Litteratur: Elisabeth Åsbrink, Hud Minnen - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Demokratiska tatueringar

altElisabeth Åsbrink
Björn Abelin (foto)  
Bläck Tatueringar
Hud Minnen
Natur & Kultur

I Elisabeth Åsbrinks och Björn Abelins Bläck Tatueringar Hud Minnen blandas vackra och sensuella foton på tatuerade människor med reflexioner över tatueringskonstens utgångspunkter och historia. Boken är uppbyggd kring samtal med tatuerare och tatuerade samt kompletterad med författarens egen beläsenhet kring ämnet. Fortfarande kan man man ibland möta fnysningar och förakt när tatueringar förs på tal. För inte så länge sen tillhörde dessa utsmyckningar av kroppen, som Nationalencyklopedin från år 2000 uttrycker saken, "mer eller mindre exklusiva subkulturer".

Vid en tillbakablick till ett uppslagsverk som Svensk uppslagsbok från sent 40-tal förklaras det att tatueringar hör hemma framför allt i lägre samhällsklasser. Nordisk familjebok (Uggleupplagan från tidigt 1900-tal) uppger att tatueringar är vanliga "inom vissa lägre samhällsklasser, men alldeles särskildt bland sjömän, prostituerade och förbrytare".

En kort promenad på stan i sommartid räcker för att inse att ovanstående inte längre är giltigt. Ibland kan det verka som att det är vanligare att vara tatuerad än att inte vara det. Under sommarlätta kläder syns fåglar, flammor och kanske en och annan drake. Tatueringar har blivit ett av de vanligaste sätten att utsmycka och uttrycka sig bland gemene man. Trots detta finns det fortfarande en önskan om att tatueringskonsten ska förbli en subkultur, förbehållen dem som står lite utanför samhället.

En av tatuerarna som intervjuas i Bläck Tatueringar Hud Minnen poängterar sambandet mellan gatukonst och tatueringskonsten; båda konstformerna utförs på okonventionella målardukar, och ingen av konstformerna sägs vara accepterade av samhället. Tatueringar kan också idag väcka starka känslor. I ett av bokens kapitel diskuteras kvinnors tatueringar. Det är en historia om gömda utsmyckningar och om att få synas utan att behaga.

Självklart har detta väckt ont blod och gör det i viss mån än idag; år 2009 blev två kvinnor utslängda från en krog i Malmö på grund av att de inte dolt sina tatueringar. Dock är händelser som denna vara ovanliga idag. Situationen är en helt annan för gatukonsten. I denna valrörelse har landets kulturminister gått ut i debatter och starkt ifrågasatt graffitins existensberättigande i det offentliga rummet. Det är svårt att tänka sig samma oförstående attityd gentemot tatueringskonsten från högsta politiska ort.

När dessutom omkring 80 miljoner människor i världen är tatuerade idag framstår konstformen som en del av en stark mainstreamkultur. Skälen att tatuera sig varierar starkt. En del vill bara bli sedda på ett annat sätt än tidigare, andra vill markera att deras liv har förändrats för alltid, somliga gör tatueringar som ska berätta om deras liv. Det kan vara en markering av livets gång, ett uppbrott från ett liv som inte förde i önskad riktning.

Tatuerare kan berätta om att människor vill ha allt mer alldagliga händelser intatuerade på sina kroppar. Kanske är det en reflexion av en självupptagen tidsålder. En bok som Bläck Tatueringar Hud Minnen gör att läsaren blir mer nyfiken på sina medmänniskor och spanar in deras axlar och armar. De snygga fotona kan göra att en som aldrig ägnat möjligheten att skaffa tatueringar en tanke plötsligt kommer på sig själv med funderingar på möjliga motiv. Det är ett gott betyg.

Henrik Svensson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts