Litteratur: Hesham Bahari; Ner med nästa president! - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

den egyptiska våren är en lögn Lösningen finns i en förislamisk tid

Hesham Bahari
Ner med nästa president!
Alhambra 

Få har som Hesham Bahari i sin egenskap av förläggare medverkat till att sprida god arabisk litteratur i Sverige, inte minst genom att ge ut Nobelpristagaren Naguib Mahfouz. I sin egenskap av författare har han nu samlat ett stort antal artiklar, som låter oss följa det senaste årets dramatiska händelser i arabvärlden, och då framför allt i Egypten, det land han tillbringade sin barn- och ungdomstid i.

För den som i likhet med undertecknad enbart följt det revolutionära händelseförloppet via västerländsk press, radio och TV, är det som att sätta sig på första parkett och ta del av det som skett i det som synes ske. Nära nog vecka för vecka tecknar han bilden av hur revolutionen framskrider, samtidigt som han inte väjer för de svårigheter som han vet väntar efter vägen. Det är ingen liten sak att försöka förändra ett samhälle som under de senaste trettio åren under Mubaraks välde korrumperats så till den grad att inga delar av dess struktur förblivit opåverkad. Men, som Bahari framhåller, är det någon som ska göra det, så är det folkets samlade kraft med ungdomen i främsta ledet.

Knappast förvånande är den dubbelmoral USA och industrivärlden visat genom att framställa sig själva som den sanna demokratins försvarare, fastän man i praktiken har sett genom fingrarna på de arabiska regimernas diktatoriska styre, för att trygga sina oljebehov. I annat fall hade man antagligen struntat i hela regionen och vänt blickarna åt annat håll, där naturresurser finns att hämta.

Facebooks betydelse för utvecklingen i området är likaså fascinerande att följa, liksom det faktum att det finns en historisk bakgrund som den stora allmänheten i väst näppeligen känner till men som Bahari enkelt men handfast återger. Utan kunskap om historia förblir det mesta obegripligt. Perspektivet fördjupas ytterligare av att han går tillbaka till förislamisk tid och lyfter fram tankar och idéer kring individen och kollektivet, som talar till oss än idag. Det handlar inte bara om att störta en illvillig regim i allmänhet utan om att förändra ett systemfel alltsedan pyramiderna uppfördes. Med Abū al-ʿAlāʾ al-Maʿarrīs ord: Människans seder motsvarar den tid hon föds i./ Hon lär sig med sin blick/att skilja mellan vita och svarta ytor.

 

Lars-Göran Söderberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen