Litteratur: Olga Slavnikova; 2017 - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

2017: Mäktig dystopisk framtidsvision som kräver sin läsare

Olga SlavnikovaOlga Slavnikova
2017
Översättare: Maxim Grigoriev & Michael Nydahl
Ersatz

Olga Slavnikova har länge ansetts vara en av de mest lysande av Rysslands nya litterära stjärnor. Hon föddes 1953 i staden Jekaterinburg i Uralbergen och utbildade sig till journalist vid stadens universitet. Redan 1997 debuterade hon med romanen ”En trollslända stor som en hund”, men hon kommer först i år ut i svensk översättning med den mastiga romanen ”2017” som belönades med det ryska Bookerpriset 2006 . Romanen ges ut på bokförlaget Ersatz, som samtidigt valt att publicera antologin ”Cirkelns kvadratur” där Slavnikova står som redaktör.

”2017” utspelar sig i en stad i Uralbergen exakt hundra år efter den totalt omvälvande ryska revolutionen. Ett jubileum förbereds och det är mot denna bakgrund som Slavnikova målar upp sin dystra vision av en framtid märkt av miljöförstöring och mänsklig girighet. På en tät, laddad prosa där metaforerna och liknelserna trängs med varandra och pockar på uppmärksamhet beskriver Slavnikova händelserna runt och under en expedition ledd av den rike professorn Afilogov som bestämt sig för att söka efter en mytisk rubinfyndighet som påstås ligga begravd långt inne bland Uralbergen. I en liten stad som påminner om författarens hemstad Jekaterineburg (känd för att den ryska Tsarfamiljen avrättades där 1918), väntar romanens huvudperson, Krylov, på att expeditionen ska återvända från bergen fullastad med ädelstenar. Han ska slipa stenarna och förvandla dem till värdefulla smyckestenar som sedan ska transporteras vidare och avyttras på den internationella marknaden för stora summor pengar.

Krylov tillbringar sin tid i den lilla staden med att umgås med en märklig ung kvinna som blir hans älskarinna. Tanja, som kvinnan heter står med sin bleka och nästan övernaturligt tunna och genomskinliga person som kontrast till Krylovs ex, den frodiga, förmögna begravningsentreprenören Tamara som med ogenerad girighet och glupskhet skapar sig en förmögenhet genom att göra döden mer attraktiv och mindre skrämmande för sin ständigt växande kundkrets. Tamaras mustiga personlighet kontrasteras mot Tanjas undvikande och bleka person på ett sätt som kan påminna om två sidor av det historiska Ryssland. En sida fylld av blod och märg, präglad av kompromisslöshet och mer eller mindre missriktad kampanda och en annan mer mystisk och undanglidande del av den ryska folksjälen som även återkommer i de mytiska väsen som bebor bergen där rubinfyndigheten ligger begravd.

Ädelstenarnas makt över människan bildar berättelsens röda tråd. De grävare som hjälper Anfilogov blir så fascinerade av stenarnas kraft och skönhet att de förlorar både viljestyrka och kontroll på ett sätt som påminner om ringens kraft på hobbittarna i ”Sagan om ringen”. Den röda tråden håller ihop en historia som rent berättartekniskt rör sig obehindrat mellan olika genrer, bland annat Sci-Fi, fantasy, kärlekshistoria och klassisk äventyrsskildring. Bakgrunden, som bildas av det jubileum som förbereds i den lilla staden där Krylov väntar på expeditionens återkomst, präglas av en dystopisk stämning och en växande känsla av obehag.

Olga Slavnikovas rika, kraftfulla text karaktäriseras av en magisk realism och författaren lyckas ofta med att få läsaren att tro på hennes version av sanningen. Något som kan visa sig vara farligt eftersom inte mycket i romanen överensstämmer med verkligheten. Att läsa ”2017” kan jämföras lite med känslan av att vara ute på hal is. Bildspråket är livligt och egensinnigt och nästan varje sida i ”2017” är späckad med metaforer och liknelser som kräver mycket uppmärksamhet från läsaren, det är lätt att villa bort sig under läsningen och det här är ingen roman man läser sporadiskt. Full koncentration behövs och den som verkligen vill kunna ta till sig Olga Slavnikovas utmärkta språk och ha fullt utbyte av den komplicerade historia som berättas bör låsa in sig i ett par dagar och ägna nästan all uppmärksamhet åt att ta sig fram genom romanens alla stigar och spår. Det är värt ansträngningen, när man kommer ut på andra sidan känns det att man fått en litterär upplevelse av klassiskt snitt. Läs alltså inte Olga Slavnikovas roman som ren förströelse utan sätt er ner över en helg, stäng av mobilen och låt er uppslukas helt och hållet av hennes stilistiska begåvning och utomordentliga berättarkonst .

Elisabeth Brännström

 

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts