Litteratur: Michail Lermontov; Demonen - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En suggestiv översättning präglad av ett språkligt gehör som imponerar stort

Mikhail Lermontov av Pyotr Zabolotsky (via Wikipedia)Michail Lermontov
Demonen
Översättning: Lasse Zilliacus
Förord: Kristina Rotkirch
Ersatz

Skottet träffar rakt i hjärtat. Det går genom lungan och ut på vänster sida av ryggen. Han faller samman och avlider omedelbart. Duellen är över. Ryssland har på kort tid förlorat två av sina största poeter i förbjudna dueller. Fyra år tidigare avled Pusjkin efter ett skott avfyrat av den franske ädlingen George d’Anthès. Och i slutet av juli år 1841 i Pjatigorsk sköts den blott tjugosexårige löjtnanten och kände poeten Michail Jurjevitj Lermontov av sin vän Nikolaj Matrynov.

Michail Lermontov (1814 – 1841) var en i allra högsta grad sammansatt och av inre stridigheter marterad människa. Han växte upp hos sin ståndmedvetna mormor på godset Tarchany, drygt tio mil väster om staden Pensa. Lermontovs mor hade avled när han var spädbarn och fadern var inte av det virket som krävdes för att ta hand om ett barn.

Lermontov var känd för sin vassa tunga, hade en välutvecklad förmåga att vara rapp och elak, spirituell och elegant vitsig. Samtidigt var han en mycket populär och välsedd gäst i de mondänaste av salonger. Han var begåvad och briljant, kvick och konstnärlig. Vid sidan av sitt skrivande var han en talangfull konstnär. Han tecknade ständigt – ofta i marginalen till sina manuskript. Han försökte i sina oljemålningar att förstå Rembrandts kamp mellan ljus och mörker, finna den hemlighet som kanske ingen annan till fullo har förstått. Han spelade dessutom fiol, behärska pianospel och ägde en vacker sångröst.

Ändå präglades Lermontovs korta liv av djup otillfredsställelse. Han närde en känsla av underlägsenhet, av ett utanförskap som gjorde honom till en främling var än han rörde sig; han fann sig aldrig tillrätta med sin roll i samhället och såg samtidigt – vilket var ovanligare – samhällets många brister och skriande orättvisor. Livet blev aldrig som han drömt eller längtat efter att det skulle gestalta sig. Det var otillräckligt, ofta fullt av missförhållanden, kantat med besvikelser. Han sökte något annat, något större och mer helgjutet. Ett mål han aldrig nådde – på samma sätt var det med kvinnorna i hans liv, efter en häftigt uppblossande förälskelse var det som om han drog sig undan – ingen vet varför. I en hans personlighet finns också starka inslag av självförakt och samtidsäckel.

Två gånger blev han på grund av sitt skrivande förvisad av tsaren Nikolaj I. Därigenom fick han paradoxalt nog kraft och motiv till sin diktning då han älskade bergen och landskapen i Kaukasus. Och med naturdikterna därifrån skrev han för alltid in sig i Rysslands själ.

Långdikten ”Demonen” – som nu kommit ut på svenska i en suggestiv översättning präglad av ett språkligt gehör som imponerar stort av Lasse Zilliacus – spelade på flera sätt samma roll för Lermontov som ”Faust” för Goethe. ”Demonen” var ett verk som aldrig släppte sitt grepp om sin upphovsman. Under sitt korta liv skrev Lermontov åtta olika versioner av verseposet men han levde inte länge nog för att få se det i tryckt form.

Den yttre handlingen i ”Demonen” är synnerligen enkel. Demonen – Lucifer – drivs ut ur Paradiset, störtas ner till jorden. Där förälskar han sig i Tamara. Demonen gör allt för att förföra den unga och vackra Tamara efter att mer eller mindre ha lett hennes utlovade make in i döden.

Men det är Demonens kluvenhet som är av störst intresse. Där tränger Lermontovs egen existentiella vånda fram som en blandning av vasst stål och varmt blod – ibland som ett ångestvrål, ibland som den svartaste uppgivenhet utan botten och gränser, ibland som en smärtsam och outhärdlig längtan att – då han nekats rätten att vara en ängel bland änglar – få bli en del av den vanliga världen där människorna lever.

Michail Lermontovs kamp är allas kamp. Det finns inget föråldrat överden. Hur finner vi ett liv värt att leva? Var finns det fullödiga livet, de pulserande vardagarna där morgondagarna sjunger av löften och framtidshopp, var finns det fria och obundna livet?

 

Crister Enander

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts