Litteratur:: Tova Gerge; Rakel delat med tio - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Krakel Rakel

Omslaget på Rakel av Tova GergeTova Gerge
Rakel delat med tio
Fel Förlag

Krakel spektakel, kusin vitamin. Hängde och slängde uti en gardin. För hej och hå, i gardinen den blå. Krakel Spektakel, vad tänker du på? Denna Lennart Hellsingska ramsa kommer till mig vid läsandet av Rakel delat med tio. I en uppväxtskildring med omvänt kronologiskt perspektiv, skildrar Tove Gerge en person lika skör som hård, lika liten som stor, hängande och slängande i någon slags, kanske blå, verklighet.

Berättaren känns lika manipulativ och duperande som huvudpersonen Rakel, vilken pendlar från lakoniskt vemodig till barnslig och sprudlande i samma takt som hon vandrar från graven till vaggan – och åter till ålderdomen. En cirkel som sluts med Rakel som en tyst, nästan stum, iakttagare. För hur berättas historien om någon vars största revolt ”bestod i att hon använde bomullstops för att rensa hörselgången från vax fastän det står på paketet att man inte får”?

Tova Gerge (född 1982) har tidigare gett ut diktsamlingen Manualen (2009), skriven tillsammans med Athena Farrokhzad, och medverkat i diverse antologier och tidskrifter. Gerge arbetar med ”skrivande, rörelse och andra performativa praktiker, oftast i kollektiva format”. Hennes språk är oförutsägbart; hon rimmar kallbrand med överhand och leker nonchalant med gamla ordspråk och bevingade ord. Det frekventa användandet av siffror, framförallt siffran tio, får mig att tänka på numerologi. De två ”heliga talen” sju och tre blir tillsammans nämligen – just det, tio. Som också är antalet gråa tår mot kanten av en badrumsmatta, antalet andetag i en påse och antalet liv som Rakels pappa hoppas på att hon har.

Rakel delat med tio är ett besök i någon annans tankevärld, den bryter ner såväl integritet som språk och kommer ibland obehagligt nära – och ändå hålls en ständigt på avstånd av och från Rakel. Hon säger sanningen med vänsterhanden och läser sin födelsedag i blåmärken; hon liknas vid ett tåg, en fågel och en klocka (som mäter tiden enligt ojämna intervaller). Hon är brännbart material som orsakar en brand, ett irrbloss som tycks växa och leva helt i Kusinens skugga. Det är en viktigpetter till kusin som självsäkert delar med sig av sin självklara kunskap: stå inte ensam under ett träd när det åskar, sov inte under gullregn och tro inte att världen blir till intet när du tar farväl.

Vad som händer när en säger farväl för gott kommer vi nog aldrig att få veta, som närmast sörjande vet vi alltjämt att det är att vara ”så gott som rationell”; att i en tillkämpad handlingskraftighet ta hand om dödsbon, nycklar och elda på klipphällar. Varken Rakel eller Rakel delat med tio ärspeciellt rationell; de slingrar sig bångstyrigt och vägrar att låta sig etiketteras och placeras i ett fack. Och jag undrar givetvis fortfarande vad (k)Rakel Spektakel tänker på...

 

Signe Lundgren

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen