Litteratur: Jane Morén, Ansiktet i händerna - En berättelse om stroke - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att förbereda sig för den stora katastrofen

alt Jane Morén
Ansiktet i händerna - En berättelse om stroke
Migra förlag


Jag stötte på författaren Jane Morén första gången i höstas när jag läste Föreningen Arbetarskrivares antologi Skarpt läge. Jag minns att jag tyckte om tonläget och perspektivet underifrån som trots vreden aldrig blev plakatmässig.

Hennes egna prosalyriska verk Ansiktet i händerna har en lite annan klangbotten. Här handlar det om den lilla privata katastrofen ställd bredvid omvärldens större dito.

Det är en tillsynes vanlig aprildag 2010 när Jane får ett telefonsamtal från sin mamma. Hon pratar konstigt och säger att hon inte kan koka kaffe.
Den katastrof som Jane blir varse drabbat hennes 85-åriga mamma har sex bokstäver och stavas stroke. Vänster kroppshalva fungerar inte som förr. Och livet blir aldrig mer sig likt.

 

Samtidigt spyr en vulkan på Island ut aska som förhindrar eller försvårar normal flygtrafik, och Mexikanska golfen slammas igen av klibbig olja efter att en av BP:s oljeplattformar exploderat. Pelikaners kamp för livet i golfen blir för Jane en bild av mammans och hennes egen kamp mot stroken.

Ansiktet i händerna är poesi om förtvivlan och den ändå alltid existerande lilla lågan som kallas hopp. Trots att det inte, som redan sagts, någonsin kommer att bli som förr. Och om man har egna upplevelser kring temat är den 128-sidiga boken definitivt något som kan röra upp minnen, på gott och ont.
Dess tre delar skildrar på ett träffsäkert sätt den smärta och känsla av otillräcklighet som sätter bo i Jane efter det inträffade. Men steg mot en ny tid måste ändå tas och mamman kämpar på: "du tränar envetet/målet är att kunna hålla ett papper", för att sedan lite längre fram reflektera över sin egen situation som hon känner är att bereda sig för den stora katastrofen, "Jag är som en häst/som står färdigspelad".

Det fungerar utmärkt att lägga den lilla världens drama intill den stora. Allt blir så konkret med omvärldens kaos som fond.
Och Jane Moréns språk och hennes förmåga att prosalyriskt skildra det hela imponerar, vilket gör att jag definitivt kommer att försöka hålla mig ajour om hennes fortsatta författarskap.

Ingemar Nilsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen