Litteratur: Mats Jonsson, Mats kamp - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Dokumentation av 1970-talsmannen

fylld av patos och vetgirighetMats Jonsson
Mats kamp
Ordfront Galago

Han slog igenom 2002, likt det norrländska popgeniet Jakob Hellman, med generationsserieromanen Hey Princess. Ingen annan serietecknare hade likt Kramforsbördige Mats Jonsson tidigare skildrat stockholmslivet i exil för en självömkande kulturbohem från landsbygden med samma trovärdighet. Men till skillnad från låtskrivaren och sångaren bakom albumet ...Och stora havet (1989) – som har lagt ner karriären? – så har Jonsson sedan nio år tillbaka gett ut ett två andra böcker (Pojken i skogen, 2005 och Detta satans rum, 2008) fram till nyss släppta Mats kamp – fast det är först nu som tecknaren på allvar är tillbaka på den nivå han har visat sig ha kapacitet för. 

Känslan är att Jonsson har burit på historier inom sig som han behövde skriva av sig innan han kunnat gå vidare efter genombrottet. För vidare är precis vad tecknaren går iMats kamp som tar vid där han slutade med sin mest kända bok. Den handlar om att lämna singellivet bakom sig med konserter, märkeskläder, cigaretter och alkohol för att i stället bli sambo, bilda familj och få en dotter med allt vad som hör därtill.

Vemodet är bärande; och påminnelsen om förgängligheten finns där hela tiden som en fond likt hos de mest kända Stockholmsskildrarna Hjalmar Söderberg och August Strindberg.

Jag tycker mig se en mer fördjupad litterär berättarstil än tidigare – något som så klart är positivt. Teckningarna däremot är sig lika, på gott och ont. Och om jag ska vara lite kritisk kan jag tycka att det stundom blir lite för mycket dagis- och förskolerealism, vilket gör att romanen – eller biografin – skiftar karaktär från det skönt romantiska till det vardagliga och gränslandet till en prettig förälderbok.

Till syvende och sist är det ändå en fulländad dokumentation av 1970-talsmannen från landsbygden som fylld av patos och vetgirighet flyttat in till Stockholm.

Nu väntar jag bara på att få höra Jakob Hellmans efterlängtade uppföljare om 1960-talsmannen.

Gustaf Andersson

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen