Intervju med författaren Erik Granström - Tidningen Kulturen
Litteraturens porträtt
Verktyg
Typografi

Erik Granström med sina geometriska hundarFörfattaren Erik Granström är för en generation rollspelare ett känt namn. Spel och rollspel ligger många varmt om hjärtat. Hans skapelse Trakorien tillhörde en av de mest utvecklade delarna till Drakar & Demoner och spelmodulerna tillhör några av de dyraste på andrahandsmarknaden. Men det är inte allt. Fantasyprojektet ”Den femte konfluxen” har även blivit en romanserie, där hittills två delar har kommit ut. Jag stämde möte med Erik en vacker senhöstdag i förlaget Erzats/ Coltos lokaler för att tala lite om böckerna och en hel del annat.

Du debuterade för ”Smolles varuhus” 1980 där även en Brior finns med, vad hände sedan?

- Debuten var ett möte med verkligheten som jag inte var förberedd på. Jag var rätt ung då och böcker är något av ens barn. Man har suttit där under en lång tid och sedan är det andra som bedömer den. Så jag gjorde lite annat, utbildade mig till veterinär, arbetade som lärare, arbetade i dataföretaget MySQL med mera. Det skulle sedan dröja några år innan nästa bok.

Jag bodde också under många år på en gård med hästar och får. Vi arbetade mycket hemifrån inom MySQL och därför gick det bra att bo på landet. . Jag är nog den enda som intervjuats i Fortune magazine som har en egen fårhjord, säger Erik skrattande. Brior är för övrigt ett smeknamn jag har haft sedan skolan.

Landet Trakorien, hur uppkom det? Den känns väldigt genomtänkt.

-Trakorien har jag arbetat med under en 30-årsperiod till och från.
Inspirationen kommer mest från den italienska renässansen som intresserar mig mer än den feodala medeltiden vilken annars är vanlig inom fantasy. Det har spelat en avgörande roll. Jag hämtade även en hel del inspiration från republiken Rom men även kilskriftskulturernas mesopotamiska samhällen. Gudaskaran är exempelvis direkt lånad därifrån. Annat som inspirerat är vår samtida verklighet. Personligen anser jag att den har blivit ett ”Top-model” inspirerats samhälle där ingen duger om de inte följer en bestämd mall. Jag har två döttrar själv och är lite bekymrad över trycket på ungdomar att anpassa sig. Gör du inte det är du inte värd något, den typen av resonemang är olyckligt.

Är det någon speciell författare som har inspirerat dig inom fantasy eller SF? Frank Herbert har du nämnt själv, själv ser jag likheter hos P.G. Wodehouse, en erkänd stilist i det engelska språket.

-Frank Herberts böcker om ”Dune” har inspirerat mig men jag har däremot inte läst Woodhouse. Palatsintrigerna i Dune skulle passa utmärkt även i Trakorien. En bokserie som jag inspirerades omedvetet av är Ursula LeGuins övärldsböcker. Hennes tanke om det ”sanna namnet” (alla varelser har ett sant namn som ger en magiker makt över dem) är en central del även i mina böcker. Det var ingen medveten stöld utan ett lån som kom med, fast å andra sidan är det en gammal tanke som även LeGuin plockat upp.
Jag skriver fantasyromaner med något mer ”tuggmotstånd” än den vanliga genreboken. Det var tänkt att skulle bli en trilogi men har utvecklats till ett lägre fyradelars epos istället. Språkligt sett, är det annars författare som Stig Dagerman, Hjalmar Bergman och Bruno K. Öijer som jag sneglar på.

svavelvinterboxÄr det inte en fara med en bokserie som växer? Som exempelvis med George RR Martins A Songs of Ice and Fire eller tungviktaren Robert Jordan som hann dö (år 2007) innan hela Wheel of Time-serien blev publicerad?

-Det finns en sådan fara. Martin tycker jag själv hamnade i en situation där han är mer intresserad av att bygga världen istället för att låta den utvecklas bit för bit. När jag började hade jag ingen direkt plan. När jag skrev spelet Svavelvinter fanns knappt Trakorien, landet utvecklades allt eftersom jag skrev äventyren. Nu har jag däremot helt klart för mig hur de två kommande böckerna ska utspelas.
Det är annars musik som inspirerat mig mest som författare. Det är lättare att skriva till musik. Till favoriterna hör Tom Waits som jag upptäckte först på film.
Film är ett annat stort intresse. Jag använder ofta skådespelare och historiska personer som förebilder till rollfigurer som jag skriver om. Exempelvis gillar jag Tim Roth (Reservoir Dogs, Lie to me). I rollen som han spelar mot Liam Neeson i ”Rob Roy” exempelvis skulle han passa utmärkt som Praanz da Kaelve.

Ett evigt återkommande problem i en genre som Fantasy är hur våld eller sex skall skildras. Själv tycker jag att dina sexscener som förekommer i böckerna kanske inte de mest intressanta, men de finns där. Fantasy är ju annars en rätt ”kysk” genre håller du med?

-Jag har med dem när de tillför något till själva handlingen. För att ta ett exempel från filmen så tillhör jag dem som anser att den typiska sexscenen i en film oftast blir rätt tråkig. Man förstår varför den är där men att den egentligen inte fyller något syfte. Jag har försökt att undvika detta i mina böcker.
Samma sak med onödiga våldsskildringar där det lätt spårar ur, här är det också en tanke om att det skall tillföra handlingen något inte bara vara något som bara är där.

Planer med något annat när alla delar kommit ut?

 -Vi får se. Det kanske blir något helt annat.

 

Alexander Sanchez

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen