Litteratur: Gajto Gazdanov, Alexander Wolfs vålnad - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Livet, döden och kärleken på vardagsprosa

Gajto GazdanovGajto Gazdanov
Alexander Wolfs vålnad
Översättning:Tobias Lorentzson
Akvilon

Den numera i hemlandet klassikerförklarade författaren Gajto Gazdanov, ges nu ut på svenska för första gången av det lilla förlaget Akvilon, som har tagit som sin uppgift att sprida rysk kvalitetslitteratur. Något mindre än det är det i och med romanen Alexander Wolfs vålnad inte heller frågan om. Vad han har skrivit är helt enkelt en betydande existentiell berättelse, som kretsar kring både krigets och kärlekens psykologi.

Huvudpersonen, berättaren, har allt sedan det ryska inbördeskriget levt med en djup skuld, då han som sextonårig vitgardist skjutit ner en likaledes ung man, som attackerat honom. Som journalist i Paris får han en dag en samling noveller i sin hand av en viss Alexander Wolf, och i en av dem beskrivs händelsen precis på det sätt han har upplevt. Det kan naturligtvis inte vara en slump, varför sökandet efter författaren tar sin början. Den som han trodde var död, lever uppenbarligen!

Samtidigt drabbas han av kärleken till en nybliven änka, Jelena Nikolajevna, en kärlek som kommer att gränsa till besatthet, trots den känslokyla hon till en början visar upp - eller tack vare den. Hon är en människa som lever helt utifrån sig själv, på sina egna villkor, tycks det, och har ett hemlighetsfullt förflutet. Genom henne kommer Alexander Wolfs och berättarens egna vägar att korsas, på ett för dem alla katastrofalt sätt.

Med ett närmast minutiöst själsskådande utreds på 120 andlöst spännande sidor kärlekens väsen och de kroppsliga reaktionerna som följer i dess spår. "Jag satte dig på piedestal, och du klev själv ner för den." Likaså vad krig gör med människor skärskådas å det insiktsfullaste, så att en personlighetstyp som Hemingways ställs i ett förklarande ljus.

Livet, döden och kärleken, det som berör oss, tas upp på en vardagsprosa som tack vare sitt innehåll vävs samman till stor dikt. Det är kort sagt en ren fröjd att denne för svenska läsare nye diktares verk äntligen hamnat på våra bokhandelsdiskar.

Lars-Göran Söderberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen