Litteratur:A.R. Yngve; Vaernen – den fördömde - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

möte mellan olika stammar och kulturerEn människas resa för att hitta sin plats i världen

A.R. Yngve
Vaernen – den fördömde
Wela Fantasy

Den svenska författaren A.R. Yngve, bosatt i Oslo, har gett ut en ny ungdomsbok. Han har tidigare gett ut SF-noveller och romaner. Men hans nya bok beskrivs som ”en mörk saga från tiden före historiens början”.

Vaernen – den fördömde är berättelsen om den unga Vaernen som efter ett dumdristigt anfall mot en rivaliserande by blir hemlös och börjar vandra i världen ensam för att bli av med ryktet om att vara en fördömd. Han kommer till staden Atoun och blir indragen i dess konflikter och intriger. Tillsist tror han sig ha hittat ett nytt hem hos ett folk som kallas Dourier, och som bedriver handel i Atoun. Men nya, större problem tornar upp sig. Problem som kan bli slutet för alla. Och med sig på resan har Vaernen en hammare som han påstås ha fått från gudarna.

Tidigt i livet får Vaernen lära sig vad blodshämnd betyder. Hans stam är i konflikt med en annan sedan flera generationer, en konflikt som kostade hans föräldrar livet när han var ett barn. Och när han är ung och omdömeslös använder han hammaren till att hämnas sina föräldrar, men blir istället ensam och börjar som en ung man resa ut i världen stämplad som en fördömd.

När Vaernen är ung hittar han i skogen ett metallföremål som föll ner från ett stjärnfall, och han gör en hammare av den märkliga, hårda och blanka metallen. Man tror att den har kommit från gudarna, och att den bär på åskans krafter. Är hammaren en frälsning eller ett ok?

Vaernen – den fördömde är en spännande fantasysaga som imponerar med sin spännande och välkomponerade historia som håller från början till slut. Vaernens bildningsresa som utstött och ensam i världen är trovärdig och igenkännande. Han får lära sig mycket om hur världen fungerar, och hur han själv ska orientera sig och finna en plats. Yngve har lagt ner mycket möda på att få Vaernen att framstå som en mänsklig gestalt, som råkar kämpa mot ryktet om att han skulle vara en halvgud. Är det sant eller osant? Han har ibland själv svårt att veta. Hammaren ger ifrån sig mystiska vibrationer och ljud som Vaernen har svårt att tolka.

Vaernen kommer ut i en värld som är förändring. Både för honom själv och för andra. Det ryktas om att floderna i norr har börjat stiga. Och hans eget möte med stadslivet blir en kontrast mot hans uppväxt i skogen. I Atoun stöter han på alla typiska urbana företeelser som han aldrig har kommit i kontakt med. Prostitution, musik och handel med snäckskal istället för byte av varor. Han blir varse om hut liten hans egen tillvaro har varit, men inte att den nödvändigtvis har varit dålig, bara att nya perspektiv öppnar sig för honom. Land annat är sexualiteten en drift som ställer moraliska krav på honom. Han ger löften till kvinnor som han sedan får svårt att hålla. Det naiva i hans natur blir väldigt påtaglig i hans relation med kvinnorna, och en kontrast till bilden av honom som en ensam krigare med en hammare från gudarna.

Ett annat tema i romanen är mötet mellan olika stammar och kulturer, och hur dessa kan hysa fördomar om varandra. I Vaernen är språket en tydlig barriär mellan dessa kulturer, men också okunskap om varandras traditioner. Religionen blir ett centralt inslag. Vaernen sägs ha fått sin hammare av gudarna och kallas för Dödens Broder. Men han brottas med sina känslor för gudarna. I Atoun får han se hur prästerna använder sin makt för att kontrollera folket psykiskt och fysiskt. Men de prövningar som han tror att gudarna utsätter honom för blir han bara mer misstänksam mot. Tillslut vänder han sig mot dem. Och det är en viktig del av hans mognad; att bli varse om att det finns många omständigheter som ställer krav på en människa. Men hur ska man bemöta dem? Ge sig hän och lyda? Eller välja sin egen väg och försöka överleva? Att inte förlita sig på gudarna, utan de människorna i hans omgivning som han bryr sig om? Dessa frågor gestaltar Yngve väl. För Vaernen blir frågorna: Vem är jag? Är jag Dödens broder? Den fördömde som alla säger, eller är jag något annat?

Ett problem med romanen är det ibland krystade och högtravande språket. Dialogerna känns naturliga fram till dess att det hettar till, eller något känslosamt ska förmedlas. Bitvis blir det för allvarligt, som denna mening: ”Hammaren åkallar Geah och hon stävjar åskans vrede. Hammaren har fått jorden att blidka”. Och vid ett annat tillfälle onödigt krångligt, som detta: ”Lägerplatsen på slätten hyste fyra gånger tio man”. Varför inte bara skriva fyrtio? Författaren har säkert sökt inspiration i de nordiska och isländska sagorna, men har problem med att behärska det korta, nästan hårdkokta språk som de gamla sagorna är berättade med. Och i de mer känsloladdade partierna i berättelsen blir språket mer krystat än naturligt.

Men det är det enda som man verkligen kan ha invändningar mot. Vaernen – den fördömde är klok och eftertänksam roman om en människas resa för att hitta sin plats i världen. Yngve väver ihop myt och verklighet; självständighet och gemenskap på underhållande och lättläst sätt. Vad Yngve visar är hut myter styr våra liv, kanske på ett bredare plan än vi vill inse. Och att vi måste skaka av oss dessa myter.

 

Daniel Svederud

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen