Litteratur: Jöns Mellgren; Sigrid och natten - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sigrid plockar fram nattenSagan om natten

Jöns Mellgren
Sigrid och natten
Natur och kultur

”Det kan väl inte vara så svårt att skriva en barnbok”, säger folk med jämna mellanrum. Som om kvalitet mättes i omfattning. En sådan kommentar tyder på stor okunnighet om vilken fingertoppskänsla som krävs för att skapa en riktigt bra barnbok, att dessutom samordna text och bild så att de kompletterar och varandra och vidgar berättelsen. Jöns Mellgren har denna fingertoppskänsla. Hans texter är poetiska och vackra med fina metaforer. Bilderna är väldigt fantasieggande och stämningsfulla.

Mellgrens förra bok ”Rufus i underjorden” var en vemodig historia med tydliga influenser från den grekiska mytologins historia om färjkarlen och hunden Kerberos i de dödas rike. Även i nya boken ”Sigrid och natten” finns ett vackert vemod, och även här finns teman som sorg, saknad och död. Mellgren har utvecklats som författare, denna nya bok är tätare.

”Sigrid och Natten” handlar om den sorgsna gamla Sigrid som hittar någonting mörkt under soffan. ”Det är inte ett djur och inte ett spöke. Det är Natten som irrat sig in till henne. Den darrar som en symaskin och andas i små kalla pustar. Sen börjar det ryka om den”.

Sigrid stoppar ner Natten i en gammal kakburk och ställer burken i pannrummet i källaren. Detta leder till att solen fortsätter att lysa även när det borde vara natt. ”Folk på gatorna gäspar och gnuggar sig i ögonen”, och ”ugglor och fladdermöss flyger yrvakna genom gatorna”.

Både i text och bild skapar Mellgren starka, tydliga bilder som får mig att tänka på stämningsfulla, lätt surrealistiska 60-talsfilmer. Jag blir inte förvånad när jag läser att författaren också gör filmer.

För Natten berättar Sigrid om sin vän, elefanten Olaf, som hon fann när de båda överlevde ett skeppsbrott. Efter många års vänskap blev Olaf sjuk och dog. Det hela är förskräckligt sorgligt.

Nej, det är inte alls lätt att skriva böcker för barn. Jag märker direkt på om min femåring gillar en bok, han är numera oerhört kräsen och skulle aldrig drömma om att läsa/lyssna på en bok av ren artighet. Vid en direkt fråga säger han att han tycker om ”Sigrid och natten” ”för att det händer roliga saker”. Så mycket mer får jag inte ur honom, men han verkar berörd av Sigrids sorg och saknad och längtan efter sin elefantvän och stannar länge framför de lätt surrealistiska bilderna.

 

Marja Beckman

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen