Litteratur: Pelle Sandstrak; Mr Tourette on tour - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En ny Brombergs bokMänniskor som möts

Pelle Sandstrak
Mr Tourette on tour
Brombergs

 

Boken Mr Tourette on tour är vad det låter som. En berättelse om en herre på turné, men också en ordlek om ett hinder som får allting att gå i cirklar och haka fast. Författaren Pelle Sandstrak har honom nämligen i sig, Mr Tourette.

För några år sedan var hans hem en bil. Han klarade inte av att bo i sin lägenhet, fängslad av sjukdomens tvångsritualer. 2008 utkom han med boken Mister Tourette och jag, som berättar om livet med sjukdomen. Nyligen blev det klart att den ska filmatiseras. Förutom Mr Tourette och jag har Sandstrak dessutom skrivit ett antal pjäser, samt prosasamlingen Nu är nog det värsta över (1996).

De senaste åren har han rest runt i olika länder och föreläst. Om det och möten utanför scenen handlar den nya boken Mr Tourette on tour. I en rasande fart bär det av till ett försäljningsstånd av pungråttsmössor i Afghanistan, på hotfullt barbesök i Ossnabrück, ut till ett isberg i Newfoundland och på en nära-döden-färd på Kvissedeforsen.

Framförallt handlar boken om de människor Sandstrak möter, planerat och slumpartat. Den handlar om de skeenden och reflektioner mötena sätter igång. Och hur ticsen styr och påverkar.

Förlaget beskriver Mr Tourette on tour som en roadmovie i bokform. Och det är stora avstånd som betas av genom serier av bilder. De små glimtarna blir som en form av dagbok eller minnesbank, snabba skisser av rörelser och kvardröjande kommentarer i myllret. Formen är dock ganska torrt redogörande, men tankeväckande och underhållande stoff trängs ändå i Sandstraks reseskildring.

Jonna Fries

 

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen