Litteratur: Nautofon - bok, 2010 - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Något att läsa ensam i ett tyst rum i mörker på fastande mage

altNautofon - bok
2010

Denna publikation kanske kan ses som en antologi eller tidskrift; det är flera inbjudna eller inblandade som håller sig inom ett specifikt tema. Bokens inledning är skriven av redaktionen Nautofon och därefter följer bilder och texter på engelska av runt tio andra. Jag skulle själv mycket väl kunnat ha varit en av de andra... men jag känner inte redaktionen och de känner säkerligen inte heller till mig eller att jag är clairvoyant.
Det kan naturligtvis vara en nog så spännande anledning till att skriva en form av recension.

Även solen har årstider. Nautofon erbjuder oss guidning, eller i alla fallsällskap. Liksom slår följe med oss någonstans där det ännu finns många dörrar i muren att upptäcka. Ett herbarium som utöver att samla också hoppas förvandla och påverka. Nautofon har sedan våren 2008 existerat i form av ett webbarkiv (se nedan). "Nu expanderar de till förlagsverksamhet och kommer att uppmärksamma alternativa världsåskådningar samt perifera tankar och fenomen, kantad bl a av solfläckar, morfogenetiska fält och parapsykologiska laboratorier, spekulationer kring klardrömmarnas Tao."

Eller som att till exempel i förväg veta vilken siffra som genererats av en slumptalsgenerator. Vi kan höra en röst berätta något som vi annars kanske inte skulle kunnat veta. Vi upplever att vi befinner oss både på platsen där vår fysiska kropp är och på platsen där andra händelser sker. Vi upplever ett fenomen; som att vi ser bilder eller filmer likt visioner i vårt inre.
Nautofon är en publikation att ta på allvar trots att den med en snabböverblick ser just snabb ut. Under ett abnormt själstillstånd kan vi skåda ting som är dolda för sinnena, exempelvis att se vad som tilldrar sig på av lägsna platser dit synen inte når eller att läsa med förbundna ögon ja just det att se vad som tilldrar sig på avlägsna platser dit synen inte når eller att kunna läsa med förbundna ögon om och om igen exempelvis för att se vad som till drar sig på avlägsna platser dit synen inte når och att helt enkelt läsa med förbundna ögon.

Som att se mer från kanten än om man stannar kvar i navet som ursprungligen är den centrala delen varifrån ekrar strålar ut dvs centralpunkter av olika slag. Som att Andy Kaufman lever. Han påstås ha dött år 1984, just när Beth Laurin befann sig i Berlin då hon upprepade att detta var genombrottet, det definitivt framträdande av något nytt. Och allt hänger ihop ja allt hänger ihop. Och fotografierna på inplastade figurer som skådar ut i intet eller alltet eller helt enkelt in till sig själv. Funna och för oss delgivna av Roberto N. Peyre. För min del skulle det kunnat ha räckt med dessa bilder,fast fler många fler, mellan de innehållsmässigt täta texterna.

Många bilder fungerar utmärkt som illustrationer till det man läser; det skulle möjligen ändå ha varit lugnare med färre. Men det som gör Nautofon spännande är bland annat dess svårbestämbarhet, utbrytningarna ur etablerade stilmönster och genrekategorier. Mycket av dess potential handlar kanske om ett bejakande av olika former av överlagringar. Det rör inte minst de konceptuella frågeställningar som gömmer sig i mötet mellan det verkliga från det till synes overkliga. Det ena går över i det andra, och i själva uppblandningen upp står nya former av berättande, nya sätt att ta till sig materialet. På så vis är det en kompakt tidskrift att lustfullt och stimulerat dyka in i.

Läs den ensam i ett tyst rum i mörker på fastande mage. Det är tipset vi får redan i förordet. Det kan få gälla även alla mina kommande recensioner.

Nautofon: http://www.nautofon.euNautofon hade release 24 september på DKTUS i Gamla stan; en helt annan plats väl värd att hålla koll på: http://dktus.org

Marja-leena Sillanpää

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen