Litteratur: Mikael Nyberg, Det stora tågrånet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Och vem har blivit rånad?

nyliberala intrygerMikael Nyberg
Det stora tågrånet
Karneval

Det som Mikael Nyberg så fyndigt döpt till Det stora tågrånet tänktes först ut av nyliberala EU-byråkrater som sålde dessängen till nyliberala räknenissar under den socialdemokratiska regeringen Persson, som enligt receptet styckade SJ i två delar. Rånet slutfördes av nuvarande högerregering som inbillade sig att det gick att mjölka ut mer pengar i vinst från ett på innehåll tömt bolag. Det som skett fram till det var rent ideologiskt bestämt eftersom de flesta insåg att det inte fanns några pengar att göra utom möjligen för några nya privata aktörer när konkurrensen släpptes fri. Men den svenska regeringen ville både ha och äta kakan samtidigt. Snacka om att leva i en drömvärld! Det gick så långt att förre högerledaren, som var ordförande i SJ:s styrelse, avgick. Det gjorde dock allt mer sällan tågen.

Men vi kan ta det hela från början. "konkurrens" är nyckelord i EG/EU-sammanhang sedan 80-talet, när man inspirerades av sådana som Reagan och Thatcher. Sverige, som aldrig varit särskilt monopoliserat om man jämför med Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien, gick före på  genom att bryta sönder tre av fyra statliga monopolföretag som fanns: SJ, Posten och Televerket (som blev Telia). Tillsammans med  avskaffandet av den politiska styrningen av Riksbanken innebar detta Sverige kvalificerat sig för att lägga in en ny medlemsansökan till EG (som bytte namn till EU i samma veva). Några ekonomiska vinster fanns knappast att göra på järnvägsavregleringen men den ingick i ett paket av rent ideologisk art; högerideologisk.

Att en sådan fick fotfäste i Kjell-Olof Feldts finansdepartement är väl inte så konstigt, men att ledande fackliga företrädare gick i spetsen för avregleringar och privatiseringar är märkligt. Lars-Erik Nicklasson, ordförande i det fackförbund som numera heter Unionen, drev på nedmonteringen av Statens Järnvägar. Lillemor Arvidsson, ordförande i landets största fackförbund, bytte fot i sista stund och uppmanade sina medlemmar att rösta Ja i folkomröstningen om EU-medlemskap. Socialdemokratins utförsbacke började långt innan Persson förlorade 2006 års val.

Och vem har blivit rånad? Svaret när det gäller utförsäljningen av delar av Vattenfall till finska och tyska rövarbaroner är självklart: ALLA utom aktieägarna i Fortnum och e-on. När det gäller järnvägar och tågtrafik kan man inte säga "alla" ty det finns många som aldrig använder järnväg. Då får man svara "många" i stället, och bland dessa många finns faktiskt staten själv inte bara det mer obestämda "samhället". Och naturligtvis alla som är beroende av säkra transporter och vill ha dem så miljövänliga som möjligt. Och alla vi andra, som saknar körkort, inte kan eller vill köra bil, aldrig köpt någon bil eller tvingats sälja den vi hade, som bor långt ifrån en flygplats eller ska till ett ställe som ligger långt ifrån en flygplats. Ändå sviker allt fler tåget av de som kan. Kvar blir fattigresernärer som inte har något alternativ: studenter, pensionärer, invandrare, ungdomar. Som inte klarar hur stora prisökningar som helst. En ond cirkel. De som har råd att betala för bra tågtrafik betalar inte för dagens usla förhållanden på "våra" järnvägar. Och jag förstår dem. Mikael Nyberg, som har liknande erfarenheter som jag av att åka tåg i Sydsverige, förstår dem. Men ingen av oss förstår vad Nicklasson, Hilterström och Persson tänkte på då eller vad dagens högerregering tänker på när de inte gör någonting för att rätta till felen. Oppositionen mot dagens tågelände tycks mest utgöras av Anders Ygeman (s), Lars Ohly (v) och Karin Svensson-Smith (mp).

Det började alltså med EU-rekommendationer, som s-regeringen i slutet av 80-talet (Carlssons regering) uppfattade som krav. Varför kan man undra, när EU-medlemmarna Tyskland och Frankrike INTE uppfattade det som krav. Storbritannien privatiserade å andra sidan men där privatiserade man ALLT vid den här tiden. Nu har man avprivatiserat igen och tagit tillbaka - under en högerregering! Och i Tyskland och Frankrike, där man kringgått EU-rekommendationerna genom att dela upp de statliga järnvägsbolagen i flera olika aktiebolag med samma huvudägare - staten - fortsatte allt som vanligt - det vill säga bra.  Den här befängda tanken att skilja driften av tågen från driften av spåren - som Sverige med SJ/andra tågbolag och Banverket, har aldrig varit på tal. I Sverige har vi sålt tåg till fransmännen och sedan leasat dem och för pengarna köpt nya höghastighetståg som inte kan användas för att spåren är för dåliga eller få eller för att de inte är byggda för sträng vinter (det är orsaken till att vissa X 2000 går 20-30 mil utan en enda fungerande toalett; har själv varit ute för det men skulle "bara" åka 12 mil). Numera är det f ö lika illa på sommaren; vem minns inte det där tåget som blev stående på spåret i sex timmar i stark hetta i somras? Så kan det gå när man (banverket) gör sig av med 15000 järnvägsarbetare och lägger ut deras jobb på entreprenad som går till lägstbjudande - som naturligtvis inte har en chans att klara av sitt åtagande. Fullständigt befängt! Mikael Nyberg och de flesta av de erfarna järnvägare han intervjuat är överens om att så idiotiskt beslut aldrig hade kunnat tas om det funnits folk med praktisk erfarenhet i de styrelser som tog besluten som med naturnödvändighet skulle komma att sänka järnvägstrafiken till den nivå som rådde de kaotiska åren på 30- och 40-talen innan riksdagen 1945 tog det kloka beslutet att förstatliga de svenska järnvägarna.

Chefen för det franska statliga järnvägsbolaget SNCF, Louis Gallois, slår nog huvudet på spiken i följande uttalande (s 209) "Om du skiljer transporter och infrastruktur åt på den operationella nivån försämrar du dramatiskt den operationella effektiviteten och äventyrar säkerheten." SNCF klarar att skicka iväg höghastighetståg var fjärde minut från Gare de Lyon, och Gallois konstaterar: "Vi tror att det är närmast omöjligt att prestera något sådant om vi inte driver såväl trafiken som stationerna och spåren."

Mikael Nybergs bok är en utmärkt illustration till hur illa det kan gå när man låter världsfrånvända räknenissar diktera politiska beslut. Jag är övertygad om att han eller någon annan skulle kunna skriva en lika illustrativ bok om resultatet av den slakt av Posten som Dahlsten & Co genomförde ungefär samtidigt som Det stora tågrånet genomfördes.

 

Christer B Johansson

 Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen