Litteratur: Michéle Lesbres, Nina av en slump - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Stillsamt drama i fransk småstadsmiljö

Michèle Lesbre Foto  Jacques LeenhardtMichéle Lesbres
Nina av en slump
 Översättare. Lotta Riad
SekwaI den lilla staden Robaix i norra Frankrike arbetar den artonåriga Nina som lärling på en frisörsalong. Hennes vardagsrutiner är enkla och livet känns grått och monotont. Ninas tillvaro består mest av plikter, men hon har begåvats med ett rikt inre liv och går och bär på teaterambitioner. Helst av allt vill hon få spela rollen som Nina i Tjechovs ”Måsen”. Den centrala punkten i Ninas liv utgörs av mamman, Suzy, en stark, ensamstående kvinna som sällan är hemma. Hon arbetar på traktens enda textilfabrik och blir fackligt engagerad när fabriken hotas av nedläggning. Suzy är sällan hemma. Hon jobbar nästan oavbrutet och ägnar den lilla fritid hon har åt att umgås med sina arbetskamrater, en samling tuffa, självständiga kvinnor som lärt sig handskas med en hård verklighet nere på verkstadsgolvet. Hon engagerar sig nästan inte alls i sin dotter. Nina hamnar i skymundan, och behovet av mammans kärlek växer till en fixering som ibland verkar incestuös. Situationen blir inte bättre av att Suzy, som är både ung och attraktiv, har flera förbindelser med olika män vars närvaro i huset bidrar till att vidga klyftan mellan mor och dotter.

Berättelsen om Nina utspelar sig under två korta, men intensiva dagar då hon letar efter en födelsedagspresent åt sin mamma. Hennes lärlingslön är låg, men trots bristen på pengar har hon bestämt sig för att köpa något som Suzy verkligen kan uppskatta. Hon driver omkring i affärerna i stadens centrum utan att riktigt veta vad hon letar efter, då situationen plötsligt får en oväntad lösning. Den obehaglige fabrikschefen Delplat, mannen som är ansvarig för den hotade nedläggningen av Suzys arbetsplats, dyker nämligen upp av en slump och kommer med ett märkligt erbjudande som kommer att förändra Ninas liv för alltid.

Den här romanen är skriven på ett bedrägligt enkelt, lågmält språk, som ibland leder tankarna till mer avancerade ungdomsböcker. Författaren utgår helt och hållet från Nina själv och de tankar och observationer som skapar hennes uppfattning om tillvaron. Ensamhet och en känsla av brist på tillhörighet dominerar hennes synsätt, liksom hennes förhållande till mamman och de män som kommer och går i hemmet. Saknaden efter pappan och de döda morföräldrarna är något hon ständigt har med sig. De har blivit till fasta punkter i hennes inre värld som är stor och välutvecklad, men hon talar sällan om dem och när hon väl försöker vill mamman inte lyssna. Ninas behov är så åsidosatta att hon ser på sig själv och sin plats i världen som en ren slump. Hon blev till av en slump, fick sitt namn av en slump och hamnade av en ren tillfällighet hos sin oengagerade mamma i en tråkig liten småstad. Hon har helt accepterat att hon är ”Nina av en slump” alla hennes förhållanden är slumpmässiga och hon låter sig ledas av slumpen i form av en vit katt, som påminner om den vita kaninen i ”Alice i Underlandet”, upp till fabrikschefen Deplats våning på rikemansgatan Impassé Beauséjour där hon, på gott och ont, kommer att utföra sitt livs första överlagda handling.

Romanen är uppbyggd runt Ninas reflektioner och tillbakablickar och tonen är övervägande nostalgisk. De största bristerna finns i skildringen av de traumatiska händelserna på Impassé Beausèjour. De återges ibland som trovärdiga återblickar, ibland som drömfrekvenser och man blir aldrig riktigt klar över det egentliga händelseförloppet eftersom verkligheten blandas upp med uppenbara fantasifoster. Detta gör att det bildas ett glapp i historien om monsieur Deplat och den blir mer förvirrande än den behövt vara. För övrigt är det här en bra, för det mesta välkomponerad, liten roman som ger en god insyn i en ung, udda människas psyke samtidigt som den för fram den situation som många franska arbetarklasskvinnor befinner sig i. Språket är lättläst, suggestivt och poetiskt med en språkdräkt som påminner starkt om den som Michéle Lesbre använder sig av i den utmärkta filosofiska kortromanen ”Den röda soffan” översatt till svenska 2009. ”
Michéle Lesbres (f 1947) var i sin ungdom engagerad i den politiska vänsterrörelsen. Hon arbetade som lärarinna fram till debuten 1991och har sedan dess hunnit skriva tretton böcker, varav två nu översatts till svenska. Den fiktiva reseskildringen ”Den röda soffan”, prisbelönt i Frankrike 2007, utkom på Sekwa 2009 och ”Nina av en slump” som publicerades i Frankrike 2001, har nu kommit ut på samma förlag.

 


Elisabeth Brännström
     

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen