Litteratur: Hjalmarsson & Högberg, Vägen till politisk hemlöshet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Har Börje Hörnlund  svårt för kvinnor i politiken?

alt Hjalmarsson & Högberg
Vägen till politisk hemlöshet
Börje Hörnlund

Kanske inte så många minns namnet Börje Hörnlund längre, men för mig, som fäljt svensk politik ganska nära i 50 år, är namnet välbekant. Förvisso minns jag inte exakt vad mannen gjort, bara att han varit central i Centerpartiet ända sedan Torbjörn Fälldins första tid som partiledare.

Vår uppväxtmiljö formar i allmänhet våra politiska val. För mig som barn och barnbarn och brorson och systerson till idel skofabriksarbetare i Örebro var det självklart med SSU. För Börje Hörnlund, en generation äldre och uppväxt i södra delen av Västerbottens län i landskapet Ångermanland, som son till en liten skogsbonde och själv utbildad till förmansstatus inom skogsindustrin men arbetare med livliga kontakter med både fackföreningar och frikyrkor, var valet inte lika självklart. Det fanns i själva verket tre möjligheter: Bondeförbundet/Centerpartiet, Folkpartiet och Socialdemokraterna.

 

Till sist blev det centern, vilket mycket var Fälldins förtjänst. Hörnlund beundrade Fälldin då och gör det fortfarande 40 år senare. Att han döpt sin memoarbok till "Vägen till politisk hemlöshet" beskriver vägen från Olof Johansson, som i Hörnlunds ögon fortfarande är en "riktig centerledare" via den velige Daleus till den förhatliga Maud Olofsson, som förstört partiet till den grad att folkrörelsemän som Hörnlund inte kan känna sig hemma längre.

Det skulle kunna låta som om Hörnlund gått och blivit bitter och aggressiv på gamla da'r. Men det intrycket har inte jag. Det är snarare tvärtom, att han är för breda lösningar, där socialdemokraterna och Miljöpartiet också får vara med och bestämma. Och just det var en gång i tiden, såväl i landstinget som i riksdagen, Hörnlunds signum: förhandlingar, gärna med Folkpartiet och socialdemokraterna, ibland även med högern fast oftast utan. Särskilt lätt hade han med Göran Persson, berättar han i boken. Över huvud taget är Hörnlund ganska generös i sin personomdömen. Ett stort undantag finns: Maud Olofsson. Och ett mindre, Mauds troliga efterträdare Annie Johansson. Om det Hörnlund skriver om Olofssons ekonomiska mellanhavanden med Hushållningssällskapet i Västerbotten, där hon var VD före riksdagskarriären, inte stämmer så borde Olofsson stämma Hörnlund för förtal.

Två kvinnor alltså. Är det möjligen så att Börje Hörnlund har svårt för kvinnor i politiken? Det kan jag heller inte finna i texten. Att han inte nämner så många kvinnor som män beror mest på att hans huvudsakliga gärning inföll på 1970- och 80-talen när det inte var så gott om kvinnor i ledande politisk ställning, men han talar väl om de få, sådana som Karin Söder, Gunnel Jonäng och Anne Wibble bland hans samtida och även om den nutida Lena Ek, om vilken han skriver så här, vilket citat får avsluta den här bokanmälan eftersom det sammanfattar hela Börje Hörnlunds slutsats:

Centerpartiet hade en gång en välutbildad och erfaren vice ordförande, Lena Ek, helt överlägsen i utbildning, erfarenhet och kunskap. Jag hörde henne en gång i riksdagens ekonomiska debatt. Hon var så kunnig och klar att jag var tvungen att ringa henne och berömma henne. Det är enda gången jag gjort det genom åren. Men hon var för duktig och kunnig för att passa i sällskapet. Så vice ordförandeposten avskaffades av Maud och hon sändes till Bryssel. Hon visades "ur spår".
Idag har jag inte stort hopp om att Centerpartiet går att rädda. Folkrörelsen är inte tillräckligt stark för att ta de grepp som behövs. Men med dagens politiska inriktning behövs heller inte partiet. (s. 173)

Christer B Johansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen