Litteratur: Sara Danius, Hanns Zischler; Näsa för nyheter. Essä om James Joyce - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Faits divers och ”...den lilla berättelsen om en dag”

Denna bok handlar om vad som gör den moderna romanen modern

Sara Danius, Hanns Zischler
Näsa för nyheter. Essä om James Joyce
Översättning: Jim Jakobsson
Ersatz

Det är en överraskande tanke, att den ambitiösa, voluminösa romanen Ulysses av James Joyce skulle ha sitt ursprung i den lilla tidningsnotisen, den form av textmeddelanden i dagspressen som kallas faits divers efter dess franska ursprung. 'Blandade notiser'- 'faits divers' och dess påverkan på den moderna romanens uppkomst och konkret dess betydelse för ett av dess väldigaste byggen Ulysses är vad essän Näsa för nyheter i grunden handlar om.

Sara Danius och Hanns Zischler har grävt i urkunder ända ner i minsta tidningsnotis för tiden i början av 1900-talet vid tillkomsten av James Joyce väldiga romanverk, för att söka härleda den moderna romanen i allmänhet och urskilja dess initiala flaggskepp Ulysses´ litterära gener och födslovåndor i synnerhet och på så sätt söka besvara de intrikata frågorna: Vad skapade den moderna romanen? Vilka faktorer medverkade? Varifrån fick James Joyce sitt 'vardagliga stoff' till sitt spektakulära romanbygge förutom från den 'dublinska urgrunden'?

Danius och Zischler pekar ut en explicit skärningspunkt för några av de mest framträdande krafternas möte vilka haft betydelse för skapandet av den moderna romanen och som gjort den till vad den är idag. Faits divers, dessa tidningsnotisers betydelse presenteras i sitt ursprungliga sammanhang, dess roll för skapandet av James Joyce gigantiska verk Ulysses analyseras, denna väldiga roman som Joyce själv vid något tillfälle kallade '...den lilla berättelsen om en dag' som till stora delar just bygger på små vardagliga notiser.

James Joyce och Nora Barnacle anländer den 30 oktober 1904 till den lilla staden Pola vid den istriska kusten. Istriska halvön sträcker sig ut från nordvästra Balkan i Adriatiska havet. Joyce får omedelbart anställning som engelsklärare. Detta antecknas som en notis, en faits divers, i den dåtida lokaltidningen Il Giornaletto di Pola, den italienskspråkiga majoritetens tidning i Pola och det sker i form av en 'avviso', en kungörelse:

”Berlitz School ber att få meddela de (marin) officerare och österrikisk-ungerska statsanställda som inte kunde skriva in sig som engelskelever, eftersom de önskade tiderna redan var upptagna, att den andre engelskläraren anlände igår kväll: James A. Joyce B. A. Bachelor of Arts Mod. Lit. Det är därmed möjligt att skriva in sig för engelskundervisning varje dag mellan 9 och 12- Direktionen”. Detta är upptakten.

Joyce var en flitig dagstidningsläsare och som sådan speciellt intresserad av notiser och annonser. Sara Danius och Hanns Zischler öppnar upp och fördjupar vetskapen om Joyce överföring av denna egenskap och förkärlek för vardagstexternas 'arom' i dagstidningar till sin huvudperson i Ulysses Leopold Bloom som just är läsarens 'ögon' och i kraft av annonsförsäljare i Dublin, av yrkesskäl läser in och orienterar sig bland notiser i dagspressen var helst han finner dem. Danius och Zischler kan konkret exemplifiera med enskilda tidningsnotiser direkt härledda ur den dåtida lokala dagstidningen Il Giornaletto di Pola, den italienskspråkiga majoritetens tidning i Pola, notiser Joyce tagit del av och av vilka några går att återfinna spår av i Joyce mästerverk.

Ett känt ställe där Jocye ger Leopold Blooms annonsläsande en mycket profan och konkret miljö vid inläsningen är toalettbesöket där Joyce låter en något ansträngd Bloom exekvera sitt tarmtömmarpensum i takt med det korsvisa annonsläsandet.

Danius och Zischler ställer upp tre ting de tar till hjälp i sin utredande essä för att kunna frilägga och identifiera de betydande krafternas möte:

-en ung irländare på några och tjugo( Joyce)

-en gudsförgäten liten stad på halvön Istrien(Pola)

-en journalistisk genre som kallas faits divers

En faits divers är en notis, ett särskilt nyhetsmaterial, oftast en extraordinär, enastående eller besynnerlig nyhet, ibland talar man om en så kalla tit-bit, en journalistisk godbit, på några rader, en enskild, plötslig händelse, det kan vara födslar, lotterivinst, mord, detta skrivet i en särskild och egen retorisk form.

James Joyce var en mycket flitig tidningsläsare. Hans intresse riktade sig mot det vardagliga, den enskilda människans vardag. Danius och Zischler ger oss en unik och sällsam inblick i den jordmån och mylla ur vilken den moderna romanen växte och konkret hur James Joyce gick till väga när han 'klippte och klistrade' ihop sitt litteraturhistoriskt unika mästerverk. 'Näsa för Nyheter. En essä om James Joyce' är en fängslande, dramatisk och kunskapsbärande essä som ger mycket intressanta inblickar i hur unik världslitteratur skapas.

Sara Danius är litteraturhistoriker, essäist och kulturskribent i DN, därtill nyinvald i Svenska Akademin. Hon har bland annat givit ut Prousts motor 2000, The Sense of Modernism 2002, och den senaste utgåvan från henne är Den blå tvålen. Romanen och konsten att göra saker och ting synliga 2013. Hanns Zischler är författare, översättare, film- och litteraturkritiker, dessutom en av Tysklands främsta skådespelare. Hans mest kända bok är Kafka geht ins Kino.

 

Benny Holmberg

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen