, ringar, hjärtan, rutor, jag känner mig skyldig som har på mig jeans, skyldig som blivit dumpad av en bimbo, skyldig som lever och har på mig jeans utan att gråta. Jag tänker död död död, men jag känner ingenting. Jävla liv. Ett krossat hjärta och vips förvandlas man till en hjärtlös häxa som stirrar surt på snälla människor och som inte ens klara av att gråta på sin farmors begravning.”

Det apostroferat högoktaniga i romanens inledning mojnar dock något i en mittersta svacka och kommer nästan av sig för att åter rätta upp sig och mynna det ut i en mer ordinär och komfortabel berättarlunk dock fortfarande med viss verbal hetta kvarhållen i höjdpunkterna.

Svartsjukehistorien fängslar och drabbar. Den plågar Louise med en kraft som efterhand djupnar och blir till ett trauma och varigt sår i minnet:

”...Jag grät inte dagen han lämnade mig. Jag ville så gärna, inombords hade jag litervis med tårar, inombords drunknade jag i tårar, inombords skrek jag, men inför honom grät jag inte...”

Att antagonisten Paula är en lätt maskerad Carla Bruni, sångerska och modell som så småningom kommer att gifta sig med Nicolas Sarkozy ger nog inte romanen något större sladderintresse i vårt land i motsats till i hemlandet Frankrike. Det spektakulära i att det är den förre franske presidentens blivande hustru som står porträtt för 'idealkvinnan Paula', som gifter sig med huvudpersonens svärfar och sedan hoppar i säng med hans son, alltså huvudpersonen Louise´s make, är med andra ord inte det mest fängslande i detta drama.

Justine Lévy är född i Frankrike, förlagsredaktör och författare och äldsta dotter till Bernard Henri Lévy och dotter till fotomodellen Isabelle Doutreluigne. 'Inget allvarligt' är den tredje romanen av Levy som översätts till svenska. De två andra är 'Vi ses på Place de la Sorbonne' och 'En ovärdig dotter,' bägge utkomna på Sekwa 2011, 'Vi ses på Place de Sorbonne' dessutom på Forum.

Justine Lévy debuterade 1995 med den senare som gavs ut på svenska av Forum 1996.

Hennes bok En ovärdig dotter, 2009, ska även bli film. Författaren har själv skrivit manus tillsammans med sin sambo, Patrick Mille.

 

Benny Holmberg

 

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts