Litteratur: Ajohan Lahti; Ökenvandring - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

På verandan talar vi om havets grymhet

ett långt tillstånd av havAjohan Lahti
Ökenvandring
Planström Books

Vid stranden blir du kvar, insaltad, naken från alla beskydd, allt gummi, all plast och alla mekanismer som inte naturen erbjuder. Inte här mellan sprickning och fällning. Havet fäller dig. Sexualiteten. En orkan, vågorna, dragningskraften. Viljan att själv vara den och den destination, att så den andre antar skepnaden av den destination som en vill komma till. Trädandet, steget, spårbildningen från ett avlägset till mellanstadiet Stad; från stad som inte agerar här. Här är inte där en vill förbli eller vara. Inte ens i. I det finns inga färdiga uttryck, inget tal och ingen gestik som redan är utforskad. Du går i sanden. Med nakna fötter.

Här finns inga handlingar andra än de redan vykortsklistade, resan i sig är inget. Resan väntar där borta. Det finns bara en längtan efter det som en vet att det inte går att få. Det finns bara självsvåld. Att runka i skymundan. Ingenstans finns detta, inte ens i resan mot eller i processen som är äventyr. Det finns inget att spela med. Du ligger naken på stranden och döljer det som reser sig inom dina gränser. De gränser som måste bort.

Jag vill nå djupet i ditt hjärta med mina händer; det låter redan antaget och tryckt på ett grattiskort och salufört av någon som uppskattar bilder på dräglande katter och hundar och siffror och glitter utan konturer.

Om du kommer närmare. Så kan jag ta ditt sväljande i min mun och andas din säd; är också det välkänt, här kanske från en undanskymd plats på herrarnas.

Lahti söker sig ett eget språk långt från dessa klichébildningar.

Vi går utanför. Det låter utmejslat i svällande köttslighet och varm marmor, säger Lahti – på ett ungefär, tolkningen lämnar alltid spår av tolkaren. Himlen så mörk att havet blir osynligt och endast hörbart, blir också ökenvandringens undertitel. Ett mörker som kommer sig av en, som kommer av, att komma – att åtminstone röra sig mot. Trots att det inte räcker till. Det är i en oändlig väntan på att något ska öppna sig, att ett språk ska språka ut. Längtan sluter sig runt, blir något uppbyggt av ord. En manlighet. Något vackert att titta på, något fult, något som är för stort. Relationen mellan människor, att relationer alltid är uppbyggda av dessa olika förväntningar, dessa få saker som vi aldrig uttalar.

Marken under fötterna är inte fast, alla ting rör sig. Tid är bara något som passerar. I sandstrandens spår, i den fotograferade solnedgången söker sig en dröm om något som andas samtidigt. Ett hem. Någon slags helhet. Väntan på det ouppnåeliga. Det är minst sagt problematiskt, detta att söka omfamna det som inte finns. Lahti söker här som i En grundläggande anatomisk harmoni. Lahti lär oss läxan, uppvisar kartografiska markörer, rytmer, där detta sökande är ett ständigt och resande förgörande. Texten också den sökande, en hand som trevar. Trycker ned med fingret över hela kroppen. Glömskan, och blicken som inte behöver klä av men som beundrar, går ned under och upp ut ur ytan. Djupet är en helig plats, ett ingenting mellan sig självt och den verklighet en kan andas. En plats binder inte samman andra platser. Ett ord är inte en brygga vi kan träda. Det finns inget vi. Det finns bara en längtan efter ett. I havet som är mänskligheten och döden, i det att ön är en parvis seglats – den är ett paradis, det är likadant överallt. Det är likadant varje dag.

 

Freke Räihä

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts