Serie-Litteratur: Manus och bild:Olov Redmalm, redigerare:Mirelle Eriksson; Wayfar - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

 ett lysande exempel på en svensk serie i miniformat”His brain power has been wasted... On music and art” 

Manus och bild:Olov Redmalm, redigerare:Mirelle Eriksson
Wayfar
Privat publikation, Uppsala

Det är en mörk framtid som skildras, där technomancers eller teks som de kallas för har tagit makten. Vanligt folk lever under deras lagar även om det finns en motståndsrörelse. Något som anses särskilt illa är all form av estetiskt uttryck – det är slöseri med intelligens och förmågor.

Olov Redmalm skriver som slutord att han har spelledat en rollspelskampanj i en snarlik värld som den Wayfar utspelas i. Speldeltagarnas handlingar och kreativitet har inspirerat honom i sitt arbete med den här serien. Serien har levt som webserie på Olovs blogg innan den kom ut i tryckt form. Serien har även lett till en kortfilm där man framgångsrikt har blandat spelfilm med serierutor. Det komponerades även ett atmosfäriskt soundtrack till filmen av David
Redmalm, som påminner mycket om Slowdives album ”Pygmalion”.

Handlingen i serien kan ses som en blandning av filosofiska tankegångar och oro över samhället och det teknologiska förslavande som många communitys anklagas för. Tre olika korta serier visar upp tre olika berättelser och agendor som samtliga arbetar mot teksen. Olov har valt att använda engelska som språk, vilket jag antar är dels för att det i sammanhanget är ett bättre språk med uttryck för terminologin och många av idéerna men också för att det egentligen inte finns några svenska ord för det. Så gott som alla internettermer är ju engelska, de ord som försvenskats används oftast inte ändå: e-post används inte i samma utsträckning som mejl, som bara är en svensk stavning av det engelska ordet.

Rollspelandet kan tydligt anas i serien med tanke på mystiken och spänningsmomenten som finns, vilka spelar en central roll i många rollspel. Teckningsformen som Olov har använt i serien är en rätt så klassisk sådan. Svartvita rutor med många svarta fält och ett i övrigt linjärt uttryck. Frank Miller är ett bra exempel på den typen av serieskapare. Vad det gäller omslaget påminner det snarare om ”30 Days of Night” tecknaren Ben Templesmith med sin färgsättning och blandteknik.

Det här är en intressant serie som jag gärna skulle läsa en fortsättning på. ”Wayfar” är ännu ett lysande exempel på en svensk serie i miniformat, utgiven av skaparen själv. Sverige har definitivt åtskilliga oslipade diamanter att upptäcka utanför de lite större serieförlagen.

Jessika Ahlström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen