Litteartur: Ian McEwan, Hetta - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En berättelse som vinner med tiden

Ian McEwanIan McEwan
Hetta
Översättning:Maria Ekman
Brombergs

Man får hoppas att huvudpersonen i Ian McEwans senaste roman inte är "som män är mest". Micheal Beard, som han heter, är nämligen ett batteri av mindre goda sidor, men där otrohet och oärlighet i stort och smått är de bestående dragen.
Beard är fysiker och tilldelades en gång Nobelpriset. Men det var långt tillbaka i tiden. Och när år 2000 inträder, vilket är namnet på romanens första kapitel, har mycket vatten runnit under broarna.

Och därtill mycket fett samlats runt Beards korta kropp. Allt medan också håret tunnats ut betänkligt på den drygt 53 år gamla kvinnokarlen som är inne på sitt femte äktenskap.

Hetta är en roman som både roar och oroar, byggd som den är till fonden av den allvarliga frågan om klimatförändringar, kanske bortom människans grepp. Eller? Ja, frågan är inte enkel och därför också öppen för mycken spekulation.
Att som Ian McEwan i romanform skildra dess komplexitet och komplexa så kallade lösningar, eller förlag till sådana, är i sig värt beröm. Jag menar, tröttheten kring frågan blir inte mindre med tiden. Tyvärr.
Men McEwan gör det bra, som den briljante författare han är. Det ska dock sägas att början på den 340 sidor tätt skrivna romanen är ovanligt pladdrig och lös i kanterna för att vara från en penna som skrivit både Försoning och På Chesil Beach.

Och det är egentligen först på sidan 133 och andra kapitlet, 2005, som Hetta ordentligt fångar mig som läsare.
Även om första delen också har sina satiriskt sköna stunder, toppad av Micheal Beards resa till Spetsbergen med några "klimatförändringskonstnärer". Ett gäng idealister som cynikern i honom beskriver vara "en vänlig stam av exotiska främlingar", och så långt från Beards värld och vardag på Centret för forskning i England.

Hetta rör sig över tid och plats och kring aktuellt heta frågor. Tidlösa sådana då frågan om klimatet i vid mening är en del av människans lott att lösa eftersom koldioxiodutsläppen de facto inte minskar, trots deklarationer och fina tal. Fina tal är Michael Beards vardag, och ibland håller han själv ett och annat på de otaliga konferanser han deltar i runt världen, oftast som speciellt inbjuden gäst då Nobelpriset hängt ett livslångt skimmer på den prisade.
Men eftersom Beard är en äregirirg man och hans uppgift är att dämpa "civiliationens heta andedräkt" lanserar han, understödd av kolleger på Centret, lösningen på klimatkrisen som kort bekrivet handlar om en teknik att utvinna energi ur vatten. Beard är så att säga hjärnan bakom projektet som söker sina säkra finansiärer för att bli verklighet och rädda mänskligheten. Om bara inte Om funnes.
Och tillika kvinnor, sprit och mat. Och Beards egen historia som får Hetta att allteftersom likna en triller i regi av bröderna Coen.

Ian McEwans tolfte roman är inte hans bästa. Men den är absolut värd att ägna några kvällar. Och det är en berättelse som vinner med tiden. Den är rolig och satirisk. Bitsk stundom, men ändå full av medkänsla för människans(mäns) tillkortakommanden.

Ingemar Nilsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts